Pengetips #1 – Betal deg selv først

Å betale seg selv først er en enkel, men svært effektiv teknikk for bedre personlig øknomi. De aller fleste forsøker å spare på følgende måte:

1) Lønn inn på kontoen

2) Diverse kostnader i løpet av måneden

3) Spare det som blir igjen

For noen få fungerer en slik framgangsmåte greit, men de aller fleste vil ikke ha noe særlig igjen på konto når neste lønn kommer inn. Grunnen til dette er at de pengene du bruker på en måned (punkt 2) ikke bare går til ”livsnødvendige” utgifter, som mat og bolig, men også til alt det du kjøper som du egentlig ikke trenger. Uten å tenke over det, justerer de fleste forbruket sitt i forhold til den lønna de til enhver tid har. Dette har du sannsynligvis erfart selv etter ei lønnsøkning. Mest sannsynlig justerte du forbruket ditt, slik at du ikke sparte noe mer etter lønnsøkninga enn før. Dette er den måten mennesker flest automatisk opptrer på når det gjelder penger.

Ved å betale seg selv først, bytter man på rekkefølgen på punkt 2 og 3:

1) Lønn inn på kontoen

2) Spare en viss prosent av lønna

3) Diverse kostnader i løpet av måneden

Dette kan kanskje virke banalt, men tro meg, denne teknikken virker! Begrunnelsen for dette er nettopp det som ble nevnt ovenfor – nemlig at man ubevisst justerer forbruket sitt i forhold til det man til enhver tid har på konto.

Et vanlig spørsmål er hvor stor andel av lønna man skal betale seg selv først med. Det viktigste i begynnelsen er å komme i gang, ikke nødvendigvis å spare en veldig stor andel av lønna. Men det er selvsagt slik at du raskere vil nå dine mål, dersom du setter av en større andel til sparing. Et godt utgangspunkt er 10 % av netto utbetalt lønn. Setter du av 10 % av netto utbetalt lønn, og plasserer pengene på en god måte, vil du i løpet av noen år bygge deg opp en meget pen formue.

Synes du 10 % høres uoverkommelig ut, kan du selvfølgelig starte med en lavere prosent. Som nevnt er det viktigste at du kommer i gang. Har du derimot høy inntekt og ønsker å bli rik på kortest mulig tid, kan du sette av en høyere andel. Mange med høy inntekt bør uten særlige problemer kunne sette av 20-30 % av netto utbetalt lønn. Litt lavere levestandard i dag, mye større frihet og høyere levestandard i framtida. Forfatteren av boka The rules of wealth, Richard Templar, skriver at han alltid betaler seg selv først med 50 % av alt han tjener. Dette er en meget høy andel, men har man høy inntekt og lite gjeld, kan dette være et godt og ambisiøst langsiktig mål.

BUDSJETT VIRKER IKKE

Mange som gir råd om personlig økonomi, påstår fortsatt at et budsjett er ditt viktigste verktøy for å få kontroll over økonomien din. I teorien er et slikt budsjett en god idé. Man planlegger hva man skal bruke penger på, man fører regnskap, og man gjør opp status og lærer forhåpentligvis noe av avvikene når perioden er over. I praksis er det derimot kun noen få svært disiplinerte mennesker som får dette til å fungere.

Det er flere årsaker til at et budsjett ikke fungerer i praksis:

 • Det er tidkrevende. Å sette opp et budsjett hver måned og å føre regnskap løpende krever mye tid. Når man får dette inn i fingrene, vil det selvsagt være en lettere jobb, men problemet er at de fleste gir opp lenge før de kommer så langt. Dessuten vil de fleste synes at dette er kjedelig å holde på med. Kjedelige oppgaver har som kjent lett for å bli nedprioritert.

 • Vi klarer ikke å skille mellom nødvendige og unødvendige kjøp. De fleste av oss kjøper både nødvendige og unødvendige varer og tjenester hver eneste måned. Når vi setter opp et budsjett, er det lett å ta hensyn til de faste, nødvendige kostnadene, for eksempel kostnader knyttet til mat, transport, barnehage og husleie. De unødvendige kostnadene er det vanskeligere å forholde seg til. Vi kan selvsagt sette av en diversepost i budsjettet, men i praksis er det ofte vanskelig å sette en slik ramme på forhånd. Ofte klarer vi å lure oss selv til å tro at et unødvendig kjøp er nødvendig når vi står med varen i hånda. Når dette skjer, bryter budsjettet sammen.

Du lurer kanskje på om det finnes et godt alternativ til budsjett, og svaret er ja. Alternativet er å betale seg selv først. Dette er en mye mindre tidkrevende teknikk, den krever ikke at du skiller mellom nødvendige og unødvendige kjøp og sannsynligheten for å lykkes er mye større.

Jeg vil kun anbefale budsjett, dersom du setter opp budsjett i dag og har gode erfaringer med det. Har du ingen erfaring med budsjett, vil jeg ikke anbefale deg å prøve. Sannsynligheten for at du får minimalt igjen for arbeidet, er stor. Sats heller på å betale deg selv først.

SPAREAVTALE

For de aller fleste vil den beste måten å betale seg selv først på, være å trekke et bestemt beløp automatisk fra lønnskontoen hver måned. De fleste banker og fondsforvaltere tilbyr automatisk trekk fra konto, og dette er en glimrende måte å sørge for at man setter av litt til sparing hver måned. Sørg for at trekket gjøres så snart etter lønningsdag som mulig, slik at du ikke har mulighet til å bruke opp pengene før de blir trukket. Bestem deg for at de pengene du setter av på separat konto, eller plasserer på annen måte, aldri skal brukes til forbruk. Dette er penger som skal sikre din økonomiske framtid, og må ikke under noen omstendighet brukes til ferie, klær, bil eller lignende.

IKKE BLI GJERRIG

Ingen liker gjerrige mennesker. Mennesker som er gjerrige når det gjelder penger, er også ofte gjerrige på andre områder. Det kan for eksempel være vanskelig å få hjelp fra en gjerrig person.

Dersom du har satt deg som mål å få god personlig økonomi, er du nødt til å ta kontroll over forbruket ditt. Samtidig må du for all del unngå å bli gjerrig. Hvor grensen mellom sparsommelig og gjerrig går, finnes det ikke noe fasitsvar på. Dette er noe du må finne ut av selv.

Når du har betalt deg selv først med den andelen du har bestemt deg for, kan du med god samvittighet passe litt mindre på hva resten av lønna går med til. Dersom det går så langt at du begynner å få dårlig samvittighet hver gang du bruker penger, er du inne i en ond sirkel som du må komme deg ut av. Så lenge du betaler deg selv først, er det altså greit å bruke noen av pengene dine til unødvendige kjøp.

Det å ta seg råd til å unne seg litt luksus, samtidig som man har kontroll over forbruket sitt, er en kunst som det kan ta lang tid å mestre. For å utvikle denne evnen, er det viktig at du tenker igjennom hva som virkelig er viktig for deg, og prioriterer å bruke penger på dette framfor alt det som er av mindre betydning for deg. Du må spørre deg selv hva som betyr mest for deg. Du er nødt til å prioritere noe og prioritere bort noe annet.

Annonser

4 Comments »

 1. ShortMaster Said,

  januar 29, 2015 @ 10:58 am

  Hei!

  Jeg kom tilfeldigvis over denne bloggen. Nå som jeg har begynt å lese det aller første innlegget ser jeg at bloggen din og jeg kommer til å bli gode venner fremover 🙂

 2. pengeblogg Said,

  januar 29, 2015 @ 12:51 pm

  Det høres bra ut, ShortMaster. Velkommen skal du være. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.