Pengetips #3 – Langsom rikdom

Du har sikkert hørt om personer som vinner flere millioner i Lotto, men som noen måneder senere har sløst bort mesteparten av pengene. Eller om fotballspillere som har mer i månedslønn enn de fleste andre har i årslønn, men som likevel nærmest er personlig konkurs på grunn av høy gjeld og elendige investeringsvalg. Hvorfor skjer dette? Hovedårsaken er nok at de ikke er vant til å håndtere så mye penger, og at de derfor famler i blinde. Mange har den innstillingen, bevisst eller ubevisst, at de hver måned skal bruke opp hele lønna. Denne innstillingen vil ikke nødvendigvis endre seg dersom de plutselig får mange penger mellom hendene. Brenner en månedslønn på kr 20.000 i lomma, vil gjerne en gevinst på kr 1.000.000 brenne enda kraftigere.

Ved gradvis å opparbeide deg rikdom over en lang periode, vil det være mer sannsynlig at du klarer å håndtere pengene, og dermed forvalte dem på en måte som gjør at de vokser, og ikke fordufter. For eksempel vil det å ha vært så lenge inne i aksje- og eiendomsmarkedet at man har sett og følt på kroppen både oppgangs- og nedgangstider, være en svært nyttig erfaring. Har man erfart både oppgang og nedgang i økonomien, vil sannsynligheten for at man legger seg til et farlig høyt kostnadsnivå i oppgangstider være mye lavere. En erfaren investor vet at selv om aksjemarkedet har gitt 30 % avkastning siste år, er ikke dette noe som vil fortsette til evig tid, og at man derfor ikke kan justere kostnadsnivået sitt i forhold til dette. Den erfarne investoren vet også at selv om aksjemarkedet har falt over 20 % på én måned, betyr ikke dette at verden er i ferd med å gå under og at han nødvendigvis bør selge seg helt ut av aksjemarkedet og heller sette pengene i banken.

Vær også oppmerksom på at det er mange som er ute etter pengene dine, og ikke alle har redelige hensikter. Det finnes en rekke eksempler på ”investeringer” som mennesker gjør gang på gang, men som de nærmest er garantert å tape penger på:

Pyramidespill: Dette er en gjenganger, og det er ganske utrolig at selv om det har vært store medieoppslag om slike spill flere ganger, så har mennesker så kort hukommelse at de stadig biter på. Det er enkelt å bevise matematisk at med mindre du er en av de svært få som sitter helt i toppen av pyramiden, vil du garantert tape penger på slike spill. Dessverre glemmer mange dette når karismatiske ledere holder ”vekkelsesmøter” for slike pyramider.

Lettjente penger: Jeg har flere ganger sett annonser hvor man inviteres til å sende inn en liten sum penger for å delta i et opplegg der man får tilsendt konvolutter og innhold som man skal fylle dem med, til meget god betaling. Dette høres forlokkende ut – det å fylle konvolutter er en enkel oppgave og kan utføres mens man ser på tv. Problemet er at du aldri får tilsendt noen konvolutter. Og pengene du sender inn ser du aldri igjen.

Garantert høy avkastning: Risiko og avkastning henger nøye sammen. Skal du oppnå høy avkastning, er du nødt til å ta høy risiko. Prøver noen å innbille deg at de har et system eller et produkt som gir svært høy avkastning til liten eller ingen risiko, skygg unna.

System for tilfeldige pengespill: Har du mottatt tilbud om systemer som øker din sannsynlighet for å vinne i Lotto? De fleste av oss har mottatt slike tilbud, og mange har bitt på. Alle slike tilbud er derimot garantert forsøk på svindel. Hvilken Lotto-rekke som blir trukket ut neste uke er helt tilfeldig. Sannsynligheten for at denne ukas Lotto-rekke er tallene 1 til 7, samme rekke som forrige uke, eller den rekka som bestefaren din vant kr 50 med 20 år tilbake, er akkurat den samme. Det er umulig å lage et system som øker sannsynligheten for å vinne i slike spill.

Mange leverer forresten den samme Lotto-rekka hver uke i flere år, i den tro at dette skal øke sannsynligheten for gevinst. Dette er derimot også totalt meningsløst. Det at en bestemt Lotto-rekke ikke har blitt trukket ut de siste 20 årene, øker ikke sannsynligheten for at den vil bli trukket ut neste uke.

Dette er bare noen eksempler. Det finnes mange flere. En god huskeregel er at dersom noe høres for godt ut til å være sant, så er det som regel det. De eneste som blir rike på slike produkter, er de som selger dem. Dersom du hadde funnet opp et system som garanterte syv rette i Lotto, ville du brukt det selv eller solgt det til andre?

Hadde mennesker hatt litt mer kunnskap innenfor økonomi og sannsynlighetsregning, hadde det ikke vært et marked for slike produkter. Dessverre er det altfor mange som mangler slik kunnskap, og som gang på gang lar seg lure. Du kan ikke forhindre at alle andre taper penger, men sørg i hvert fall for at du selv ikke er en del av dette markedet.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.