Pengetips #4 – Kom i gang nå!

Noe av det vanskeligste med det å spare og investere er det å komme skikkelig i gang. En vanlig årsak til dette, er at man rett og slett ikke vet at det er mulig for vanlige lønnsmottakere å bli rike. Mange har for eksempel vokst opp med foreldre som arbeidet hardt og mye, men som likevel hadde pengeproblemer. Har man gjennom hele oppveksten trodd at pengeproblemer er det normale og at dette er noe man bare må lære seg å leve med, kan det være vanskelig virkelig å tro på at det er mulig å gjøre noe med sin egen økonomiske situasjon. Vi kan gjerne sammenligne oss mennesker med datamaskiner. Vi er alle født med en nesten tom harddisk som vi gjennom oppveksten fyller med ulik programvare. Foreldre, skole, venner og media er som regel de som legger inn mest programvare på harddisken vår. Så blir vi voksne og innholdet på harddisken vår bestemmer hva vi klarer å utføre og oppnå. Mange slår seg til ro med den programvaren man har på harddisken når man har blitt voksen, men det faktisk fullt mulig å legge inn ny programvare gjennom hele livet. Det er også viktig å slette programvare som er utdatert og som ikke har noen bruksområder lenger. Hvor gammel er programvaren på din harddisk?

Videre finnes det mange ulike unnskyldninger for ikke å ta de første stegene:

Man må leve i nuet. Man vet ikke om man lever i morgen, og det er derfor ingen grunn til å spare penger. Ingen har noen garanti for at man lever i morgen, men samtidig gjør vi det meste av det vi gjør fordi vi forutsetter at vi vil leve videre. Ville du gått på jobb i dag dersom du visste at dette var din siste dag? Ville du tatt oppvasken i dag dersom du visste at dette var din siste dag? Høyst sannsynlig ikke. Men du går på jobb og vasker opp likevel, og dette er fordi du tror og håper at du vil leve videre, og handler deretter. Den samme innstillinga bør du ha til penger. Ingen kan med sikkerhet si hva som vil skje i framtida, men du bør likevel planlegge og spare, slik at du kan møte framtida med en god og sikker økonomi. Dessuten er det ingen motsetning mellom det å leve i nuet og det å planlegge framtida. Du kan godt gjøre begge delene samtidig. Som på de fleste områder her i livet, er en god balanse den beste langsiktige løsningen.

Jeg kan klare å spare litt hver måned, men det monner ikke noe særlig uansett, så jeg ser ikke poenget. Sparing må ses i et langsiktig perspektiv. På kort sikt er effekten liten og kan være lite motiverende, men klarer man å holde ut de første kritiske månedene og årene, vil man garantert ikke angre på at man satte i gang.

Børsen er høyt priset for tida. Jeg venter heller til den faller. Med mindre du skal investere en stor sum penger på et bestemt tidspunkt, vil tidspunktet for når du begynner å investere i aksjemarkedet ha liten betydning. Sterke svingninger er faktisk en fordel dersom du investerer jevnlig. Dessuten, det at børsen eller andre markeder er høyt priset, betyr ikke nødvendigvis at vi står foran en korreksjon eller et krakk. Ofte vil markedene gå høyere enn det de fleste mener er et ”fornuftig” nivå før de snur. Ingen klarer systematisk å forutse hvilken retning markedet vil bevege seg. Ikke tro at du vil klare det!

Jeg har ikke råd til å begynne å investere nå. Jeg begynner når jeg får høyere inntekt. Veldig mange justerer forbruket sitt automatisk ved ei lønnsøkning. Mange tenker ikke engang over at de faktisk gjør dette. Det bare blir slik. Gjør du også dette, vil du aldri komme i en situasjon der forholdene er lagt perfekt til rette for å komme i gang med sparing. Det beste tidspunktet for å begynne å spare var for mange år siden. Det nest beste tidspunktet er derimot i dag. Ikke vent til alt ligger til rette for sparing – begynn i dag.

Dette er bare et lite utvalg av alle de unnskyldingene mennesker bruker for ikke å komme i gang. Det finnes mange flere. Min utfordring til deg er å slutte å bruke slike unnskyldninger. Legg fortida bak deg. Alle de tiltakene og grepene du kunne ha gjort i fortida, spiller ingen rolle. Det eneste som betyr noe, er hva du gjør i dag og videre framover. Glem fortidas feil, og fokuser på framtidas mål.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.