Pengetips #24 – Vær skeptisk til ekspertene

Når det gjelder de økonomiske utsiktene framover, er det viktig å være klar over at ingen vet med sikkerhet hvordan økonomien vil komme til å utvikle seg i framtiden. Dette gjelder også dersom personen som uttaler seg har tittelen sjefsøkonom, investeringsdirektør eller porteføljeforvalter. Årsaken til dette er at økonomien påvirkes av så mange ulike forhold, som igjen har ulik betydning på ulike tidspunkt, at ingen klarer å ha full oversikt. Dette kan kanskje synes merkelig, da de som uttaler seg ofte har høy utdannelse, er høyt lønnet og arbeider med økonomi på heltid. Men slik er det, og dette er det viktig å huske på når de uttaler seg. Økonomiske prognoser og beregninger bygger alltid på en rekke svært usikre forutsetninger.

Selv følger jeg med på hva ekspertene sier, men tar alltid det som blir sagt med en stor klype salt. Typiske feil som jeg har lagt merke til at ekspertene gjør gang på gang, er følgende:

Ekspertene uttaler ofte at aksjemarkedet og eiendomsmarkedet vil komme til å gi en ”normal avkastning” i årene framover. Ser man derimot på den historiske avkastningen, er det normale at den årlige avkastninga varierer mye. Særlig gjelder dette i aksjemarkedet. Den gjennomsnittlige historiske avkastningen kan beregnes, men dette er og blir et gjennomsnitt, og ikke nødvendigvis en ”normal avkastning”. Dette ser man spesielt etter en periode med sterk oppgang på børsen. Da uttaler gjerne ekspertene noe i denne retning: ”Den høye avkastningen vi har sett den senere tiden, kan ikke fortsette. Vi tror derfor at vi vil få et normalår i aksjemarkedet kommende år. Vi forventer altså at børsen vil stige med omtrent 10 % ”. Slike uttalelser har jeg hørt en rekke ganger, men hvor ofte gir børsen en ”normal avkastning”, altså en avkastning som tilsvarer gjennomsnittet? Nesten aldri!

Begrunnelsen for at ekspertene kommer med slike prognoser er nok delvis at de ikke vil bli tatt for å gjøre store feil. Dersom en ekspert for eksempel sier at markedet neste år vil falle med 40 %, mens det viser seg å stige med 20 %, er det stor fare for at noen vil legge merke til dette. Sier eksperten derimot at markedet vil stige med 10 % og at det vil bli et normalår, vil ofte den faktiske endringen ikke ligge så langt fra prognosen at noen vil orke å bemerke det.

Mange eksperter har en tendens til å tro at markedene snur lenge før de egentlig gjør det. Ser vi for eksempel på eiendomsmarkedet i Norge, så var prisutviklingen meget god i mange år fram til 2007. En profilert sjefsøkonom advarte boligkjøpere flere år før markedet nådde toppen, og sa at han ville anbefale å leie framfor å kjøpe eiendom. De som hørte på han den gangen, og valgte å leie bolig, gikk glipp av en svært pen prisoppgang. Også i aksjemarkedet har jeg gjentatte ganger sett at ekspertene melder om skjær i sjøen lenge før markedet snur.

Med dette mener jeg ikke å rakke ned på ekspertene. De gjør helt sikkert så godt de kan, og de uttaler seg når media spør dem. Problemet er at de uttaler seg om forhold som er veldig usikre, og denne usikkerheten kommer sjelden ordentlig fram i pressen.

Jeg har følgende huskeregel: Ingen vet med sikkerhet hvordan rentenivået, boligprisene og aksjemarkedet vil utvikle seg i framtiden. Enhver uttalelse om dette må anses som en veldig usikker spådom, og må aldri alene brukes til å ta investeringsbeslutninger.

Jeg vil anbefale at du alltid har denne huskeregelen i bakhodet når du foretar investeringer.

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.