Pengetips #36 – Handling framfor ord

Ikke la ord i seg selv imponere deg. La handling og resultater tale for seg selv. Mennesker kan få seg til å si så mye rart, men det er hva vi faktisk gjør og hva vi oppnår som betyr noe. Mange har en tendens til stadig å overdrive, og kommer med utsagn om forhold som hadde vært svært imponerende dersom de var sanne.

Vi vet gjerne om mennesker vi kjenner godt har en tendens til å overdrive eller ikke. Har du en venn som stadig ”smører tykt på”, tar du gjerne det han sier med en klype salt. Mer problematisk er det når historien eller utsagnet går igjennom flere ledd, og den havner hos en person som er nøktern og edruelig i sine påstander, og som også blir oppfattet slik. La oss for eksempel tenke oss at Per, en person som stadig overdriver, har fanget en fisk på 5 kg. Han forteller fiskehistorien til Pål, og da har fisken plutselig blitt 8 kg. Pål kjenner ikke Per noe særlig, og tror derfor på historien. Du kjenner derimot Pål godt, og vet at han ikke pleier å overdrive. Pål forteller fiskehistorien til deg, og du går dermed i den tro at Per faktisk fikk en fisk på 8 kg.

Ikke misforstå meg. Mange elsker en god historie, og er historien god nok, så bryr de fleste seg ikke om den er helt korrekt eller ikke. Men i enkelte tilfeller kan det å være for godtroende få uheldige konsekvenser. Har du for eksempel fått høre at en kamerat av din søsters tidligere lærers sønn har funnet oppskriften på å plukke aksjer som alltid slår markedet, vær ytterst skeptisk!

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.