Pengetips #37 – Å være rik versus å se rik ut

Mange kan se rike ut, men slett ikke være det. Ikke la deg imponere av dyre biler, fine klær, store tv-er og flotte hus. Tilgangen på lån og kreditt er så god i dag, at det er fullt mulig å leve over evne over en lang periode.

Ofte vil personer som har dyre biler, stort hus og som spiser på dyre restauranter ha en relativt høy inntekt. Men en høy inntekt er ikke bare av det gode. Bankenes utlånsregler gjør nemlig at høy inntekt også gir mulighet for høye lån.

En person som har en godt betalt jobb og tjener kr 1.000.000 per år, er ikke rik dersom han har et kostnadsnivå som er høyere enn inntekten, og ikke har noen formue. En høytlønnet person vil inntektsmessig ha et bedre utgangspunkt for å klare å bli rik, men er ikke rik per i dag dersom all inntekten går med til forbruk. De fleste som får økt inntekt, øker automatisk sitt forbruk og sine lån tilsvarende, og havner dermed i en ond sirkel der de aldri blir noe særlig rikere. På engelsk kalles gjerne denne onde sirkelen for ”the rat race”. De øker riktignok sin levestandard noe hver gang inntekten øker, men lite investeres for framtiden.

I bøkene The millionaire next door av Thomas J. Stanley og William D. Danko og The millionaire mind av Thomas J. Stanley beskrives kjennetegn ved amerikanske millionærer. I motsetning til hva mange tror, lever ikke amerikanske millionærer et luksusliv preget av svært høyt forbruk. De aller fleste er nøkterne personer som har blitt rike ved hjelp av hardt arbeid og gjennom å ha kontroll på kostnadene sine. Selvsagt finnes det unntak. De millionærene som havner i media; skuespillere, idrettsstjerner og popartister, har ofte et svært høyt forbruk. Men denne typen millionærer utgjør bare en liten brøkdel av alle verdens millionærer. De får så å si all medieoppmerksomhet, men i antall er de veldig få sammenlignet med alle ”hverdagsmillionærene”.

Kjøper du dyr bil for å imponere naboen og stor tv fordi alle andre gjør det, har du et stort handikap når det gjelder din sannsynlighet for å bli rik. Statusjag og kjøpepress er krefter du må klare å motstå, i hvert fall i en periode, dersom du noen gang skal oppnå rikdom.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.