Pengetips #41 – Din økonomiske karakterbok

Mange sliter med dårlig kontroll over hva de egentlig bruker penger på, og føler at pengene stort sett forsvinner, uten at de sitter igjen med noe særlig. En enkel metode for å bli mer bevisst på hvor pengene tar veien, er å lage sin egen økonomiske karakterbok. Dette er en bok hvor du daglig setter en karakter på hvordan du har disponert pengene dine. Metoden krever kun litt innsats hver dag, men kan gi stor positiv effekt på sikt, gjennom at du blir mer bevisst på hvordan du bruker pengene dine.

Karakterskalaen er som følger:

  • Karakter 1 – Du har ikke brukt penger i det hele tatt denne dagen. Dette kan for eksempel være en søndag hvor du ikke har vært innom en søndagsåpen butikk eller bensinstasjon, handlet på nett eller brukt penger på annen måte.
  • Karakter 2 – Du har brukt svært lite penger. Dette kan for eksempel være en dag der du kun har kjøpt brød og melk.
  • Karakter 3 – Du har brukt endel penger, men ikke sløst. Dette kan for eksempel være en typisk handledag, hvor du kjøper inn mat og andre husholdningsartikler for flere dager.
  • Karakter 4 – Du har brukt noe penger unødig. Dette kan for eksempel være en dag der du ikke orker å smøre matpakke, og heller velger å kjøpe mat i kantina på jobb.
  • Karakter 5 – Du har brukt mye penger unødig. Dette kan for eksempel være en dag der du i tillegg til å kjøpe mat i kantina, spiser ute fordi du ikke orker å lage middag, handler dvd-er som du egentlig ikke trenger på nett og går på kino og kjøper godteri på kinokiosken på kvelden.
  • Karakter 6 – Du har påtatt deg løpende økonomiske forpliktelser. Dette kan for eksempel være en dag der du kjøper en unødvendig dyr bil eller tegner abonnement på et dyrt tidsskrift som du egentlig ikke har behov for.

Jeg vil anbefale deg å gjøre en oppsummering av karakterene dine etter hver avsluttede måned. Beregn en gjennomsnittkarakter ved å summere alle karakterene den aktuelle måneden og deretter dele på antall dager i måneden, og sett deg som mål at gjennomsnittskarakteren skal bli lavere neste måned. Klarer du stadig å presse gjennomsnittskarateren nedover, vil du garantert merke den gode effekten.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.