Pengetips #51 – Finn en fordeling du kan leve med

På et helt overordnet nivå, kan du bruke inntekten din på tre ulike forhold:

 1. Nødvendige kostnader. Dette vil typisk være kostnader til mat (normal mat som du tilbereder hjemme, ikke dyre restaurantbesøk), klær (rimelige klær, ikke dyre designklær) og bolig.
 2. Unødvendige kostnader. Eksempler her er feriereiser, dyre klær, restaurantbesøk, kinobilletter, dvd-er osv.
 3. Sparing. Dette vil være den totale inntekten fratrukket punkt 1 og 2.

Å ha et bevisst forhold til hvordan man ønsker å disponere inntekten sin, kan være svært nyttig. Særlig gjelder det å finne en god balanse mellom punkt 2 og 3, altså en balanse mellom hvor mye man syns man bør unne seg av «luksus» i hverdagen i dag og hvor mye som bør investeres for framtiden.

Noen viktige momenter å huske på når du skal finne din egen fordeling:

 • Punkt 1 er ofte mye lavere enn mange vil ha det til. Selv om det er vanskelig å definere hva som er strengt nødvendige kostnader, så vil mange ikke bruke mer enn halvparten av inntekten sin på kjøp som er nødvendige.
 • Å prøve å kutte ut punkt 2 fullstendig, for å sette av mest mulig til punkt 3, fungerer som regel dårlig i praksis. Dette blir som om en overvektig person skal gå ned i vekt ved kun å spise sunne matvarer, altså aldri unne seg noe som helst av sukker og usunt fett. En god balanse er som regel det som fungerer best på sikt.
 • Jeg vet om mange som syns de burde ha spart mer tidligere i livet. Det er derimot sjelden jeg møter mennesker som angrer på at de ikke kjøpte mye mer luksus da de var yngre. Sett derfor av nok til punkt 3 til at du om noen år kan se tilbake og være fornøyd med det du har spart.

Hva som er en rimelig fordeling, vil være veldig avhengig av den økonomiske situasjonen du befinner deg i. For en person med middels inntekt, vil en slik fordeling være en god start:

 1. Nødvendige kostnader: 60 %
 2. Unødvendige kostnader: 30 %
 3. Sparing: 10 %

På sikt, ved hjelp av økt inntekt og kunnskap om hvordan du skal spare penger uten at det går utover levestandarden, bør du klare denne fordelingen:

 1. Nødvendige kostnader: 50 %
 2. Unødvendige kostnader: 30 %
 3. Sparing: 20 %

Denne fordelingen gir en god balanse mellom å «leve i nuet» og å investere for framtiden.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.