Frykt, håp og grådighet i aksjemarkedet

Noe man bør være klar øver før man prøver seg i aksjemarkedet, er at årsaken til at så mange taper penger der, ikke er egenskaper ved selve markedet, men derimot egenskaper ved de menneskene som prøver lykken der. Frykt, håp og grådighet er de viktigste følelsene som aksjemarkedet vekker i mennesker, og disse følelsene fører til at investorene og tradere opptrer irrasjonelt og dermed taper penger. La oss se litt nærmere på disse tre følelsene.

Frykt

Frykt opplever man gjerne når man har en papirgevinst på en aksje, altså en gevinst som ikke er realisert. Man frykter da at markedet vil falle og selger aksjen for å sikre gevinsten. Det er to problemer knyttet til det å handle ut ifra frykt. For det første vil et salg av en aksje med gevinst medføre at man må betale kurtasje (meglerhonorar) og skatt. Dette er med på å redusere avkastningen. For det andre vil man ofte selge for tidlig. Det er ikke uvanlig at aksjer mangedobler seg i verdi, dersom markedet er i en sterk stigende trend, og aksjen er i en bransje som er i sterk vekst. Selger man en slik aksje mens den er på vei opp, kan man gå glipp av en mye større gevinst.

Håp

Etter at man har kjøpt en aksje, håper man selvsagt at den skal stige i verdi, slik at man kan selge med gevinst. Men det å håpe påvirker ikke aksjekursen, og må derfor ikke legges til grunn for investeringsbeslutninger. Når man baserer seg på håp, har man ofte en tendens til å bli dumdristig, og dette straffer seg alltid i markedet. Skaff deg kunnskap om markedet, og ta beslutninger på bakgrunn av fakta.

Grådighet

Grådighet opplever man når man sitter med en aksje som har falt i verdi. Har man for eksempel kjøpt en aksje til kurs kr 100, og kursen nå er kr 75, tenker mange at ”jeg venter til kursen blir kr 100 igjen før jeg selger”. Det er to problemer med en slik tankegang. For det første er det ikke sikkert at kursen noen gang vil komme til å bli kr 100 igjen. Kanskje sliter selskapet økonomisk og er i ferd med å gå konkurs. Det andre problemet er at dersom kursen blir kr 100 igjen, selger man mens aksjen er på vei opp. Dette er det motsatte av det man bør gjøre. Man bør selge aksjer man har tap på, og beholde aksjer som stiger i verdi. Blir du grådig og bestemmer deg for å ”ta hevn” på aksjer som har påført deg et tap, opptrer du ikke slik du bør i markedet.

En av de viktigste egenskapene du må utvikle dersom du skal lykkes i aksjemarkedet, er altså å holde følelsene dine i sjakk. Av en eller annen grunn lar mange seg styre, bevisst eller ubevisst, av «gamblerinstinktet» sitt når de handler på børsen. Suksessfulle investorer har lært seg å temme dette instinktet. En virkelig god investor er alltid rolig og avbalansert, uavhengig av hvilken retning markedet beveger seg i. En erfaren investor vet at store svingninger ikke er uvanlig, og at det er irrasjonelt og dumt å bli overoptimistisk og dumdristig i sterke oppgangstider, eller deprimert og grådig i nedgangstider. I aksjemarkedet er ofte din verste fiende deg selv. Klare du å opptre ”kaldt” og rasjonelt, har du et stort fortrinn på børsen.

Annonser

9 Comments »

 1. Karl Inge Said,

  mars 30, 2010 @ 10:58 am

  Å ta hevn på en aksje er nok ikke det smarteste nei. Men av og til kan det være veldig fristende 😉

 2. pengeblogg Said,

  mars 30, 2010 @ 11:03 am

  Hehe, ja, de fleste som har handlet med aksjer kjenner den følelsen. Å personifisere en aksje er opplagt irrasjonelt, men i «kampens hete» er det nettopp dette mange gjør.

 3. Aksjebloggeren Said,

  april 11, 2010 @ 6:56 pm

  Haha.. Ja, kjenner nok igjen alle disse følelsene fra mine tidlige dager i aksjemarkedet. Husker godt hvordan jeg satt å rett og slett var sint på aksjemarkedet og sint på at folk solgte. hehe.. Huff.. Derfor er det så viktig at en har en nedskreven strategi, og helst fra dag en. Strategien trenger ikke en gang å være fantastisk god, så lenge den bare hindrer en i å ta avgjørelser basert på følelser og impulser i «kampens hete».

  Har du forresten lest «How to get from where you Are to where you want to Be» av Jack Canfield? En god og inspirerende bok av den typen jeg kan tenke meg du kanskje liker 🙂

 4. pengeblogg Said,

  april 12, 2010 @ 6:54 am

  Det er absolutt en fordel å ha et gjennomtenkt system som entydig sier når man skal kjøpe og selge. Enig i at det ikke trenger å være et fantastisk system for at det skal fungere. For å si det litt flåsete – et middels godt system som man klarer å følge, er bedre enn et fantastisk system som man ikke klarer å følge 😉

  Jeg har lest “How to get from where you are to where you want to be”. Absolutt en bra bok, men syns «The success principles» av samme forfatter er enda bedre. “How to get from where you are to where you want to be” er jo en forkortet utgave av «The success principles». Akkurat nå holder jeg på med boka «Pushing to the front» – en av de absolutt største klassikerne innen denne sjangeren (dog en skikkelig murstein av ei bok).

 5. Aksjebloggeren Said,

  april 12, 2010 @ 10:48 am

  Aha.. Takk for tipset 🙂

  Holder på med «Think and grow rich» også nå:)

 6. pengeblogg Said,

  april 12, 2010 @ 11:52 am

  «Think and grow rich» er også en skikkelig klassiker 🙂 Deler av den er kanskje litt for «åndelig» etter min smak, men det er absolutt en bok man bør lese.

  Tror det er nyttig å lese både gamle og nye bøker. Før la de mer vekt på det å utvikle seg som menneske, utvikle en sterk karakter og personlighet osv, mens man i nyere bøker legger mer vekt på praktiske teknikker. Skal man nå toppen, tror jeg man trenger begge deler 🙂

 7. Jens Magnus Said,

  april 13, 2010 @ 8:39 pm

  Herregud – penger er så gammeldags. Har dere ikke noe fornuftig å skrive om???

 8. pengeblogg Said,

  april 14, 2010 @ 6:43 am

  Her på Pengeblogg skriver vi om penger 🙂 Hvis dette ikke interesserer deg, finner du helt sikkert andre blogger som faller mer i smak.

  Hva mener du forresten med at penger er gammeldags?

 9. buy clomid Said,

  april 14, 2010 @ 1:55 pm

  I liked it. So much useful material. I read with great interest.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.