Fire typer gjøremål

I boka «The 7 habits of highly effective people» av Stephen R. Covey diskuteres en måte å se på bruk av tid på som jeg syns er veldig interessant. Utgangspunktet er at man kan dele opp sine gjøremål langs to dimensjoner – hvor viktige de er og hvor mye de haster. Man vil da få fire typer gjøremål:

1. De som er viktige, og som haster (f. eks. et viktig møte som begynner om en halvtime og å komme seg til sykehuset dersom man blir akutt syk)
2. De som er viktige, men som ikke haster (f. eks. å mosjonere og å øke egen kompetanse)
3. De som ikke er viktige, men som haster (f. eks. å skru på tv-en før favorittserien din begynner)
4. De som ikke er viktige, og som ikke haster (eks. å se på et tilfeldig tv-program for å få tiden til å gå)

Så, hvilke gjøremål skal man prioritere å bruke tiden sin på? I utgangspunktet er det lett å være enige om at man bør bruke minst mulig tid på gjøremål som ikke er viktige (dvs. type 3 og 4). Videre er det lett å være enige om at gjøremål som både er viktige og som haster, må prioriteres. Poenget til Covey er derimot at de fleste bruker for lite tid på oppgaver som er viktige, men som ikke haster (type 2). For å illustrere dette poenget, har han gitt den syvende «vanen» i boka navnet «Sharpen the saw». Du kan her tenke deg at du går en tur i skogen, og at du møter på en mann som strever med å sage ned et kjempestort tre med en håndsag. Du ser at han sliter fælt og at saga ser ut til å være veldig sløv. Du spør derfor om det ikke hadde vært en god idé å slipe saga, slik at den blir skarp. Han svarer da «idiot, jeg har et tre å felle, har da ikke tid til det».

Mange prioriterer ikke gjøremål av type 2 pga. at de ikke haster. Men dette vil alltid få konsekvenser på sikt. Tenk deg for eksempel at en arbeidsgiver skal delegere en svært viktig hastesak til en av sine ansatte. Han har to å velge imellom. Den ene bruker mye tid på gjøremål av type to. Han er topp oppdatert innenfor sitt fagfelt, han behersker programvaren på arbeidsplassen på en svært god måte og han holder seg i form og har derfor et høyt energinivå og høy toleranse for stress. Den andre «svirrer» rundt hele dagen og driver tilfeldig brannslokning. Løser litt småoppgaver her og der før han haster videre. Hvem av de to tror du arbeidsgiveren ville gitt den svært viktige oppgaven til? Hvem av de to vil du tro har de beste framtidsutsiktene når det gjelder opprykk og lønnsøkning? Svaret er åpenbart. Jo mer tid du investerer i gjøremål av type 2, jo bedre sikrer du din framtid.

Ønsker du å komme i gang med å bruke mer tid på gjøremål av type 2? Her er min topp-fem-liste for hva du kan begynne med:

1. Spis hovedsaklig sunn og næringsrik mat. Du trenger slett ikke å bli fanatisk, og du kan godt unne deg noe godt av og til, men de fleste måltider du spiser bør være sunne. Maten du spiser har mye å si for energinivået og humøret ditt, så ikke ta lett på denne.
2. Sørg for tilstrekkelig mosjon. Akkurat som med sunn mat, har mosjon mye å si for helsa di.
3. Les litt hver dag. Ved å gjøre dette til en vane, vil du kontinuerlig styrke din kompetanse.
4. Abonner på et tidsskrift som holder deg oppdatert innenfor din bransje. For eksempel arbeider jeg som økonom, og abonnerer derfor på Dine Penger.
5. Hør på lydbøker når du kjører bil, trener og ved andre passende anledninger. Mange gode fagbøker finnes også som lydbok.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.