Hvordan jeg sparer penger

Å bruke mindre enn man tjener er sannsynligvis den mest grunnleggende regelen for formuebygging. Hvordan man gjør dette i praksis, er egentlig ikke så nøye, så lenge resultatet blir at man går i pluss. Hver enkelt av oss må finne fram til sin egen måte å spare penger på. Å prøve å kopiere en annen persons sparemetoder ukritisk, vil neppe gi de beste resultatene. Grunnen til dette er rett og slett at vi mennesker er så forskjellige.

Det kan uansett være greit å høre hvordan andre går fram for å klare å bruke mindre enn de tjener. I dette innlegget skal jeg skrive litt om hvordan jeg sparer penger.

  • Jeg tar bussen til og fra jobb. Jeg bor i Trondheim og må igjennom bomring til og fra jobb, så jeg sparer ganske mye på å ta bussen. I tillegg prøver jeg å kjøre minst mulig bil på fritiden.
  • Jeg bruker lite penger på aviser og tidsskrifter. Jeg abonnerer ikke på noen aviser og kjøper aldri aviser i løssalg. Videre abonnerer jeg kun på ett tidsskrift, nemlig Dine Penger. Det er svært sjelden at jeg kjøper tidsskrifter i løssalg.
  • Jeg bruker biblioteket. Skjønnlitteratur og andre bøker som jeg sannsynligvis bare kommer til å lese én gang, låner jeg på biblioteket.
  • Jeg går lite på kino, konserter, festivaler osv. Delvis er dette på grunn av min familiesituasjon, men jeg har også liten interesse av slikt.
  • Jeg er aldri blant de første til å kjøpe ny teknologi. Økonomisk sett er det mye mer gunstig å vente til «barnesykdommene» er kurert og prisene har falt. Ett eksempel er at jeg ventet ganske lenge med å skaffe meg dvd-spiller. Jeg har ennå ikke investert i en Blu-ray-spiller.
  • Jeg er generelt lite snobbete. Jeg kjøper ikke bil pga. merke og status, jeg spiser nesten aldri på svært dyre restauranter og jeg styrer unna spa og skjønnhetssalonger.
  • Jeg røyker ikke og drikker lite alkohol. Dette gjør jeg mest for å ta vare på helsa mi, men på grunn av de svært høye norske avgiftene på produkter som inneholder tobakk og alkohol, sparer jeg også mye penger på dette.
  • Jeg tar med matpakke på jobb.
  • Jeg kjøper ofte dagligvarebutikkenes egne merker. Merker som First Price hos Kiwi og Bunnpris, Landlord hos Rema osv. har mange produkter som er lavt priset, men som likevel har en helt grei kvalitet.

Jeg har selvsagt også områder hvor jeg bruker mer penger enn jeg strengt tatt behøver, men klarer å gå i pluss de aller fleste måneder, så syns jeg har funnet et opplegg som fungerer greit for meg.

Hvordan sparer du penger?

8 Comments »

  1. Aksjebloggeren Said,

    august 2, 2010 @ 4:12 pm

    Jeg føler egentlig ikke at jeg sparer penger, rett og slett fordi det er så naturlig for meg. Jeg pleier ikke å bli obs på at jeg faktisk sparer penger før jeg blir gjort oppmerksom på det. Et godt eksempel på dette er mobiltelefonen min. Jeg tenkte ikke over det før en kompis spurte om det ikke var på tide for meg å kjøpe seg ny mobiltelefon. Jeg har faktisk ikke kjøpt meg ny mobiltelefon siden jeg var 14 år gammel. Nei, jeg har ikke den jeg hadde som 14åring, men jeg har derimot tatt over gamle mobiler som andre ikke vil ha, fordi de vil ha det nyeste av det nyeste med alle mulige funksjoner. Jeg trenger bare mobilen til å ringe, sende meldinger og klokke. Slik er det med det meste annet, så jeg sparer nok penger på den generelle instillingen jeg har til materielle ting. I tilegg er jeg veldig flink til å finne alternativer. Også har jeg veldig stor tolmodighet når det først er noe jeg ønsker meg.

    Forøvrig har jeg jo noen mer bevisste sparetiltak, som matpakken. Det er jo fristende med fersk kantinemat, men prisen er ikke så hyggelig, så da blir det matpakke. Jeg bruker heller ikke penger på aviser/blader, de leser jeg på biblioteket på campus. og som deg, så låner jeg heller bøker som jeg er ganske sikker på at jeg bare kommer til å lese en gang.

  2. Bjønn Said,

    august 2, 2010 @ 5:26 pm

    Det er mye man kan spare på, feks matinnkjøp. Før kjøpte jeg daglig brus, juice og andre ting. Kuttet dette til kun helgene. Bare dette kan man spare 500-800 kroner pr måned på. Er man bevisst på prisene så kjøper man de billigste husholdningsartiklene i billigbutikkene. 100-lapper spart der også. Klesinnkjøp kan gjøres i salgssesongene, feks sommerklær kan kjøpes nå og frem til høsten, så har man nye fine klær til neste år til rabatterte priser. Kjøpte meg i sommer et par fine genser til 50% som selges til fullpris om vinteren. Bruker de ikke nå, men de kommer godt med nå til vinteren når noen av de gamle må skiftes ut.
    Fyller bensin der det er billigst, blir alltid satt ned på enkelte dager hver uke. Gjelder bare å følge med.
    Istedetfor å abonnere på lokalavisen har jeg gått over til e-avis i pdf-format. Leser akkurat det samme men til nesten halvparten av prisen.
    Ringer og klager på at forsikringsprisen har gått opp og sier jeg vil bytte. Får et nytt og bedre tilbud. Raskt en tusenlapp eller mer spart.
    Bytter til billigste mobilleverandør, har feks byttet til Tele2’s sheriff-abonnement og får ikke lenger mobilregning. Med dette abonnement kan man SMS og ringe til et visst nivå uten å betale 1 øre. Mitt bruk kommer under grensen. Flere hundrelapper spart. Og slik kan jeg fortsette.
    Men det er mange som sløser. Feks de som kjøper DVD-film som i snitt bare sees 1 gang og støver ned i hylla. Langt billigere å leie til en 50-lapp. Eller bare vente til den vises på en av TV-kanalene. Forstår ikke de som kjøper dyre DVD’r. Eneste er de som har barn og trenger barnevakt ved ulike anledninger.

  3. pengeblogg Said,

    august 2, 2010 @ 6:12 pm

    Aksjebloggeren, høres nesten ut som du er «genetisk disponert» til å spare penger 😉 Tror ikke det er så mange i din generasjon som vil hevde de er det. Dette var et mye mer utbredt «talent» i besteforeldregenerasjonen 🙂 Tror forresten dette er en kjempefordel. Mye lettere å gjennomføre noe på sikt dersom det føles naturlig, enn dersom man stadig må tvinge seg selv til å gjøre noe man egentlig ikke har lyst til. Er du forresten like sparsommelig når det gjelder å bruke penger på andre? Enkelte klarer med letthet å spare på egne utgiftsposter, men har problemer med å være sparsommelig når andre er involvert. Et eksempel er småbarnsmoren som kjøper billigste klær til seg selv og kjører rundt i ei gammel skranglekasse, men som stadig kjøper dyre klær, leker og andre ting til sine barn.

    Bjørn, du kommer med mange gode eksempler. Jeg vet om flere som hevder at de slett ikke sløser med penger, og at de ikke har noe å gå på. Dine eksempler viser derimot at de aller fleste har noe å gå på, dersom de virkelig ønsker å spare penger. Har man et godt HVORFOR, kommer man alltids fram til gode HVORDAN 😉

  4. Aksjebloggeren Said,

    august 2, 2010 @ 6:21 pm

    Jeg er nok ikke like sparsommelig med andre nei. Jeg er nok litt glad i å spandere på andre og gi små overraskelsesgaver og slikt, min ikke i så stor grad at det går utover økonomien min på nevneverdig vis, så da er det bare kjekt å kunne gjøre det 🙂

  5. Formuebygging Said,

    august 5, 2010 @ 9:53 am

    Jeg må si at det er imponerende hvor flinke dere er. Ser at jeg og fruen fortsatt har et lite stykke å gå enda.

    Denne lesingen gir en motivasjonsboost til å gjøre det samme her.

  6. Torgrim Said,

    september 18, 2010 @ 9:32 pm

    Utrolig flinke folk!Alltid godt å kunne bruke penger med god samvittighet..det er alltid vanskelig å spare penger men jeg har funnet en måte som funker for meg samtidig som jeg gjør noe bra! 🙂

    Sjekk http://www.betterglobe.com/11770

    Har du spørsmål? mail meg torgrummy@hotmail.com

    Torgrim 🙂

  7. meg Said,

    november 2, 2010 @ 4:13 pm

    Du er flink!:o)

    Men jeg ble veldig nysgjerrig på de punktene du ikke er så flink til å spare på…..

  8. pengeblogg Said,

    november 3, 2010 @ 7:34 am

    Noen områder jeg kunne ha brukt mindre penger på:

    * Jeg er medlem av et helsestudio. Dette koster meg noen hundre kroner i måneden. Det er fullt mulig å holde seg i form uten å trene på helsestudio, så disse pengene kunne jeg ha spart hvis jeg måtte kutte på noe.
    * Når det gjelder mat, velger jeg å spise sunt framfor å spise veldig billig. Her også kunne jeg ha spart endel dersom jeg måtte.
    * Jeg er glad i å reise. Jeg har besøkt alle verdensdeler, og dette har selvsagt kostet litt.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.