Verdien av bøker

Det siste året har jeg nesten ikke kjøpt økonomibøker, og jeg planlegger også å ha «kjøpestopp» videre framover. Dersom du har fulgt med på denne bloggen en stund, syns du kanskje dette høres rart ut, i og med at jeg stadig skriver om verdien av å lese og å kontinuerlig øke egen kompetanse. Jeg har også satt opp en relativt langt liste over bøker som jeg anbefaler andre å lese. Jeg har ikke skiftet mening angående dette, og jeg står for alt jeg har skrevet. Jeg mener abosolutt at bøker er nyttige. Samtidig har bøker også sine begrensninger. Her er årsakene til at mitt bokbudsjett nesten er satt til null:

 • Bokhyllene mine begynte å bli fulle. Jeg har over 100 bøker om økonomi, aksjemarkedet, eiendomsmarkedet, personlig utvikling, forhandlinger osv. Jeg hadde da valget mellom å kjøpe flere hyller eller å slutte å kjøpe nye bøker. Jeg valgte det siste.
 • Jeg innså at boksamlinga mi vokste i et mye raskere tempo enn formuen min. Siden jeg hadde kjøpt disse bøkene for å øke inntekten og formuen min, var det noe som var galt.
 • Jeg innså at teoretisk kunnskap kun er første steg på veien mot et mål. Det neste steget er å bruke det man har lært i praksis. Jeg tenkte videre tilbake på studiedagene ved Handelshøyskolen i Bergen. Professorene der hadde helt sikkert lest enorme mengder bøker, men hadde likevel ikke så veldig høye inntekter. Hva skyldes dette? Egentlig ganske enkelt – teoretisk kunnskap kan ikke måle seg med praktisk anvendelse når det gjelder å nå ambisiøse mål.
 • Jeg innså at det er mye overlapp i bøkene jeg allerede hadde i hylla, og begynte å tenke på loven om avtagende grensenytte. Jeg kom da fram til at det i de fleste tilfeller holder å ha fem ulike bøker innenfor et emne, forutsatt at de er skrevet av ulike forfattere som ikke har samme tilnærming. Har man lest fem bøker om et tema, vet man i de aller fleste tilfeller nok til å bruke det man har lært i praksis.
 • En dag jeg sto og kikket på boksamlinga, sa jeg til meg selv: I disse bøkene står alt du trenger for å oppnå rikdom. At du ikke har nådd målet ditt ennå, skyldes helt sikkert ikke at du ikke har kjøpt nok bøker.

Betyr så dette at jeg har stagnert og ikke lenger er interessert i å øke kunnskapsnivået mitt? Slett ikke. Her er hva jeg gjør i stedet for å kjøpe og lese nye bøker:

 • Jeg leser de bøkene jeg allerede har flere ganger. Mange ganger har jeg erfart at jeg har større utbytte av å lese én god bok to ganger enn å lese to middelmådige bøker én gang. De bøkene jeg anser som aller best i boksamlinga mi (for eksempel The power of focus, The secrets of the millionaire mind, How I made $ 2.000.000 in the stock market og 7 strategies for wealth & happiness) har jeg alle lest mellom fem og ti ganger. Og jeg har ikke tenkt å stoppe med det.
 • Jeg leser mer aktivt enn jeg gjorde tidligere. Jeg har ei skrivebok hvor jeg noterer ned idéer og tanker som dukker opp når jeg leser, og leser regelmessig over disse notatene. På denne måten fester stoffet seg mye bedre.
 • Jeg tvinger meg selv til å bruke det jeg leser om i praksis. Dette medfører at jeg leser litt mindre enn før, men dette syns jeg er helt greit. Det egentlige målet mitt er jo ikke å lese flest mulig bøker, men å oppnå økonomisk uavhengighet om noen år. Skal jeg klare å nå dette ambisiøse målet, er jeg nødt til å ta risiko, lære av egne feil og stadig forbedre meg. Å lese bøker kan bidra litt til dette, men praktisk handling er og blir det viktigste.

Hvillke tanker har du om nytten av bøker?

Annonser

4 Comments »

 1. Aksjebloggeren Said,

  august 20, 2010 @ 8:30 am

  Dette var egentlig en stor tankevekker for meg Vidde. Jeg er på samme sti som deg nå. Jeg elsker jo å lese disse bøkene og lærer vannvittig mye. Men jeg får liksom ikke helt tid til å faktisk jobbe med det jeg lærer fordi jeg er for opptatt av å lære mer «teori». Jeg bør kanskje jobbe mer med dette i praksis istedenfor å bare fylle på med teori om hva jeg bør gjøre i praksis. Jeg har sikkert mer enn nok av bøker som vil kunne lede meg på den riktige vei til målene mine, om jeg bare lever etter det, men tørsten og nyskjerrigheten etter nye slike spennende bøker gjør at jeg bare kjøper flere og flere og fyller opp hyllen, hvor de blir stående. Og som du sier, mange av bøkene overlapper hverandre. Så jeg tror rett og slett at jeg skal følge ditt eksempel og ikke kjøpe flere bøker på en god stund og heller jobbe med de jeg har og gjennomføre det i praksis. (Jeg lagde meg akkurat en liste i går med bøker jeg hadde tenkt å bestille, men den får heller vente)

  Nok en gang, du er en inspirasjon. Du har gitt meg en del tankevekkere gjennom denne bloggen og jeg føler nesten at du er meg, bare noen år frem i tid og noen steg lenger fremme 🙂

 2. pengeblogg Said,

  august 20, 2010 @ 9:45 am

  Jeg må innrømme at jeg var litt usikker på om jeg skulle skrive dette innlegget. Jeg vet at de som leser og skriver blogger ofte også liker å lese bøker, så jeg var litt redd for å «banne i kirka». Samtidig tror jeg alle har godt av å stoppe opp en gang i blant og spørre seg om det de bruker tiden på virkelig bidrar til å nå de målene de har satt seg.

  Akkurat som deg, Aksjebloggeren, er jeg også veldig nysgjerrig og har stor leselyst. Jeg kunne helt sikkert ha funnet 100 bøker som fristet dersom jeg hadde søkt og klikket litt rundt på Amazon.com. Men jeg har ikke så veldig stor tro på at det å lese 100 nye bøker ville ha ført meg så mye nærmere målene mine.

  Jeg vil legge til at det å lese bøker er et relativt billig tidsfordriv. Er alternativet å vandre rundt på et shoppingsenter eller å sitte på en pub og drikke øl til 120 kroner literen hver kveld, vil jeg selvsagt heller anbefale å lese bøker 😉 Bestemmer man seg for å kjøpe og lese færre bøker, er det derfor veldig viktig at man bruker den frigjorte tiden til noe fornuftig.

 3. Soon to be a billionaire Said,

  august 21, 2010 @ 9:03 am

  Flott innlegg! Jeg er veldig glad i bøker, jeg liker å eie bøker, og jeg leser dem mange ganger. Men… jeg må bli flinkere til å la være å kjøpe bøker etter innfallsmetoden. Jeg kunne spart mye penger på å lese anmeldelser etc på bøker før jeg kjøper dem.

  Tusen takk for tips om å ha ei skrivebok ved siden av seg når man leser ei bok, det kommer jeg til å innføre umiddelbart!! Det dukker alltid opp masse ideer når jeg leser, men når boka er slutt er det ofte kun den siste ideen jeg husker.

  Soon to be a billionaire

 4. pengeblogg Said,

  august 21, 2010 @ 6:16 pm

  Kunnskap har selvsagt også en egenverdi, og jeg syns det er helt greit at man leser bøker kun fordi man ønsker å vite noe. Men bøker av typen Trade your way to financial freedom leser man som regel ikke fordi man syns de er så veldig morsomme, men fordi man ønsker å tilegne seg kunnskaper som gjør en til en bedre trader. Og da er det veldig viktig at man faktisk bruker det man lærer i praksis, og ikke bare kaster seg over neste bok og glemmer det man har lært.

  Jeg ønsker for all del å unngå å bli som en mann jeg kjenner. Han har masse kunnskap om trening og kosthold, men er selv overvektig og i elendig form. I steden for å bruke tiden på å lage sunn mat og jogge, sitter han og spiser sjokolade mens han leser bøker om slanking. De fleste vil være enig i at denne mannen bruker tiden sin på feil måte. At akkurat det samme gjelder for penger og rikdom, kan derimot være litt verre å se.

  I bunn og grunn tror jeg dette på mange måter handler om latskap og den berømte «komfortsonen». Å lese en bok er trygt og ufarlig, og klarer man i tillegg å innbille seg at jo mer man leser, jo bedre er det, så er det lett å gå i den fellen at man bruker for mye tid på bøker og for lite tid på å bruke det man lærer i praksis. Å bruke ny kunnskap i praksis er som regel mindre trygt og behagelig, og man gjør derfor alt for å unngå å bevege seg ut av sin komfortsone.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.