Typiske tabber i aksjemarkedet

Her er en samling av typiske tabber som mange gjør i aksjemarkedet. Noen av disse har jeg også skrevet om tidligere, men jeg har likevel valgt å ta dem med her, slik at alle tabbene er samlet i ett og samme innlegg.

Tabbe 1 – Å kjøpe mer av en aksje du har tapt penger på

Dersom en aksje du har kjøpt faller i verdi, bør du erkjenne at du har valgt en dårlig aksje og selge den. Mange gjør det stikk motsatte. De ser at aksjen faller i verdi og tror derfor at den automatisk nå er et enda bedre kjøp. Men å kaste penger etter dårlige aksjer, er en meget dårlig strategi. Kvitt deg med taperaksjene!

Tabbe 2 – Å ikke ha en klart definert stop loss

En stop loss sier noe om når du skal selge en aksje som faller i verdi etter at du har kjøpt den. Du bør bestemme deg for en stop loss før du kjøper en aksje. Etter at du har kjøpt den, er det mye vanskeligere å opptre helt rasjonelt. Ha derfor alltid definert en stop loss før du kjøper en aksje.

Tabbe 3 – Å høre på de evige pessimistene

Det er alltid både positive og negative krefter som påvirker kursutviklingen i aksjemarkedet. Enkelte «eksperter» legger nesten kun vekt på de negative kreftene, og konkluderer derfor alltid med at man ikke bør kjøpe aksjer akkurat nå. Historien viser derimot at den langsiktige trenden i markedet er stigende, så de som hører for mye på de evige pessimistene, taper som regel penger på sikt.

Tabbe 4 – Å diversifisere for lite

Å kjøpe kun én aksje er forbundet med svært stor risiko. Jeg er i utgangspunktet ikke motstander av å kjøpe kun én aksje, men dette forutsetter at du ikke kjøper for en stor sum penger (hva som er en «stor sum penger» vil variere fra person til person). Går du derimot inn i aksjemarkedet med en betydelig pengesum, vil jeg sterkt fraråde å kjøpe kun én aksje. Risikoen for et betydelig tap er rett og slett for stor.

Tabbe 5 – Å diversifisere for mye

Dersom det skal være noe poeng i å bruke tid og krefter på å kjøpe enkeltaksjer, må du sette deg som mål å slå indeksen over tid. Grunnen til dette er at du kan oppnå avkastningen til indeksen ved å kjøpe andeler i et billig indeksfond. Klarer du ikke å slå indeksen, kaster du altså bort tid og penger. Kjøper du svært mange ulike aksjer, vil du sannsynligvis oppnå en avkastning som er veldig lik indeksens. Dersom du for eksempel kun har tid til å bruke to-tre timer på aksjemarkedet per uke, og velger å ha en portefølje på 50 aksjer, er det lite sannsynlig at du klarer å oppnå noe særlig meravkastning. Ikke kjøp flere aksjer enn du klarer å følge opp.

Tabbe 6 – Å kjøpe en aksje med bakgrunn i et tips

Å kjøpe en aksje med bakgrunn i et tips man har mottatt, er en vanlig nybegynnerfeil. Det er mange grunner til at du ikke bør kjøpe med bakgrunn i tips. For det første er det å velge ut de riktige aksjene bare én del av et godt system. Når du skal selge er vel så viktig, men dette sier de fleste som gir tips lite eller ingenting om. For det andre er det mange som tror de har peilig og derfor gir tips til andre, men som egentlig vet svært lite om aksjer og aksjemarkedet. For det tredje er slike tips ofte allerede gamle når de når deg. Kanskje sto tipset i en næringslivsavis i forrige uke. Da er det svært lite sannsynlig at det er noe å tjene på tipset. For det fjerde må du fullt og helt ta ansvar for de aksjene du kjøper og selger for å lykkes i aksjemarkedet. Hører du på tips ifra andre, er det lett å skylde på den du mottokk tipset fra dersom du taper penger på aksjen.

Tabbe 7 – Å stadig endre systemet

Å lykkes i aksjemarkedet er ikke nødvendigvis så veldig spennende. Å følge det samme systemet over lang tid, syns mange er kjedelig. Dette henger nok noe sammen med at mennesker som prøver seg i aksjemarkedet, ofte er personer som liker spenning og risiko. De kjeder seg når de må gjøre det samme over en lengre periode. Dette kan vise seg å bli et stort handikap i markedet. Du vil aldri finne ut om et system fungerer godt dersom du stadig endrer det. Selv de beste systemene velger av og til ut taperaksjer.

Tabbe 8 – Å kjøpe en aksje kun fordi den er billig

Kjøp aldri en aksje kun fordi den er billig. For det første er det som regel en god grunn for at en aksje er billig. For det andre er svært billige aksjer ofte veldig volatile. Styr derfor unna slike aksjer, med mindre det er andre gode grunner til å kjøpe dem.

Tabbe 9 – Å ha for stort ego

Å lykkes i aksjemarkedet krever disiplin, selvinnsikt og gode ferdigheter. At du har lyktes på andre områder i livet, er derfor ingen garanti for at du også vil gjøre det bra i aksjemarkedet. De som er ydmyke og innser at markedet alltid har rett, stiller mye sterkere enn de som innbiller seg at de er så smarte at de tror det å mestre aksjemarkedet er en smal sak.

Tabbe 10 – Å tro at du skal finne et system som kun velger ut vinneraksjer

Ingen systemer er så gode at de kun velger vinneraksjer. Videre er det ingen automatikk i at de systemene som velger en størst andel vinneraksjer, gir de største gevinstene. Å selge på riktig tidspunkt er like viktig som å kjøpe de riktige aksjene, og det er også flere andre forhold som avgjør hvor lønnsomt et system er. Det finnes faktisk eksempler på systemer som velger ut flere taperaksjer enn vinneraksjer, men som likevel er svært lønnsomme. I slike systemer ligger nøkkelen til suksess i å kutte tapene mens de er små, og la gevinstene utvikle seg og bli store.

Tabbe 11 – Å være for utålmodig

Det er fullt mulig å tjene gode penger i aksjemarkedet. Aksjemarkedet har skapt mange tusen millionærer, og også noen milliardærer. Det er derimot svært sjelden at man tjener store penger i starten. De fleste bruker flere år på å mestre markedet, rett og slett på grunn av at det er mye å sette seg inn i og mye å lære dersom man skal lykkes. Sett deg derfor gjerne ambisiøse mål, men vær innstilt på at du vil bruke noe tid før du tjener noe særlig med penger på aksjer.

Tabbe 12 – Å kopiere andres systemer

Å kopiere andres systemer gir som regel ikke særlig gode resultater. Dette høres kanskje rart ut. Dersom Andersen har tjent millioner på et system, må da Bendiksen og Carlsen kunne gjøre det samme? I praksis er det ikke så enkelt. Et aksjesystem må være tilpasset deg som person for at det skal fungere optimalt. Det må være tilpasset hvor mye tid du har til å følge markedet, hvilken risikotoleranse du har, hvor lett du lar deg påvirke av følelser i en stresset situasjon, din tidshorisont, hvor mye kapital du har osv., osv. Hør på råd ifra andre, men tilpass systemene så de passer deg.

Tabbe 13 – Å bli helt hektet på aksjer

Noen syns aksjemarkedet er så spennende at de utvikler en avhengighet som kan minne om spillegalskap. Å mestre markedet krever tid og innsats, men personer som blir så ensporet at de ikke bryr seg om noe annet, oppnår sjelden suksess på sikt. Bruk gjerne mye tid og energi på å mestre markedet, men ha også andre interesser.

Tabbe 14 – Å være lat

Latskap fører lite godt med seg. Dersom du tror at aksjemarkedet er stedet for lettjente penger, og at du etter et par år kan pensjonere deg og leve av renteinntekter, kommer du til å bli overrasket. De fleste som lykkes i aksjemarkedet, har brukt flere år på å tilegne seg den nødvendige kompetansen.

Tabbe 15 – Å ikke lære av sine feil

Alle mennesker gjør feil. Mange gjør også de samme feilene flere ganger. I aksjemarkedet er det viktig å være ydmyk og lære av de feilene man gjør. Dersom du alltid må ha rett, og ikke klarer å innrømme overfor deg selv at du har tatt en gal beslutning, kommer du sannsynligvis aldri til å lykkes i aksjemarkedet.

Tabbe 16 – Å ikke være fleksibel

Selv om du må ha disiplin nok til å holde deg til et system som gir flere tap på rad, så er det viktig å ha evnen til å se når et system ikke lenger fungerer. Dette kommer av at markedet stadig er i endring. Et system som veldig mange bruker, vil bli verdiløst.

Tabbe 17 – Å trade imot markedet

M-en i William O’ Neils kjente aksjesystem CAN SLIM, står for Market direction. O’Neil mener det er av avgjørende betydning at man ikke trader imot markedet. Er markedet inne i en tydelig nedgangsperiode, er det ofte smartere å holde seg unna aksjemarkedet en periode, framfor å prøve å finne de få vinneraksjene. Selv i sterke nedgangsperioder er det noen få aksjer som faktisk stiger i verdi, men det sier seg selv at det er ekstra vanskelig å finne disse. Du kan finne den perfekte aksje der alt det fundamentale og tekniske ser ut til å stemme, men dersom markedet er i nedgang, kan det godt hende at superaksjen likevel faller i verdi.

Tabbe 18 – Å ikke ta hensyn til kostnadene

Transaksjonskostnadene i aksjemarkedet spiser litt av avkastningen din hver eneste gang du kjøper og selger en aksje. Kjøper og selger du hyppig, kan det derfor være stor forskjell på hvor lønnsomt systemet ditt er, avhengig av om du beregner avkastning før eller etter kostnader. Ta derfor alltid hensyn til kostnadene når du beregner avkastning. Et system som kun megleren din blir rik på, bør du opplagt styre unna.

Tabbe 19 – Å ikke ta hensyn til det mentale aspektet

Mange erfarer at de er sin egen verste fiende i aksjemarkedet. Det er relativt enkelt å lære seg grunnreglene for hvordan man bør opptre i markedet, men å gjøre det i praksis, er ofte langt verre. Innse at du ikke er en robot, og at du vil komme til å måtte lære deg å takle følelsene dine før du klarer å gjøre suksess.

Tabbe 20 – Å tro på veldig enkle sammenhenger

Jeg drikker Coca Cola. Vennene mine drikker Coca Cola. Coca Cola er verdens mest kjente merkenavn. Ja, nesten hele verden vet hva Coca Cola er. Betyr dette nødvendigvis at aksjer i Coca Cola er et godt kjøp? Dessverre er det ikke så enkelt. Legendariske Peter Lynch anbefaler å bruke hva du observerer av forbrukertrender til å finne gode aksjer. Det avgjørende for å lykkes med en slik strategi, er timing. Når Coca Cola allerede har erobret hele verden, sier det seg selv at sannsynligheten for en voldsom videre vekst er relativt liten. Det Peter Lynch skriver om, er å identifisere det nye Coca Cola FØR det blir et verdenskjent selskap. Klarer du dette, kan du virkelig sitte på en gullgruve.

Tabbe 21 – Å øke risikoen for tidlig

Det finnes mange teknikker for å øke avkastningsmulighetene, og dermed også risikoen, i aksjemarkedet på. Man kan satse på svært volatile aksjer, man kan lånefinansiere aksjer, man kan shorte aksjer (en teknikk som brukes for å tjene penger på aksjer som faller i verdi), man kan kjøpe derivater (velger man for eksempel å kjøpe opsjoner i stedet for aksjer, mangedobler man avkastningsmulighetene. Samtidig er sannsynligheten for at man taper hele innsatsen mye større) osv. Dette kan alle være glimrende teknikker, gitt at man vet hva man gjør og er i stand til å se hvilken risiko man tar. Slike teknikker bør derfor kun benyttes av erfarne tradere.

Tabbe 22 – Å optimalisere et system basert på historiske data

I og med at framtidige data aldri er tilgjengelige, tar man gjerne utgangspunkt i historiske data når man skal utarbeide et system. Men historien gjentar seg aldri 100 %, så det er som regel ikke noe poeng i  å optimalisere et system basert på historiske data. For eksempel kan du ved å teste et system komme fram til at den optimale stop loss de siste 10 årene har vært 7,12 %. Dette kan være nyttige beregninger, men å bygge et system på slike tall gir som regel ikke det beste resultatet. Sett heller stop loss til 5, 7 eller 10 %.

Konklusjon

Tabbene nevnt ovenfor er typiske tabber som mange tradere har tapt mye på. Samtidig er det viktig å understreke at det neppe finnes noen absolutte sannheter i aksjemarkedet. Når jeg skriver dette, holder jeg på med å lese boka Stock Market Wizards av Jack D. Schwager. Jeg har akkurat lest om en trader (Ahmet Okumus) som ikke bruker stop loss og som gjerne kjøper mer når en aksje faller i verdi (han begår altså bevisst tabbe 1 og 2). Denne traderen har særdeles gode resultater å vise til, så dette må vel bety av jeg burde slette tabbe 1 og 2 fra lista? Nei, jeg mener fortsatt tabbene 1 og 2 er tabber som mange tradere taper penger på. Grunnen til at Ahmed Okumus klarer å tjene penger selv om han begår disse tabbene, er at han bruker 100 timer i uka (nesten tre ganger ei normal norsk arbeidsuke) på å analysere aksjer. Med en slik iherdig innsats klarer han å finne aksjer som han vet med nesten 100 % sikkerhet er gode kjøp, og da blir ikke stop loss og prisfall fullt så viktig lenger. Det er også andre tradere som blir intervjuet i denne boka som bevisst gjør noen av tabbene jeg har skrevet om. Men stikkordet her er bevisst. Dette er snakk om svært erfarne tradere, som sannsynligvis har gjort alle disse tabbene, men som har lært seg å utnytte noen av dem til egen fordel. Dette kan kanskje virke forvirrende, men dersom du er ute etter fasitsvar og absolutte sannheter, er ikke aksjemarkedet stedet.

Noen som har erfaring med enkelte av disse tabbene?

6 Comments »

  1. Aksjebloggeren Said,

    august 27, 2010 @ 5:28 pm

    En god liste dette her, og ja, jeg har nok vært borti de aller fleste av disse tabbene selv, hvem har vel ikke det? 😉 Men til gjengjeld blir en jo betraketelig mer obs på dem etter å ha begått dem selv. En leser om dem støtt og stadig, men med pengene på bordet er det lett for at følelsene tar over og det er jo hovedsaklig de som er årsak til de fleste tabbene her.

    Stock Market Wizard serien er forøvrig veldig god lesning. Det er veldig spennende å få innblikk i hvordan de store aksjetraderne gjør det.

  2. pengeblogg Said,

    august 29, 2010 @ 11:38 am

    Helt enig i at Market Wizards-bøkene er veldig gode. Det er interessant å se hvor ekstremt god avkastning det faktisk er mulig å oppnå, gitt at man er villig til å «pay the price». I tillegg er det jo en viss trøst i at også disse særdeles dyktige traderne gjerne tapte penger og gjorde mange tabber i starten av sin karriere 😉

  3. Guffen Said,

    juni 18, 2011 @ 12:10 pm

    Først må jeg bare si at jeg er en ivrig leser av bloggen din. Mye bra her !

    Og du ha mange bra tips her også. Men jeg mener tabbe 1, 2 og 17 ikke er tabber.

    Om du definerer ett stop-loss, så innstiller du deg på at du kommer til å tape på aksjen. Setter du 10 % stop-loss, som er det stor sjanse for at man faktisk taper 10 % på investeringen.

    Hadde du f.eks hatt stop-loss på 10% på PGS da DeepWater-Horizon katastrofen stod på som værst, hadde du tapt 10%. Hadde du derimot handlet mot markedet (som du mener er en tabbe), og kjøpt flere aksjer i PGS da kursen falt, hadde du tjent bra med penger idag.

    Angående tabbe 1: Om det ikke er noe fundamentalt som har endret seg ved selskapet, og aksjer faller kraftig, er dette en strålende kjøpsanledning spør du meg. Som vi har sett de siste dagene, med mye usikkerhet rundt Hellas, har børsen falt kraftig. Også f.eks Prosafe. Dette til tross for at Prosafe ikke har noe som helst med Hellas å gjøre. Kursen faller utelukkende på generell frykt for hva som kan skje dersom Hellas går konkurs, noe som ikke vil påvirke Prosafe overhodet.

  4. pengeblogg Said,

    juni 18, 2011 @ 5:32 pm

    Takk for at du leser bloggen min, Guffen 🙂

    Som jeg skriver under konklusjonen til dette innlegget, finnes det ingen absolutte sannheter i aksjemarkedet. De 22 tabbene jeg tar for meg vil jeg hevde er tabber som mange har tapt penger på. Samtidig er jeg fullt klar over at noen av dem, og kanskje spesielt de du nevner, er det ikke alle som er enige om at er tabber. I enkelte tilfeller kan man faktisk tjene penger på å bevisst begå disse tabbene (og da vil de opplagt ikke være tabber).

  5. nysgjerrig Said,

    september 13, 2017 @ 1:32 pm

    – Hei
    Takk for en informativ artikkel og ikke minst blogg! Synes det er kjempe spennende at du har valgt å gå litt mer inn mot enkelt aksjene, selv om dette er fyfy for de fleste 🙂
    Jeg har selv en liten portofølje med enkeltaksjer som jeg har troen på, og så har jeg en større portofølje med «safebetsa» som indeksfond og superfond 🙂
    Synes det hadde vært kjempe spennende og følgt prosessen din innenfor aksjetradingen, og lurer på hvilke «stil» du har tenkt å forholde deg til? swingtrader eller mer langsiktig? få enkelte eller en bred variasjon?
    Bruker du nordnet? hadde vært interessant og følgt deg på shareville f.eks 🙂 Der er det jo også ganske sosialt, og bra miljø hvor folk hyppig deler sine tanker og artikler angående ulike aksjer&fond.

  6. pengeblogg Said,

    september 14, 2017 @ 1:18 pm

    Takk for det, nysgjerrig. Jeg er ikke kunde hos Nordnet. Per i dag har jeg mest i fond, men har tidligere både prøvd meg som verdiinvestor og trendfølger.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.