3 faktorer x 3 typer mennesker

Slik jeg ser det, er det i utgangspunktet tre faktorer som avgjør hvor rik du kommer til å bli. Disse er:

 1. Hvor høy inntekt du har
 2. Kostnadsnivået ditt
 3. Hvor høy avkastning du oppnår på de pengene du ikke bruker til forbruk

Videre kan man gruppere mennesker i tre grupper under hver av disse faktorene.Ved å finne ut hvilke grupper man selv befinner seg i, kan man enklere finne ut hva man bør bruke tiden sin på for raskest mulig å oppnå gode resultater.

La oss begynne med de tre gruppene innfor faktor 1 – Hvor høy inntekt du har:

Type 1 – Lav inntekt

Med lav inntekt mener jeg her en årlig brutto arbeidsinntekt på under kr 350.000. Lav inntekt har typisk personer som sitter i kassa på dagligvarebutikker, hjelpepleiere, assistenter i barnehager, renholdsarbeidere osv. Ofte har stillingstyper med lav avlønning en høy kvinneandel og personene som har slike jobber har ofte ingen eller lite høyere utdannelse. Personer som arbeider deltid er også ofte i denne gruppen.

Type 2 – Middels høy inntekt

Med middels høy inntekt mener jeg her en årlig arbeidsinntekt på mellom kr 350.000 og 700.000. En stor andel av den norske yrkesaktive befolkningen faller innenfor denne gruppen. Lektorer, regnskapsførere, revisorer, ingeniører og saksbehandlere i offentlig sektor er ofte i denne gruppen. I denne gruppen har en stor andel høyere utdannelse.

Type 3 – Høy inntekt

Med høy inntekt mener jeg her en årlig arbeidsinntekt på over kr 700.000. Personer med høy inntekt har ofte en lang og krevende utdannelse bak seg (for eksempel leger og jurister), de har mye ansvar og myndighet (ledere) eller de har stillinger hvor inntekten vil variere med oppnådde resultater (mange selgere er i denne gruppen). I denne gruppen er det flere menn enn kvinner.

De tre gruppene innenfor faktor 2 – Kostnadsnivået ditt, er:

Gruppe 1 – Høyt kostnadsnivå

Med høye kostnader mener jeg her at man hver måned bruker opp hele, eller nesten hele, inntekten på løpende forbruk. En stor andel nordmenn er i denne gruppen, også personer som har høy inntekt. Enten innbiller de seg at de tjener så lite at de ikke har rom for å spare (noe som i de aller fleste tilfeller ikke stemmer), eller så er de veldig opptatt av å leve i «nuet» og prioriterer derfor ikke å sette av penger til framtidig bruk.

Gruppe 2 – Middels kostnadsnivå

Mennesker med middels høyt kostnadsnivå sparer ved å betale avdrag på et boliglån, eller tilsvarende beløp i annen type sparing. De som sparer mest innenfor denne gruppen, har i tillegg en spareavtale i et aksjefond og har noen titusen på bankkonto for å sikre seg mot uforutsette kostnader.

Gruppe 3 – Lavt kostnadsnivå

I denne gruppen finner vi de som setter av en relativt stor andel av inntekten sin til investering og sparing. Mennesker i denne gruppen betaler gjerne inn ekstra avdrag på boliglånet, i tillegg til at de har fra noen titusen til flere millioner i fond og bankinnskudd.

Innenfor den tredje faktoren – Hvor høy avkastning du oppnår på de pengene du ikke bruker til forbruk, har vi følgende grupper:

Gruppe 1 – Lav avkastning

Mennesker i denne gruppen er veldig risikoaverse og sparer derfor kun i «sikre» spareformer. I tillegg til å betale ned på boliglån, sparer ofte personer i denne gruppen i bank. Forventet avkastning er på mellom 0 og 6 % årlig.

Gruppe 2 – Middels avkastning

I denne gruppen finner vi mennesker som gjerne sparer både i bolig, obligasjonsfond og aksjefond. I denne gruppen er man opptatt av å få pengene til å vokse, men er samtidig redde for store tap. Forventet avkastning er på mellom 6 og 12 % årlig.

Gruppe 3 – Høy avkastning

I denne gruppen finner vi gjerne personer som sparer i aksjefond, enkeltaksjer eller har investert i en utleiebolig. I denne gruppen er det også endel som har avdragsfritt boliglån eller boligkreditt, slik at de kan spare mer i aksjer o.l. Forventet avkastning er fra 12 % og oppover årlig.

Konklusjon

For å vise hva man kan bruke dette til, tar jeg utgangspunkt i egen situasjon. Per i dag er jeg i gruppe 2 når det gjelder inntektsnivå, gruppe 3 når det gjelder kostnadsnivå og gruppe 2 når det gjelder avkastning. Jeg har altså middels høy inntekt, lavt kostnadsnivå og oppnår middels høy avkastning på mine investeringer. Jeg har altså ikke så veldig mye å hente på å kutte kostnadene mine ytterligere. Jeg har jo allerede et lavt kostnadsnivå. Jeg vil nødig bli oppfattet som gjerrig eller leve så enkelt at det går utover livskvaliteten min. Når det gjelder inntekt, er jeg innenfor øvre halvdel av intervallet for middels inntekt, men jeg har opplagt mye å hente på å arbeide for å få høyere arbeidsinntekt. Når det gjelder avkastning, investerer jeg både i enkeltaksjer og i aksjefond med over middels risiko (har en stor andel innenfor såkalte nye markeder). Isolert sett for mine aksjeinvesteringer er jeg innenfor gruppen høy avkastning, men på grunn av boliglånet mitt, blir den gjennomsnittlige avkastningen likevel innenfor gruppen middels avkastning. Når jeg etterhvert får nedbetalt en god del av boliglånet mitt, vil jeg komme innenfor gruppen høy avkasning. Å nedbetale boliglånet avhenger igjen av inntekten min. Summa summarum har jeg altså mest å hente på å stå på hardt for å øke arbeidsinntekten min i tiden framover.

Hvor ligger dine største utfordringer på veien mot rikdom?

Annonser

10 Comments »

 1. meg Said,

  oktober 27, 2010 @ 11:23 am

  Vi er:
  Gruppe 1, lav inntekt, men det er bare ett år til, da er studiene mine ferdige.
  Gruppe 3: lavt kostnadsnivå, denne jobber vi stadig med å senke, bare se på bloggen min .
  Gruppe 2: Middels avkastning, vi betaler ned flere tusen mer i mnd i boliglån enn vi må, vi har flere tusen i fond også. Men målet er å komme i gruppe 3 for å investere i utleiebolig.

  God blogg forresten! Dette var artig lesning en onsdagsmorgen!

 2. pengeblogg Said,

  oktober 27, 2010 @ 2:34 pm

  Da ser det ut som dere bør ha samme fokus som meg i tiden framover, nemlig å øke inntekten.

  Godt gjort å betale ned mye ekstra på boliglånet når dere er i gruppe 1 på inntekt 🙂

  Flott at du liker bloggen min 🙂

 3. meg Said,

  oktober 28, 2010 @ 7:21 pm

  Det er jo ingenting å ikke like her. Jeg syntes bloggen din er interessant og det er høy kvalitet på den, samt at den er enkel å glide gjennom.

  Vi satser på å øke inntekten ja, for slik det er nå så er det lite til overs hver måned, men vi sparer på alt vi kan. For eksempel barneklær og utstyr som vanligvis koster mye, (det kan kjøpes pent brukt på Finn.no)

  Jeg har igjen noen år som student, men etter endt utdannelse så vil inntekten min bli betraktelig høyere.

  Her er forresten min blogg: http://litepenger.blogspot.com

  Hilsen Meg

 4. pengeblogg Said,

  oktober 29, 2010 @ 7:42 am

  Å kjøpe ting brukt er det absolutt mye å spare på. Mye av det som selges er det jo knapt noe slitasje på i det hele tatt. Selv er jeg ikke så flink til akkurat dette. Jeg har mer fokus på å begrense hva og hvor mye jeg kjøper. Men noe må man jo ha, så en kombinasjon er selvsagt det beste.

  Har vært inne på bloggen din, og syns du har hatt en god start 🙂 Lykke til videre!

 5. meg Said,

  oktober 29, 2010 @ 8:58 pm

  tusen takk :o)

  Jeg la deg forresten til i favorittlista mi over blogger… :o)

 6. pengeblogg Said,

  oktober 30, 2010 @ 3:52 pm

  Og jeg har lagt inn link til Lite Penger på denne bloggen.

  Hva gjør du når du får masse penger – gir bloggen din nytt navn? 😉

 7. meg Said,

  oktober 30, 2010 @ 7:06 pm

  mye penger.. tja… jeg vet ikke helt om jeg tror noe på at jeg skal klare å tjene noe særlig på en blogg… :o)
  Men jeg tenkte at hvis jeg faktisk tjener nok til at de skriver ut en sjekk til meg, så skal det brukes på fond.
  Du da? hva bruker du inntektene til?
  Og takk for at du lenket meg!

 8. pengeblogg Said,

  oktober 31, 2010 @ 6:06 am

  Jeg tjener ingenting på bloggen min. Mulig jeg en dag starter en litt mer skikkelig blogg, der ett av målene er å tjene litt penger. Time will show 🙂

 9. Sky24 Said,

  november 28, 2010 @ 4:39 pm

  Hei.

  Fin øvelse dette. Ligger vel selv i 1.Middels 2. Lav-middels 3. Høy.
  Investerer for tiden kun i aksjer og har etterhvert litt BSU som jo gir 20 % avkastning på 20 000 kr hvert år.

  Føler kanskje jeg har mest å hente på inntektsfronten hvor det kunne vært gunstig med litt ekstra inntekt. Får se om bloggen kan ta seg opp etterhvert, selv om det nok ikke er noen enkel oppgave:)

 10. pengeblogg Said,

  november 28, 2010 @ 5:50 pm

  Begynner å bli veldig mange som blogger, så vil tro at det blir vanskeligere og vanskeligere å tjene noe særlig penger på det. Selv har jeg ingen direkte inntekter fra bloggen min, men den hjelper meg å holde fokus, og den effekten skal man ikke undervurdere lønnsomheten av 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.