Hvordan spare smart i aksjefond?

Mange nordmenn sparer og investerer i aksjefond. Noen har investert et større beløp på et mer eller mindre tilfeldig tidspunkt, noen kjøper nye andeler når de har overskuddslikviditet og andre har en spareavtale der de kjøper fondsandeler for et fast beløp hver måned.

I dette innlegget skal vi se på et par enkle strategier for å øke avkastningen du oppnår i aksjefond. La oss ta utgangspunkt i et aksjefond som over en periode på 10 år har følgende verdier på sine andeler ved starten av året:

 • År 1: 100
 • År 2: 115
 • År 3: 95
 • År 4: 80
 • År 5: 100
 • År 6: 130
 • År 7: 170
 • År 8: 200
 • År 9: 140
 • År 10: 190
 • År 11: 260

Noen kommentarer til utviklingen i dette fiktive aksjefondet:

 • Hvis man kjøper andeler i starten av år 1 og selger de i starten av år 11, har man oppnådd en årlig avkastning på om lag 10 %.
 • I løpet av de 10 årene stiger andelene i verdi 7 år og faller i verdi 3 år.

La oss så se på tre ulike investeringsstrategier:

Strategi 1 – Kjøp én aksjefondsandel per år

Dersom man kjøper én andel i dette aksjefondet hvert år, vil man i løpet av 10 år sitte med 10 andeler som man til sammen har betalt kr 1.320 for. Disse vil man kunne selge for kr 2.600 i begynnelsen av år 11, noe som gir en samlet avkastning på 97 %.

Strategi 2 – Spareavtale (kr 100 per år)

Kjøper man fondsandeler i dette fondet for kr 100 per år, vil man etter 10 år sitte med 8,27 andeler. Disse vil man kunne selge for kr 2.150 i begynnelsen av år 11, noe som gir en samlet avkastning på 115 %.

Strategi 3 – Halv innsats ved oppgang, dobbel innsats ved nedgang

I strategi 3 investerer man kr 100 i begynnelsen av år 1. Etterfølgende år investerer man kr 50 i begynnelsen av år der fondsandelene har steget i verdi foregående år, og kr 200 i år der fondsandelene har falt i verdi foregående år. I løpet av tiårsperioden vil man da ha kjøpt totalt 9,16 fondsandeler. Disse vil man kunne selge i begynnelsen av år 11 for kr 2.381, noe som gir en samlet avkastning på 138 %.

Som vi ser, er det relativt stor forskjell på hvor høy avkastning man oppnår ved bruk av de ulike strategiene. Forskjellen på strategi 1 og strategi 3 er på hele 41 prosentpoeng. Hvorfor er det slik? Grunnen til forskjellene er at man ved bruk av strategi 2 og 3 kjøper flere andeler når de er på «billigsalg», dvs. i år der andelene har falt i verdi foregående år. Dette gjør at gjennomsnittsprisen faller og avkastningen øker. Med andre ord utnytter man svingningene i markedet på en bedre måte enn ved bruk av strategi 1.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.