Kunsten å fyre med ved

Jeg kjøpte meg ny vedovn for en tid tilbake. De første dagene slet jeg med å få fyr på veden når jeg skulle tenne opp. I ettertid har jeg tenkt på at det å lære seg å fyre opp i en ny ovn på mange måter er analogt med det å lære seg prinsippene for suksess her i livet.

1. Det er noen få enkle grunnregler man må kjenne til for å få fyr på peisen. Man må sørge for at det tilføres nok oksygen, man må plassere vedkubbene slik at flammen ikke blir kvelt og så videre. Reglene er enkle å lære, men ingen er født med denne kunnskapen og man er nødt til å prøve seg litt fram for at den skal feste seg.

2. Veden man har tilgang til vil variere noe i størrelse, fasong og fuktighet, så man er nødt til å være litt fleksibel. Å bruke akkurat samme framgangsmåte på knusktørr pinneved som på store, halvfuktige kubber gir ikke nødvendigvis det beste resultatet.

3. Når man først har fått ordentlig fyr, er det veldig enkelt å holde fyr i ovnen ved å legge på litt ny ved med jevne mellomrom. Men selv om det er enkelt, skjer det ikke av seg selv. Glemmer man å legge på ny ved, vil flammen etterhvert slukke, og man er nødt til å begynne på nytt igjen.

4. Man må utvise en viss forsiktighet når man fyrer med ved. Gjør man ikke det, kan man brenne seg eller ende opp med ei branntomt.

5. De grunnreglene som gjelder for akkurat din vedovn har som oftest en overføringsverdi til andre vedovner, men ingen ovner er helt like, så også her må man være litt fleksibel. Har man imidlertid lært seg å fyre opp i mange ulike vedovner, er det som regel veldig enkelt å lære seg å fyre i én til.

6. Det hjelper ikke å kjefte på ovnen. Ovnen er som den er, og det må man forholde deg til.

Utrolig hva man kan lære av en vedovn 🙂

Annonser

3 Comments »

 1. FTips Said,

  februar 26, 2011 @ 10:20 am

  Denne var knallfin lesning!

 2. pengeblogg Said,

  februar 26, 2011 @ 5:09 pm

  Takk for det 🙂

 3. IT Endo Said,

  mars 25, 2011 @ 11:38 am

  Fin analogi

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.