Din viktigste suksessfaktor

Mitt langsiktige hovedmål er å bli økonomisk uavhengig. Jeg har altså satt meg som mål å opparbeide meg en så stor formue at jeg kan leve av avkastningen.

For å nå dette målet, arbeider jeg med å etablere gode økonomiske vaner. For eksempel leser jeg om lag én time hver dag, jeg møter opp tidlig på jobb for å være oppdatert på siste nytt når alle andre kommer og det blir bråkete, jeg prøver alltid å være godt forberedt til møter, jeg spør meg alltid om dette er noe jeg virkelig trenger når jeg ser noe jeg har lyst på og så videre. Dette er alle gode vaner, og vil sannsynligvis på sikt bidra til at jeg når målet mitt. Men selv om alle disse gode vanene bidrar til måloppnåelse, er ikke alle like viktige. Med dette som utgangspunkt har jeg tenkt igjennom hva jeg gjør i dag som bidrar aller mest til å bringe meg nærmere målet mitt. Og det jeg har kommet fram til er at det at jeg betaler meg selv først og investerer minst 1/3 av netto utbetalt lønn hver eneste måned, er det som bidrar mest til min måloppnåelse. Slutter jeg å møte tidlig på jobb en måned, vil jeg ikke miste jobben. Begynner jeg å lese Donald i stedet for fagbøker en måned, vil ikke framgangen min automatisk stoppe opp. Men dersom jeg ikke betaler meg selv først en måned, vil jeg ikke tilføre formuen min noen ny kapital, og dette vil være direkte skadelig for framgangen min.

Jeg har også tenkt over hva som er den viktigste suksessfaktoren knyttet til et annet av mine mål, nemlig det at jeg skal holde meg slank. Dette målet har jeg satt meg både av helsemessige og av utseendemessige årsaker. Jeg har kommet fram til at jeg kan trene som en gal, prøve ut alle nye kosttilskudd, spise enorme mengder fiber og så videre, men hvis jeg ikke passer på hvor mye jeg spiser, vil dette bidra lite eller ingenting til at jeg holder kroppsvekten. Så lenge jeg passer på den mengden mat jeg spiser, kan jeg unne meg noe usunt en gang i blant og ikke være for streng på hva jeg spiser. Mengde mat er altså min viktigste suksessfaktor når det gjelder kropssvekt.

Mange tror at de er nødt til å slutte med noe for å lykkes. Hvis jeg hadde sluttet å spise sjokolade, hadde jeg vært slank. Hvis jeg hadde sluttet å røyke, hadde jeg klart å spare penger. Hvis jeg hadde sluttet å se på tv, hadde jeg hatt tid til å lese bøker og så videre. I noen tilfeller er det viktigste at man faktisk klarer å slutte med noe. Har man for eksempel fått beskjed fra legen sin om at man er i ferd med å utvikle lungekreft, er det opplagt veldig viktig at man slutter å røyke 40 sigaretter om dagen. Andre ganger er det derimot vel så viktig å gjøre det beste ut av det man allerede gjør, og å holde fram med å gjøre det. Dette vil også ofte være en mye mer positiv tilnærming enn å innbille seg at man alltid må slutte med noe for å lykkes.

Poenget med å definere hva som er din viktigske suksessfaktor, er å erkjenne viktigheten av at du holder fram med akkurat denne vanen. Skriv ned denne vanen på en lapp og heng den på kjøleskapet, si den høyt til deg selv morgen og kveld, legg den inn som en skjermsparer på pc-en din, legg den inn som en daglig huskelapp på mobilen eller gjør noe annet sprøtt som gjør at du aldri, aldri, aldri glemmer hva som bidrar mest til din framgang.

Hva er din viktigste suksessfaktor?

Annonser

2 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  mai 6, 2011 @ 6:10 pm

  Takk for et veldig inspirerende innlegg. Jeg har tenkt i de samme banene selv uten at jeg nødvendigvis er ute etter økonomisk uavhengighet. Det er et ganske hårete mål i seg selv og kanskje en vanskelig vei å gå men, for all del ikke umulig! Så lurer jeg på hvor mye skal man egentlig kutte på uten at det går ut over det folk kaller livskvalitet? Det er ikke bare jeg som bor her i heimen …

  Nå liker jeg at det med å møte opp tidligere på jobb, spise sunt og generelt ting som ikke har direkte med økonomi å gjøre _likevel_ er litt økonomirelatert til syvende og sist. Det handler om gode holdninger.

  Det er alltid fint å lese dine innlegg vidde, vennligst ikke slutt med bloggingen … 🙂

 2. pengeblogg Said,

  mai 6, 2011 @ 7:43 pm

  Takk for tilbakemelding, Formuebygging.

  Alltid en vanskelig avveining om man skal bruke en krone i dag eller i morgen (eller om 10 år). Men klarer man å bruke litt mindre enn andre, samtidig som man tjener litt mer enn andre, og øker denne differansen gradvis etterhvert, er mye gjort. For meg fungerer en fordeling på 1/3 investering og 2/3 forbruk bra per i dag. Hadde jeg virkelig kuttet kostnadene alle steder det var mulig, kunne jeg sannsynligvis ha klart å investere over halvparten av inntekten. Men det er som du er inne på – har man vent seg til en viss materiell levestandard, kan det gå på livskvaliteten løs å kutte for mye 😉

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.