Markedets forførende rop

Jeg har det meste av min finansformue plassert i globale aksjefond. Totalt sett har de fondsandelene jeg eide ved nyttår omtrent den samme verdien i dag som da. Årets fire første måneder har altså vært ganske kjedelige når det gjelder avkastning i mine aksjefond, og av og til kan jeg høre markedet skrike til meg:

«Selg deg ut. Enkelte land og bransjer er inne i en positiv trend, så ikke la pengene dine mugne i diversifiserte globale fond. Kom igjen, finn på noe mer spennende. Litt action har aldri skadet noen.»

Jeg velger å ikke høre på markedet. Det er nettopp søken etter «action» i aksjemarkedet som fører til at mange taper penger der. Det er de tålmodige som ikke lar seg lokke av markedets forførende rop om spennende muligheter som oftest kommer best ut av det på sikt. Bare spør Warren Buffett. Lite sexy over hans investeringsfilosofi, men den har fungert utrolig godt over mange tiår.

Nå mener jeg selvsagt ikke at man skal sitte på sine fondsandeler for enhver pris. Det er stor forskjell på fond, og et fond som en gang var et vinnerfond, kan nå være et taperfond. Men de fondene som jeg er investert i, som alle er aktivt forvaltede fond, er høyt rangert både av Morningstar og Dine Penger. I tillegg har de gitt bedre avkastning enn de indeksene de sammenligner seg med så langt i år. Jeg ser altså ingen grunn til å gjøre noen endringer per i dag, selv om markedet stadig prøver å lure meg ut på glattisen.

 

Annonser

6 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  mai 7, 2011 @ 1:53 pm

  Har du ingen indeksfond i det hele tatt? De som er såpass billige i innkjøp.

 2. pengeblogg Said,

  mai 7, 2011 @ 4:59 pm

  Nei, per i dag har jeg kun aktivt forvaltede fond. Så lenge jeg klarer å finne fond som over flere år har klart å skape meravkastning i forhold til indeksen, holder jeg meg til aktive fond.

  Jeg har ikke tro på at markedet er 100 % effisient, og tror at de beste fondsforvalterne klarer å skape meravkastning. At den gjennomsnittlige fondsforvalter ikke klarer å skape meravkastning, som akademia gjerne ser på som et bevis på at aktive fond ikke er like lønnsomme, er egentlig ikke så interessant.

  Generelt vil jeg anbefale passive fond for alle som vil investere i aksjemarkedet på en så enkel måte som mulig. Er man derimot villig til å legge ned litt arbeid i valg av fond og er villig til å ta en noe høyere risiko, har jeg ingen betenkeligheter med å anbefale aktive fond.

 3. Formuebygging Said,

  mai 8, 2011 @ 10:41 am

  Har du ikke lyst å stå litt mer frem med type fond du investerer i? Trenger nødvendigvis ikke skrive eksakt beløp men prosentvis, for eksempel.

 4. pengeblogg Said,

  mai 8, 2011 @ 11:32 am

  Jeg har en stor andel av min fondsportefølje i Skagen Kon-Tiki, og også endel i Skagen Global. I tillegg har jeg mindre beløp plassert i et par andre fond. Skagen Kon-Tiki investerer primært i nye markeder/vekstmarkeder, så risikoen er noe høyere enn for brede globale fond.

 5. Formuebygging Said,

  mai 8, 2011 @ 9:57 pm

  Så lenge vi har et billån på 5% rente (effektiv) vil det nok lønne seg å betale ned det først. Selv om jeg har litt lyst å spare bittelitt i fond …

 6. pengeblogg Said,

  mai 9, 2011 @ 8:29 am

  Den forventede avkastningen i aksjemarkedet er høyere enn 5 %, men jeg ville også ha betalt ned billånet før jeg begynte å spare noe særlig i fond.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.