Aksjemarkedet er nådeløst

I mange tilfeller er det slik at det er en sterk sammenheng mellom grad av innsats og hvilke resultater du oppnår. La oss ta matlaging som et eksempel. Ved å investere noen få timer per måned i å lese og eksperimentere på kjøkkenet, kan du bli en habil hobbykokk, som kan imponere venner med gode hjemmelagde retter. Skal du bli kokk på en god restaurant, må du i de fleste tilfeller ta utdannelse innen faget og bruke mange timer per uke på å lære deg matlaging. Og skal du bli den neste Eivind Hellstrøm, må du være villig til å jobbe langt utover normal arbeidstid i mange år. Et annet eksempel er innen idrett. Er målet ditt å fullføre et fem kilometer langt skirenn, holder det at du trener litt på forhånd. Skal du fullføre Birken, må du legge ned mye mer trening. Og skal du konkurrere med Petter Northug, må du være villig til å sette stort sett alt annet til side for å få tid til å trene tilstrekkelig.

I aksjemarkedet gjelder ofte ikke denne sammenhengen. Det er kanskje lett å tro at dersom man ved å investere passivt i fond kan oppnå en avkastning på 10 % per år, og dersom man ved å være investor på heltid kan oppnå en avkastning på 20 % per år, så vil en person som bruker et par timer per uke til dette lett kunne oppnå en avkastning på 15 %. I praksis vil imidlertid ofte sistnevne person oppnå en avkastning som er lavere enn 10 % per år. Hvordan kan dette henge sammen? Grunnen til dette er at konkurransen i aksjemarkedet er knallhard og nådeløs. Vi kan sammenligne det med å gå i ringen med verdensmesteren i tungvekt. Om du er en sofagris eller trener et par dager i uka på helsestudio spiller ikke så stor rolle. Du vil helt sikkert tape kampen, og du skal være glad hvis du i det hele tatt overlever. I aksjemarkedet vil de fleste «halvstuderte» aktørene pådra seg alt for store kurtasjekostnader, begå alle de klassiske nybegynnerfeilene og dermed ikke klare å skape meravkastning. Jeg vil understreke at jeg her snakker om langsiktig meravkastning. Det finnes mange systemer som fungerer bra av og til, men som over tid likevel ikke klarer å slå markedet.

Nå finnes det selvsagt unntak til dette. Jeg har satt det veldig på spissen. Poenget mitt er at dersom du kun har anledning til å bruke litt tid på aksjer, er sannsynligheten stor for at du oppnår en lavere avkastning enn det passiv investering i fond vil gi. De fleste vil komme best ut av det ved å plassere pengene sine i nøye utvalgte fond, og heller bruke tiden sin på å øke arbeidsinntekten sin, slik at de etterhvert kan kjøpe flere og flere fondsandeler.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.