Makt i arbeidslivet

Makt er et ord som kan være vanskelig å definere, men i mange sammenhenger mener vi evne til å påvirke andre når vi bruker dette ordet. Det finnes mange typer makt. I arbeidslivet kan det være hensiktsmessig å snakke om tre ulike typer makt:

  1. Ekspertmakt. Dette er makt man oppnår gjennom å være svært dyktig faglig.
  2. Personlighetsmakt. Dette er makt man oppnår gjennom at man blir godt likt av andre.
  3. Formell makt. Dette er makt man har i kraft av sin stilling. Ledere har gjerne myndighet til å ansette og si opp medarbeidere, bevilge midler til prosjekter og så videre, og dette ligger det mye makt i.

Det er en sterk sammenheng mellom hvor mye makt du har på din arbeidsplass og hvor høy arbeidsinntekt du har. Her er noen tips for hvordan du kan skaffe deg mer makt:

  1. Ekspertmakt. Denne typen makt er gjerne den du i størst grad kan påvirke selv. Ved å legge vekt på livslang læring, bruke deler av fritiden din på øke egen kompetanse, disiplinere deg selv til å sløse bort minst mulig av arbeidstiden din på uviktige gjøremål og så videre, kan du over tid øke din ekspertmakt betydelig.
  2. Personlighetsmakt. Hvor godt likt du blir av andre, avhenger av en rekke ulike forhold. Personer som er positive, flink til å lytte, åpne for andres meninger og så videre, blir gjerne bedre likt enn andre, og dette er egenskaper som det absolutt går an å utvikle hos seg selv. Hvor stort nettverk du har, sier ofte mye om hvor mye personlighetsmakt du har.
  3. Formell makt. Det er ulike veier til formell makt. Noen blir forfremmet til lederstillinger på grunn av at de har høy ekspertmakt og/eller personlighetsmakt, andre blir headhuntet på grunn av godt renommé og atter andre søker og blir ansatt som ledere på grunn av gode referanser og papirer.

Hvilken makt har du på din arbeidsplass, og hva kan du gjøre for å få økt makt?

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.