Er du fanget i selvutviklingsfellen?

Det er skrevet et svært stort antall bøker om selvutvikling, rikdom og suksess, og det er mange «guruer» som lever av å formidle hvordan man skal oppnå suksess til andre. Dette er på mange måter bra. Ingen er født med denne kunnskapen, og den blir i svært begrenset grad formidlet i den offentlige skole. Samtidig fører det enorme tilbudet til at mange blir fanget i det jeg kaller «selvutviklingsfellen». De kjøper og leser haugevis med bøker, drar på seminarer og melder seg på dyre online-kurs. De ser for seg en storartet framtid, men klarer ikke helt å finne inspirasjonen og de riktige teknikkene, så de bare fortsetter å lese og melde seg på nye kurs. Etterhvert vet de ganske mye om hva de bør gjøre, men klarer ikke gjøre det i praksis, og har ingen resultater å vise til. Jeg har selv gått i denne fellen, men innså heldigvis etterhvert at dette ikke var det jeg ønsker å bruke tiden min på. Mitt mål har aldri vært å lese flest mulig bøker og delta på så mange seminarer som mulig, men å skape gode resultater.

Her er noen tips dersom du er fanget i selvutviklingsfellen:

 • Ikke kjøp flere bøker før du har kommet godt i gang. Har du fem bøker om et emne, og de er skrevet av ulike forfattere med noe forskjellig perspektiv, har du sannsynligvis mer enn nok til å komme i gang.
 • Ikke vent på å bli motivert og inspiert, bare sett i gang. Når du begynner å se gode resultater, vil motivasjonen sannsynligvis komme av seg selv.
 • Tving deg selv til å gjøre litt hver eneste dag som bringer deg nærmere målet ditt. Og nei, målet ditt bør ikke være å lese 10.000 selvutviklingsbøker.
 • Sett deg konkrete og tidsavgrensede mål og sjekk jevnlig framgangen din.
 • Tenk igjennom hva som egentlig er det viktigste du kan gjøre for å nå målene dine, og bruk mest tid på disse aktivitetene. Sannsynligvis er ikke dette de morsomste og mest avslappende aktivitetene, men de færreste oppnår store resultater ved kun å ha det morsomt og slappe av.

Misforstå meg ikke. Jeg leser fortsatt mye, og jeg anser det å lese som en veldig god og fornuftig bruk av tid. Nå leser jeg imidlertid slike bøker først og fremst for å holde meg på rett kurs og for å repetere kunnskapen, ikke nødvendigvis for å lære så mye nytt. Jeg sier på ingen måte at jeg er utlært, men min erfaring er at man kommer mye lengre ved å bli veldig god på noen få teknikker, enn å vite litt om all verdens teknikker.

Et annet aspekt ved dette er at informasjonsmengen er så stor at ingen har mulighet for å lese alt som produseres. Ofte har ambisiøse mennesker som nettopp har begynt å interessere seg for selvutvikling, et nesten brennende ønske og behov for å vite mest mulig, og kjøper derfor haugevis med bøker. Men det er skrevet tusenvis av slike bøker, og nye kommer til hele tiden, så man må bare innse at man kun har mulighet til å rekke over en brøkdel av alt det som finnes tilgjengelig av litteratur. Trøsten får være at man slett ikke trenger å lese alle bøker. Man trenger bare å lese noen få som «virker».

 

Annonser

8 Comments »

 1. Aksjebloggen Said,

  juli 3, 2011 @ 9:02 pm

  Det er litt morsomt at du skriver dette akkurat nå, for jeg innså akkurat dette selv da jeg stod i bokbutikken på flyplassen for noen dager siden og innså at alle de bøkene i hyllen jeg kunne tenke meg å lese strengt tatt har akkurat det samme innholdet. Jeg har mer enn nok gode selvutviklingsbøker som hver og en alene skulle kunne fungere utmerket til å guide meg på veien. Så jeg kommer nok til å konsentrere meg mer om å gjennomføre det jeg leser om og heler lese litt grundigere gamle bøker.

 2. pengeblogg Said,

  juli 3, 2011 @ 10:14 pm

  Bokhandlerne på flyplasser er ekstra skumle. De selger jo stort sett reisebøker, bestselgerromaner og ikke minst, selvutviklingsbøker 😉 Jeg var tidligere storkunde på flyplasser, men det er jeg heldigvis ikke lenger 🙂

  Jeg leser også «gamle» bøker om igjen. Favorittbøkene mine har jeg lest mange ganger.

 3. Formuebygging Said,

  juli 6, 2011 @ 9:07 am

  Jeg er nok ikke fanget i noe som helst og jeg leser stort sett det meste på nettet og ikke bøker. Kjøpte forsåvidt en bok som handler om aksjetrading basert på anbefaling av Aksjebloggen. Jeg har såvidt kommet forbi forordet … 🙂

  Sliter litt med prioriteringen noen ganger.

 4. pengeblogg Said,

  juli 6, 2011 @ 9:18 am

  Da er du nok ikke fanget i selvutviklingsfellen, Formuebygging. Men kanskje bittelitt i gadgetfellen…? 😉

 5. Asbjørn Said,

  juli 6, 2011 @ 4:38 pm

  Enig – det er så mye lettere å lese enn å faktisk få gang på ting! Action og mange baller i lufta er viktigere enn å sitte inne med masse teoretisk kunnskap man gjerne ikke anvender uansett.

  Kjenner du forresten til Flattr? Noe for bloggen kanskje? http://www.youtube.com/watch?v=9zrMlEEWBgY

 6. pengeblogg Said,

  juli 6, 2011 @ 7:28 pm

  Ikke hørt om Flattr nei. Ser bra ut, men denne bloggen er ikke-kommersiell.

 7. Formuebygging Said,

  juli 6, 2011 @ 9:56 pm

  Jeg er nok fanget i gadgetfellen ja. Prøver å ro meg ut, det var værre før og jeg har blitt bedre! Ikke mye, men litt. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.