David Bach

David Bach er en amerikansk forfatter som har skrevet en rekke bøker om personlig økonomi. Bøkene hans er lettleste og inneholder mange praktiske råd om hvordan man skal gå fram for å «finish rich». Her er noen av rådene som går igjen i de fleste av bøkene hans:

 • Betal deg selv først. Bach har ikke noen tro på å sette opp et budsjett og deretter spare det som blir igjen.
 • Automatiser sparingen din. En spareplan som avhenger av sterk selvdisiplin vil for de aller fleste ikke fungere.
 • Invester i bolig. Bach hevder gang på gang at du ikke kan bli rik dersom du ikke eier boligen du bor i. Han anbefaler også å investere i utleiebolig, særlig ved å ikke selge den gamle boligen når du kjøper en ny, men heller leier den ut.
 • Man kan bli rik av å spare litt hver dag. Bach kaller dette for «the latte factor», og bakgrunnen er at dersom en person som hver dag kjøper en dyr caffe latte i stedet sparer disse pengene, vil de over tid kunne bli en liten formue.
 • Det er ikke hvor mye du tjener som avgjør hvor rik du blir, men hvor mye du bruker. Bach sier likevel at når du først har fått kontroll over kostnadene dine, så vil det å øke inntekten være svært gunstig.
 • Kredittkort kan ruinere deg. Ikke kjøp noe på kreditt som du ikke vil klare å betale i sin helhet når neste kredittkortregning kommer.

Jeg liker godt David Bachs bøker. De inneholder praktiske og jordnære råd som er enkle å implementere. Så lang har han skrevet 12 bøker, men du trenger slett ikke å lese alle, for han gjentar seg selv mye i de ulike bøkene. Av de bøkene jeg har lest, liker jeg aller best The automatic millionaire. Denne boken er kortfattet (du klarer fint å lese den på et par kvelder), men inneholder likevel essensen i hans filosofi. Disse videoene på Youtube anbefales også:

 

Annonser

2 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  juli 26, 2011 @ 10:44 am

  Likte første videoen veldig godt. Jordnær fyr er rett ord ja. Ser også at mye av det vi gjør er riktig, som å investere i egen bolig. Ser ikke for meg at vi trenger å flytte grunnet plassmangel iallfall. Vi bruker nok mer enn 30% av inntekten på bolig dog men, det er jo bare å øke inntekten… 😉

  Det er en stor motivasjon at hver måned minker gjelda og det i seg selv gjør at vi får bedre økonomi. Klart, det er store tall det er snakk om men, det minker likevel. Skal også klare å holde igang fondsparingen. Isteden for å sette meg et tall som mål satte jeg heller et mål om å faktisk spare hver måned. Om det så er 600kr eller 1200kr får bare være. Det viktigste er at noe faktisk blir spart.

  Takk enda en gang for et bra innlegg. 🙂

 2. pengeblogg Said,

  juli 26, 2011 @ 6:29 pm

  Å betale ned gjeld og spare i aksjefond hver måned er jo absolutt formuebygging i praksis og helt i tråd med Bachs filosofi 🙂 Og helt enig med deg i at det er viktig å gjøre litt hver eneste måned, selv om det ikke blir så mye alle måneder. Dette forutsetter dog at man ikke bruker dette som unnskyldning for å gjøre bare litt hver eneste måned 😉

  Jeg følger samme framgangsmåte selv, men betaler ned relativt lite på lånet hver måned og sparer heller mer i aksjefond. Noe større risiko å gjøre det slik, men samtidig noe større forventet avkastning.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.