Litt om risiko og sannsynlighet

En bekjent av meg spurte meg nylig om han burde begynne å spare i aksjefond. Jeg forklarte han litt om forventet avkastning og risiko, og han spurte meg om det virkelig var slik at han kunne tape penger, selv om han sparte over mange år. Jeg sa da at hvis han sparte i mer enn fem år, så var det lite sannsynlig at han ville tape penger, men at ingenting er garantert i aksjemarkedet og at det har vært noen femårsperioder der avkastningen har vært negativ. Jeg understreket likevel at jeg absolutt anbefaler aksjefond til langsiktig sparing, men bare tanken på at han kunne komme til å tape penger gjorde at han ikke våget å begynne med aksjesparing.

Generelt er det svært lite som er garantert her i livet. Et garantert utfall er derfor ikke noe man kan kreve i de fleste sammenhenger. Å basere seg på hva som er sannsynlig utfall derimot, er en mye mer konstruktiv tankegang. Her er noen andre eksempler:

  • Man er ikke garantert å holde seg frisk selv om man spiser sunt og mosjonerer jevnlig, men sannsynligheten for at man blir syk er mye mindre enn for dem som bare spiser fastfood, er overvektige og ser på tv hele kvelden. Men noen garanti finnes selvsagt ikke – det finnes jo overvektige sofagriser som har blitt over 90 år også.
  • Man er ikke garantert fast jobb og høy inntekt dersom man tar høyere utdanning, men sannsynligheten er høyere enn for dem som går rett ut i jobb etter ungdomskolen eller videregående skole. Men igjen, det finnes ingen garantier. Det finnes arbeidsledige som har doktorgrad og millionærer som knapt nok fullførte ungdomskolen.
  • Man er ikke garantert å aldri bli skadet i trafikken dersom man alltid følger fartsgrensen, kjører forsiktig og holder seg unna de verste veiene, men sannsynligheten for uhell er lavere enn for dem som kjører alt for fort og opptrer aggresivt på veien. Men nok en gang finnes ingen garantier. Det finnes tilfeller der en råkjører har kjørt på en bil med en forsiktig sjåfør, og der råkjøreren har kommet fra det uten skader mens den forsiktige sjåføren har blitt drept eller hardt skadet.

Hva kan vi så lære av dette? For det første må man bare innse at garanterte utfall nesten ikke eksisterer i det virkelige liv. For det andre bør man basere seg på sannsynlige utfall når man gjør valg i livet, og ikke på tilfeldige avvikende historier. Alle har hørt historier om den stakkars mannen uten jobb som vant mange millioner i lotto, den storrøykende kvinnen som ble over 100 år, fattiggutten uten utdannelse som ble milliardær eller han som spiste burger og godteri hver eneste dag, men som likevel så slank og veltrent ut, men dette er unntakene, og bør slett ikke brukes som grunnlag for valg. Skal du lykkes med noe, må du ta smarte valg, og smarte valg er valg som har gode forventede utfall. Gjør du hver dag, hver måned og hvert år en rekke smarte valg, vil du på sikt med stor sannsynlighet lykkes, selv om det opplagt aldri finnes noen garanti.

9 Comments »

  1. Alltid Blakk Said,

    august 1, 2011 @ 8:59 pm

    Ikke legg alle eggene i en kurv, det syns jeg er mer risikofuyllt enn noe annet. Å spare i hus eller penger i madrassen er heller ikke sikkert. Gull nedgravd i bakhagen har jeg enda mindre tro på.

    Bare for nyskjerrighetens skyld, hva syns Bekjenten var bedre å plassere pengene i ?

    Og mens jeg driver å tenker, om du er livredd for å miste verdi, har du kanskje ikke nok til å sylte ned for lengre tid ? Noen måneder med penger bør imho være lett tilgjengelig og forutsigbar. Var det nødrasjonen han ville satse ?

    Fint innlegg 🙂

  2. pengeblogg Said,

    august 1, 2011 @ 9:48 pm

    Tror egentlig ikke min bekjent sparer noe særlig systematisk i dag, så sannsynligvis velger han heller å bruke pengene løpende framfor å investere dem i aksjemarkedet. Forventet avkastning ved å bruke pengene løpende er jo tilnærmet null, så valget burde jo egentlig være enkelt.

    Forresten helt enig i at man bør ha en buffer før man begynner å investere langsiktig. Eventuelt bygge opp bufferen samtidig som man begynner å spare langsiktig.

  3. Alltid Blakk Said,

    august 2, 2011 @ 2:39 pm

    hehehe, ja å bruke opp pengene er jo en kjent taktikk. En kollega av meg har » en krone spart, er en tapt glede» som ordtak. Hans liv er ikke gledesløst sånn sett, men hvordan det blir i framtia er litt mer usikkert. Ole Brumm er inne på noe: «Ja takk, begge deler»

  4. Jack Crown Said,

    august 2, 2011 @ 4:02 pm

    Fin artikkel. Slike mennesker som din bekjent forundrer meg. Jeg kjenner selv enkelte som er på samme måte og enda verre. Jeg har en bekjent som kun klarer å spare dersom han tar ut pengene fra konto og gjemmer de i huset sitt. Uansett han ønsket også å investere penger og spurte meg om aksjer og fond. På grunn av risiko for å tape penger valgte han også å holde seg vekk fra fond og aksjer. Men å kjøpe ny bil delfinansiert med forbrukslån på ca 12-13% over 3 år er ikke noe problem. Med aksjefond er det en sannsynlighet for å tape penger. Med forbrukslån er du nesten garantert å tape penger. Jeg har aldri klart å forstå logikken i slike handlinger. Jeg har alltid lurt på om det er frykten for å tape penger eller frykten for å gå glipp av å kunne bruke pengene som skremmer dem mest. Personen er veldig hyggelig, veldig intelligent. Spør du han om nettopp biler så kan han alt, slik at det er ikke det at han er dum. Noen har bare ikke økonomisk sans. Dersom din bekjente var garantert å tjene penger etter 5 år i aksjefond så tror jeg ikke han ville klart å vente så lenge uansett. Jeg tror slike mennesker har ett behov for å bruke penger.

  5. pengeblogg Said,

    august 2, 2011 @ 6:41 pm

    Takk for tilbakemeldinger.

    Godt mulig du har rett, Jack Crown, i at min bekjent aldri ville ha klart å vente i fem år på å bruke pengene uansett. Jeg tror ikke at noen mennesker nødvendigvis har et behov for å bruke penger, men vi lever i et veldig kommersielt samfunn, der det er mye enklere å bruke penger enn det er å tjene eller investere dem.

  6. Aksjebloggen Said,

    august 4, 2011 @ 12:19 pm

    Ja, det er mange rare idéer og betraktelser når det kommer til risiko og sannsynlighet. Dette fikk jeg spesielt erfare da jeg var host ved Roulettebordet på et studentarrangement. Det var facinerende å se hvordan menneskene rundt bordet forsøkte å være strategisk. Noen stod i bakgrunnen og observerte og satset ikke før det gjerne hadde vært 5-6 runder med kun en farge. Da satset de selvsagt alt på den andre fargen. Du kan gjette på hvordan det gikk med dem til slutt? Mange andre taktikker ble også forsøkt utprøvd uten særlig hell. En person prøvde for eksempel å observere tallene som kom å satset på de få tallene som den enda ikke hadde kommet på.

  7. pengeblogg Said,

    august 4, 2011 @ 2:14 pm

    Jeg har observert lignende hendelser flere ganger, og noen ganger blir jeg nesten skremt over hvor dårlige kunnskaper om sannsynlighetsregning mange har.

  8. Alltid Blakk Said,

    august 5, 2011 @ 7:15 pm

    Sansynlighetsberegning er et skolefag, blir sjelden brukt utenfor fagområdet. Etter å ha spilt bridge noen år må jeg innrømme at selv om sannsynligheten for enn 3-2 fordeling er til stedet, så kan «magefølesen» rett og slett overdøve ett hvert forsøk på sunn fornuft. Av og til et det et geni-strek, som regel er det rett og slett idiotisk. Så da spørs det hva som fester seg i minnet. Er det de geniale (men få) øyeblikkene, eller er det de gangene det rett og slett var det dummeste en gjorde ( som er mye oftere)

  9. pengeblogg Said,

    august 5, 2011 @ 9:18 pm

    Det du her kaller genistrek, er vel egentlig bare flaks, og det er ikke noe man bør basere seg på, hverken i spill, i aksjemarkedet eller i andre sammenhenger.

    Men du har et viktig poeng når det gjelder hva som fester seg. Dette har man sett i mange sammenhenger. I valget mellom egne erfaringer og «gjennomsnittlig teori», legger mange mest vekt på de egne erfaringene.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.