Ett mål, fire spørsmål

Har du satt deg et stort mål som du ikke helt vet hvordan du skal nå? Eller har du kommet et stykke på vei mot målet ditt, men syns at framgangen er for treg eller har stoppet opp?

En god metode for å komme i gang eller komme videre på, er å stille seg følgende fire spørsmål:

 1. Hva kan jeg begynne med for å nå målet mitt?
 2. Hva kan jeg gjøre mer av for å nå målet mitt?
 3. Hva kan jeg slutte med for å nå målet mitt?
 4. Hva kan jeg gjøre mindre av for å nå målet mitt?

Denne metoden skiller seg fra mange andre metoder og teknikker ved at den angriper problemet fra fire ulike vinkler, noe som øker sannsynligheten for at du finner én eller flere løsninger som faktisk fungerer.

La oss se på et eksempel. Du har satt deg som mål å øke inntekten din med kr 100.000 kommende år, men vet ikke helt hva du skal gjøre for å nå dette målet. Du stiller derfor deg selv de fire spørsmålene:

 1. Hva kan jeg begynne med for å nå målet mitt? Jeg kan begynne å lese karrierebøker og bøker som kan hjelpe meg med å bli flinkere til å forhandle og overtale.
 2. Hva kan jeg gjøre mer av for å nå målet mitt? Jeg kan oftere møte opp tidlig på jobb og bruke den ekstra tiden til å planlegge dagen min, slik at jeg får mer gjort og kan levere arbeid av høyere kvalitet.
 3. Hva kan jeg slutte med for å nå målet mitt? Jeg kan helt slutte med å baksnakke sjefen og kollegaene mine.
 4. Hva kan jeg gjøre mindre av for å nå målet mitt? Jeg kan bruke mindre av arbeidstiden min til å surfe på internett og lese aviser.

Etter å ha iverksatt de fire løsningene du har kommet fram, har du sannsynligvis enten nådd målet ditt eller ihvertfall kommet et stykke på vei. Dersom du ikke helt har nådd målet ennå, stiller du deg selv de fire spørsmålene en gang til, og slik fortsetter du inntil målet ditt er nådd. Bruk kaizen-tankegangen – det er alltid noe du kan gjøre for å bli enda litt bedre og enda litt flinkere.

Prøv denne metoden neste gang du setter deg et mål. Selv har jeg brukt den både på økonomiske mål og treningsmål, og den fungerer utmerket.

Annonser

1 kommentar »

 1. Asbjørn Said,

  august 25, 2011 @ 6:22 pm

  Veldig bra! Takk for tipset!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.