Håpløse økonomer?

Når børsene raser og det er turbulente økonomiske tider, får økonomene gjerne gjennomgå. Mange syns det er rart at sjefsøkonomer, porteføljeforvaltere, aksjeanalytikere og andre med flott tittel kan få så godt betalt, når det viser seg gang på gang at de ikke har særlig greie på hvordan aksjemarkedet og økonomien vil utvikle seg framover. Flere ganger har jeg skrevet på denne bloggen at aksjekursene påvirkes av så utrolig mange forhold, som tillegges ulik vekt til ulike tider, at det er umulig å forutsi hvordan markedet vil utvikle seg. Likevel velger mange økonomer å uttale seg om hvordan de tror framtiden vil bli.

Men er økonomene nødvendigvis så mye verre enn andre yrkesgrupper? Jeg tror egentlig ikke det. Det finnes uttallige eksempler på elendige spådommer. Et klassisk eksempel er IBM-sjefen Thomas J. Watson som skal ha uttalt at det er et market for om lag fem datamaskiner i hele verden. Andre eksempler finnes innenfor teknologi, medisin og naturvitenskapen. For eksempel var det nesten ingen som forutså hvor gedigent internett skulle bli, eller hvor populært sms skulle bli. Også de som har som primær arbeidsoppgave å si noe om framtiden, nemlig såkalte trendforskere, har gang på gang vist seg å ta feil. Påstanden min om aksjemarkedet ovenfor ser derfor ut til å kunne gjøres mer generell – hvordan framtiden vil bli avhenger av så utrolig mange forhold, og disse forholdene tillegges ulik vekt til ulike tider, at det er umulig å forutsi hvordan den vil bli.

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.