Er det mulig å bli rik med fast jobb og fast inntekt? Del 2

I del 1 av dette innlegget så vi på de to hovedstrategiene for rikdom som typisk diskuteres og anbefales i bøker om personlig økonomi. Den ene strategien går ut på å spare en viss andel av fast lønn hver måned (10 % er en andel som ofte går igjen), mens den andre strategien går ut på å forsøke å øke inntekten kraftig gjennom å etablere eget firma eller å skaffe seg en jobb der lønnen er resultatavhengig. Jeg konkluderte med at begge strategiene vil fungere i praksis, men at man er nødt til å være veldig tålmodig for å lykkes med den første strategien. I denne delen skal vi se på min egen strategi.

Min strategi kan i korte trekk beskrives slik:

 • Jeg jobber noe mer enn normal arbeidsuke og legger vekt på å kontinuerlig øke min kompetanse. Dette har ført til at jeg har en noe høyere fast inntekt enn det en gjennomsnittsnordmann har. Jeg snakker ikke her om en veldig høy fast inntekt, men den er likevel såpass høy at jeg har anledning til å spare en betydelig andel av utbetalt lønn hver måned.
 • I tillegg til den faste inntekten min, har jeg også noen få titusen hvert år i mer variable inntekter. I stor grad er dette overtidsbetaling.
 • Jeg lever et «moderne» liv med enebolig, bil og familie, men utover de faste utgiftspostene sløser jeg lite og er veldig bevisst hva jeg bruker penger på. Dette gjør at jeg har et forbruk som er ganske mye lavere enn det mange andre har.
 • Kombinasjonen av de tre første punktene gjør at jeg klarer å spare mellom 30 og 50 % av utbetalt lønn hver måned i gjennomsnitt.
 • Jeg investerer pengene jeg sparer hver måned noe mer aggressivt enn det mange andre gjør. Jeg har valgt å ha lang nedbetalingstid på boliglånet (har ingen andre lån), og velger heller å investere i aksjemarkedet, og da særlig i «nye markeder.» Et mer trygt opplegg med raskere nedbetaling av boliglånet og sparing i indeksfond hadde absolutt vært et alternativ, men jeg foretrekker å investere noe mer aggressivt.

Fordelene med denne strategien er disse:

 • Strategien fungerer for meg. Jeg er ikke en gründertype (selv om jeg innser at det å skrive at jeg ikke er noe kan være med å begrense mine muligheter 🙂 ) og trives heller ikke så godt med salg (jeg har prøvd).
 • Jeg har en fast inntekt i en trygg jobb, noe som gjør at jeg og min familie kan føle oss relativt trygge og sove godt om natten.
 • Jeg vil nå mine økonomiske mål betydelig raskere enn dersom jeg kun har investert 10 % av utbetalt lønn hver måned.

Ulempene med denne strategien er disse:

 • Selv om jeg vil nå mine mål raskere med denne strategien enn med strategien som går ut på å spare 10 % av utbetalt lønn hver måned, så vil også denne strategien kreve at jeg bruker mange år på å nå mine mål.
 • Jeg er nødt til å leve under evne i mange år.

Alt i alt er jeg rimelig godt fornøyd med strategien min og den har så langt gitt gode resultater. I gjennomsnitt vokser formuen min med noen få titusen hver måned (summen av det jeg investerer og gjennomsnittlig verdistigning). Jeg er likevel alltid opptatt av å gjøre strategien min bedre, og dette vil være tema for del 3 av dette innlegget.

Annonser

6 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  april 16, 2012 @ 2:45 pm

  Hvis man ikke satser kan man heller ikke vinne? Har tenkt i lignende baner selv angående fondsparing men, vi har såpass mye gjeld nå at det føles ikke greit å bruke for lang tid å nedbetale lån.

  Selv om kanskje inflasjon etterhvert vil spise opp lånet. ?

 2. pengeblogg Said,

  april 16, 2012 @ 6:39 pm

  Jeg syns det er veldig fornuftig å prioritere nedbetaling av lån inntil det er på et komfortabelt nivå. Når man har nådd det nivået, kan man begynne å ta litt mer risiko.

  Inflasjon og lønnsvekst gjør helt klart lån mindre belastende på sikt, men slik som inflasjonen har vært de siste årene, tar det lang tid før man merker denne effekten i stor grad.

 3. Trine Said,

  april 18, 2012 @ 12:07 am

  Jeg elsker disse innleggene dine, og trekker mye inspirasjon fra deg. Jeg kjenner meg godt igjen i beskrivelsen av en gründer som kan tjene 8 mill ett år, og «bare» 3 mill et annet år – Nå ligger jeg vel og merke en del klasser under millionklassen, men allikevel. Det er mer utrygt, men et valgt jeg har tatt og som jeg håper vil lønne seg i det lange løp. 🙂 Jeg har tro på at du vil klare å nå målene dine for 2012 og følger spent med videre!

 4. pengeblogg Said,

  april 18, 2012 @ 6:08 am

  Takk for det, Trine. Og lykke til videre som gründer. 🙂

 5. Trine Said,

  april 19, 2012 @ 9:59 am

  En liten digresjon, men: Hva ville du anbefalt som en investering med 100 000 kr? Det er jo ikke mye penger i det store bildet, men en god start på en investering kanskje. Jeg har lest en del om det du har skrevet om aksjefond og aksjer generelt. Jeg har tidligere hatt aksjer, som jeg dessverre måtte selge i dårlig økonomisk periode, men det var vel egentlig ikke for meg.

 6. pengeblogg Said,

  april 19, 2012 @ 8:32 pm

  Ikke lett å gi et enkelt svar på det spørsmålet, for det vil avhenge helt av ditt forhold til risiko, din investeringshorisont og hvilken avkastning du er ute etter.

  Helt generelt vil jeg si at det kan være fornuftig å først investere i eiendoms- og aksjemarkedet. Når man har bygget en solid «grunnmur» i disse to markedene, kan man begynne å krydre porteføljen med litt mer spennende og risikable typer investeringer.

  Hadde jeg personlig arvet kr 100.000 av en rik tante i Finnland :-), hadde jeg nok kjøpt aksjefondsandeler for hele summen.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.