Trendfølging i aksjemarkedet, del 1

Trendfølging kan både være en metode i seg selv og en del av en mer sammensatt metode i aksjemarkedet. Trendfølging går ut på at man kjøper aksjer som er inne i en positiv trend, og beholder dem så lenge den positive trenden vedvarer. Skal man benytte trendfølging som metode, må man ha tro på at aksjekursene ikke beveger seg helt tilfeldig, men at det eksisterer trender som lar seg utnytte. La meg illustrere dette gjennom to fiktive aksjer:

  • Aksje A har hatt en positiv kursutvikling både siste år, siste måned og siste uke.
  • Aksje B har hatt en negativ kursutvikling både siste år, siste måned og siste uke.

«Teorien» bak trendfølging tilsier at aksje A er et bedre kjøp enn aksje B, fordi aksje A er inne i en positiv trend, mens aksje B er inne i en negativ trend. Sjekker man hvordan disse to aksjene har gjort det ett år fram i tid, skal det altså i følge teorien være en større sannsynlighet for at aksje A fortsatt har utviklet seg godt enn at aksje B plutselig har gått fra å være en taperaksje til å bli en vinneraksje. Det er viktig å understreke at vi her snakker om sannsynligheter, og at det ikke finnes garantier.

Trendfølging i sin reneste form er på én måte en svært enkel strategi, da den kun forutsetter at du har tilgang til kursdata, noe som finnes gratis tilgjengelig i aviser og på ulike nettsider. I praksis er metoden likevel ikke så enkel, da den forutsetter stor selvdisiplin og at man har kontroll på følelsene sine. Min oppfatning er likevel at trendfølging er en metode som passer godt for nybegynnere i aksjemarkedet, fordi den er en god «læremester» når det gjelder hva som kreves for å lykkes om investor eller trader.

En viktig forusetning for å lykkes med trendfølging er at man ikke trader mot markedet, altså kjøper aksjer når totalmarkedet utvikler seg negativt. Dette har igjen med sannsynligheter å gjøre. Hvis aksjemarkedet for eksempel et år stiger i verdi med 20 %, skyldes dette at majoriteten av aksjene som utgjør totalmarkedet utvikler seg positivt. Og motsatt, i et år hvor totalmarkedet faller kraftig i verdi, vil dette skyldes at de fleste aksjer som utgjør totalmarkedet faller i verdi. Å prøve å finne de få aksjene som utvikler seg positivt mens totalmarkedet utvikler seg negativt, er svært krevende og sannsynligheten for at du vil lykkes med en slik strategi er liten. En viktig del av det å lykkes som trendfølger er altså at man klarer å holde seg unna aksjemarkedet i tider der totalmarkedet utvikler seg negativt. En annen viktig forutsetning er at man raskt må kunne kjøpe og selge aksjer når man benytter trendfølging. Man bør derfor primært holde seg til meget likvide aksjer når man bruker denne teknikken.

I del to av dette innlegget skal vi se på hvordan vi kan lage en konkret strategi for trendfølging.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.