Trendfølging i aksjemarkedet, del 2

I del 1 av dette innlegget så vi på «teorien» bak trendfølging. I del 2 skal vi se på hvordan vi kan bygge opp en konkret strategi for trendfølging. Strategien er som følger:

 1. Beslutninger om kjøp og salg gjøres én gang per uke (i helgen).
 2. Man kjøper aksjer kun når markedet, representert ved OBX-indeksen på Oslo Børs, har steget i verdi siste måned og siste uke. Dette er tegn på at markedet er inne i en positiv trend. Denne informasjonen finnes gratis på www.ose.no.
 3. Man kjøper kun aksjer som inngår i OBX-indeksen, for å sikre at man ikke kjøper aksjer som blir vanskelig å selge.
 4. Man velger aksjer som har steget i verdi siste år, siste måned og siste uke. Denne informasjonen finnes gratis på for eksempel www.bors24.no. Dersom det finnes flere aksjer som har steget i verdi enn det antallet du har tenkt å kjøpe, velges de som har steget mest i verdi siste måned. Dersom det ikke finnes noen aksjer som tilfredsstiller disse kriteriene, avventer man en uke.
 5. Man selger aksjer som faller 10 % eller mer fra kjøpskurs (stop loss).
 6. Man selger aksjer som ikke har gitt positiv avkastning etter fem uker (time stop).
 7. Man selger aksjer som faller 10 % eller mer fra den høyeste verdien de har hatt i din eiertid (trailing stop).

Strategien ovenfor er ikke ment som en anbefaling, men som et eksempel på hvordan man kan bygge opp en strategi for trendfølging. Jeg vil alltid anbefale deg å gjøre egne analyser og vurderinger før du prøver ut en strategi i praksis.

Denne strategien bygger kun på kursdata og rigide regler for kjøp og salg, og er derfor et «rent» trendfølgingssystem. Man bryr seg ikke om hvorfor markedet og enkeltaksjer stiger i verdi. Man konstaterer bare at aksjekursene øker, og prøver å utnytte dette. Syns du dette blir litt for enkelt, kan systemet enkelt utvides ved å ta hensyn til mer fundamentale faktorer. For eksempel kan man ta utgangspunkt i systemet ovenfor, men kun vurdere aksjer i selskaper som har økt inntjeningen de tre siste kvartalene, som over flere år har kapret en større og større markedsandel, som befinner seg i bransjer i sterk vekst eller lignende. Det finnes dog ingen garanti for at det vil være lønnsomt å gjøre systemet mer komplisert ved å blande inn fundamentale faktorer. Ikke glem det gamle ordtaket om at det alle vet, er ikke verdt å vite i aksjemarkedet.

Ønsker du å vite mer om trendfølging i aksjemarkedet, anbefales følgende bøker:

 • Trend following – Michael Covel
 • Market wizards, The new market wizards og Stock market wizards – Jack D. Schwager
 • How I made $ 2.000.000 in the stock market – Nicolas Darvas
 • How to trade in stocks – Jesse Livermore
 • How to make money in stocks – William O’Neil
Annonser

2 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  juni 9, 2012 @ 9:44 pm

  Her viser du hvor viktig det er å ta «tap». Dine siste tre punkt handler om en eller annen form for stopp. Jeg har ikke lest mange bøker om aksjer men, alle jeg har lest understreker hvor viktig det er å kunne ta tap.

  Har du tenkt å følge denne strategien selv?

 2. pengeblogg Said,

  juni 10, 2012 @ 7:41 pm

  Som du sier, er det veldig viktig å ha et system for når man skal selge en aksje. Mange fokuserer for mye på det å finne de riktige aksjene, og glemmer at det å selge på riktig tidspunkt er vel så viktig.

  Jeg har brukt lignende strategier noen ganger selv, og stort sett med gode resultater. Punkt 2 er dog veldig viktig – jeg har tapt penger de gangene jeg har prøvd meg på trendfølging «motstrøms».

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.