Hvordan håndtere stress

Stress er noe de fleste av oss opplever til tider. Noe stress av og til klarer de fleste å takle, men mange opplever alt for mye stress, noe som blant annet kan føre til sykdom og fravær fra jobb.

Noen tror at stress alltid skyldes at man har alt for mye å gjøre, men dette stemmer ikke. Det kan faktisk være vel så stressende å ha for lite å gjøre. Man kan sammenligne det med hvor mye man skal stramme en fiolinstreng. Strammer man strengen for lite, blir den vanskelig å spille på og det høres slett ikke bra ut. Strammer man den for mye, vil den ryke. En perfekt stemt streng derimot, kan bidra til å skape vakker musikk. 🙂

Jeg tror ikke det finnes noen enkel løsning på stress. Stress kommer i mange varianter, og hva som oppleves som stressende er veldig individuelt. Her er likevel noen punkter du kan vurdere hvis du merker at du er for mye stresset:

 • Ha alltid noen gode mål å jobbe mot. Å jobbe hardt og mye uten «mål og mening» kan være veldig stressende.
 • Ikke la problemer hope seg opp. Ved å utøve selvdisiplin og løse problemer etterhvert som de oppstår, vil man få en mestringsfølelse og redusere stress. En god praktisk teknikk er å begynne hver (arbeids)dag med å løse den vanskeligste oppgaven man har liggende. Mange prioriterer de enkle oppgavene, noe som ofte medfører at de vanskelige oppgavene blir utsatt til neste dag.
 • Ikke forvent at andre er perfekte. Mye stress skyldes at man går rundt og forventer for mye av andre. Husk at det er menneskelig å feile, og ikke forvent alt for mye av andre.
 • Ha et bevisst forhold til trening og mosjon. Noen påstår at de ikke har tid til å trene eller mosjonere, men dette bør du absolutt rydde plass til i hverdagen. Særlig for dem som har en stillesittende jobb, er det svært viktig at man bruker noe av fritiden sin til fysisk aktivitet. Man trenger slett ikke bli treningsgal og delta i Birken, men min erfaring er at trening der man presser seg litt er mest stressreduserende.
 • Ha andre interesser enn jobben. Uansett hvor interessant man syns jobben sin er, tror jeg at alle har godt av å ha andre interesser i tillegg. Å lære seg å spille et instrument, lære seg et nytt språk, reise til en ny destinasjon, begynne å synge i kor eller bruke kjellerstua til å legge et 18.000 biters puslespill er bare noen få eksempler på hva man kan gjøre som avkobling.
 • Prøv å ikke bekymre deg så mye. Dette er selvsagt lettere sagt enn gjort, men vær bevisst på at mye av det vi går rundt og bekymrer oss over, aldri kommer til å skje. Man kommer som regel mye bedre ut av det ved å håndtere de problemene som måtte oppstå, enn å bekymre seg på forhånd over alt som kan skje.
 • Bevar og utvikle din humoristiske sans. Humor bidrar til å redusere stress. Prøv å le av deg selv og dine problemer (men vær forsiktig med å le av andre og andres problemer) og se gjerne en episode av Seinfeld, Simpsons eller en annen komiserie når du føler deg stresset.
 • Lær å slappe av. Mange forbinder det å slappe av med soving og tv-seing, men dette er ofte ikke de beste måtene å slappe av på. For mye tv kan faktisk bidra til at du føler deg mer stresset, og mange sliter med å sove når de føler seg stresset. Yoga, meditasjon og andre typer mer «aktiv» avslapning har jeg ikke så mye erfaring med selv, men jeg kjenner flere som har blitt mye flinkere til å slappe av ved å lære seg slike metoder og teknikker.

Hvordan håndterer du stress?

Annonser

4 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  januar 9, 2013 @ 7:53 pm

  Jeg lurer på om stress er en konstant. Med tre barn og to i full jobb? 🙂

  Neida det går bra her. Og jeg har hørt at big bang theory skal være bra. Kanskje jeg skal ta en titt på det..?

 2. pengeblogg Said,

  januar 9, 2013 @ 10:11 pm

  Barn kan være en stressfaktor de, men samtidig så berikende at man ikke ville vært dem foruten. 🙂

  Jeg har ikke sett Big bang theory, så aner ikke om det er noe særlig.

 3. GangsterKnut Said,

  januar 20, 2016 @ 8:05 pm

  Først må jeg takke for flotte innlegg på denne bloggen! Inspirerende å lese!

  Da jeg som student blir utsatt for mye stress og tidsfrister, er det viktig for meg å bli dyktig på å takle nettopp dette. Benytter meg allerede av en del av tipsene dine, men tenkte å prøve ut flere.

  Når det kommer til å slappe av, har jeg nylig begynt å bruke musikk som avslapning. Da demper jeg belysningen i leiligheten, og setter på skikkelog kvalitetsmusikk, da gjerne noe av det roligere av Pink Floyd eller Cavatina (fra Dear Hunter). Sitter da å bare nyter musikken, og kobler ut. Dette anbefales!

 4. pengeblogg Said,

  januar 25, 2016 @ 7:21 am

  GangsterKnut, helt enig i at musikk kan virke avstressende. Personlig liker jeg også mye av Pink Floyd, og Cavatina syns jeg er veldig flott. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.