Fem felts motorvei til rikdom

For de fleste tar det mange år å oppnå rikdom og økonomisk uavhengighet, og man går igjennom mange faser på veien. Man kan sammenligne veien til rikdom med en fem felts motorvei. De fleste starter i felt 1 og skifter etterhvert over til felt 2 og så videre. For hvert feltskifte blir trafikken mindre og asfalten finere. Her er de fem feltene:

 • Felt 1 – I felt 1 befinner alle dem som hver måned bruker opp hele eller mer enn inntekten sin seg. De fleste i dette feltet leier boligen de bor i og eier heller ikke noe særlig annet av verdi. I dette feltet er det så mange biler og asfaltet er av så dårlig kvalitet at trafikken nesten ikke går framover. Du vil aldri oppnå rikdom ved å holde deg i dette feltet.
 • Felt 2 – I dette feltet kjører dem som eier egen bolig og som betaler avdrag på lånet, men som ikke sparer på noen annen måte.
 • Felt 3 – I felt 3 kjører dem som eier egen bolig og betaler avdrag, og som i tillegg sparer mellom 1 og 10 % av lønnen på annen måte.
 • Felt 4 – I felt 4 finner man dem som eier egen bolig og betaler avdrag, og som i tillegg sparer minst 10 % av lønnen på anne måte.
 • Felt 5 – I felt 5 er det ingen fartsgrense og det er lite annen trafikk. Her befinner dem som sparer en betydelig andel av lønnen sin hver måned og som har en netto formue som i seg selv gir en god avkastning seg.

Det finnes flere veier til rikdom enn den som er beskrevet ovenfor, men for mange vil dette være den mest aktuelle veien. Hvor befinner jeg meg så selv på denne veien? Jeg er for tiden i felt 4. Jeg sparer om lag halvparten av utbetalt lønn hver måned, men nettoformuen min er fortsatt ikke så høy at den gir en betydelig avkastning hver måned. Jeg begynte i felt 1 da jeg begynte i arbeidslivet og har brukt 8-9 år på å komme til felt 4. Sannsynligvis vil jeg ihvertfall bruke to år til før jeg er i felt 5. Gleder meg allerede til å suse avgårde i høy fart i felt 5. 🙂

 

Annonser

6 Comments »

 1. Banjosnorkel Said,

  februar 28, 2013 @ 6:46 pm

  Godt bilde, men jeg ville hatt noe høyere krav. Jeg synes ikke man kan si man er i felt 3 ved å spare bare 1% av lønnen. Jeg ville dessuten si at man må spare 40% av lønnen for å kjøre i felt 4. Og ikke trenge jobbe i det hele tatt for å være i kongefeltet, felt 5. 🙂

 2. Kill4dividend Said,

  februar 28, 2013 @ 10:34 pm

  Meget godt bilde! Minner meg litt om Robert Kiuosakis cashflow spill. Ser fram til life in the fast lane! Hva med felter hvor investeringer jobber for en som f.eks utbytte fra aksjer, utleie av eiendom, firma etc. Hvor pengene jobber helt for en.

  I the fast lane åpnes også investeringsmuligheter som folk in the rat race aldri har tilgang til.

 3. pengeblogg Said,

  mars 1, 2013 @ 2:06 pm

  Banjasnorkel: Jeg er enig i at prosentene kan diskuteres. Når det gjelder felt 5, er det viktig å huske på at dette er veien TIL rikdom. Det du beskriver som felt 5 er vel mer en person som allerede er rik? 🙂 Det er selvsagt det ultimate målet, men da er man ferdig med å kjøre på veien. 🙂

  Kill4dividend: Har ikke tenkt på at dette minner litt om Rich Dad-filosofien, men det har du helt rett i. Målet er at man skal bli mindre og mindre avhengig av arbeidsinntekten sin, ved at de passive inntektskildene overtar mer og mer.

 4. Formuebygging Said,

  mars 4, 2013 @ 8:51 am

  Tror det blir felt 3 eller 4 her!

  Ikke helt håpløs med andre ord og fortsatt noe å jobbe mot 😉

 5. pengeblogg Said,

  mars 4, 2013 @ 8:04 pm

  Felt 3 eller 4 er bra det. 🙂 Kan selvsagt bli litt misunnelig på dem som suser avgårde i skinnende flotte biler i felt 5, men det er viktig å ikke miste motet av den grunn. 🙂

 6. Einar Halvorsen Said,

  april 22, 2013 @ 6:42 pm

  I eget felt kjører de som alltid håndterer egen økonomi aktivt.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.