Ola Nordmanns svakheter

Luksusfellen, Slankekrigen og andre «nå må du se til å ordne opp i livet ditt»-programmer fenger oss nordmenn. Ola Nordmann liker å se på andre som av en eller annen grunn er verre stilt enn han selv, og han føler seg gjerne ganske vellykket når han ser på slike programmer. Selv om det er mange som sliter med ulike personlige problemer, så er det et mindretall av oss som er på randen av personlig konkurs eller som er sykelig overvektige. På den andre enden av skalaen er det også et mindretall av oss som virkelig har god kontroll over egen økonomi og egen helse og kroppsvekt. I mellom disse to ytterpunktene befinner de fleste nordmenn seg. Hva kjennetegner så alle disse menneskene når det kommer til selvutvikling og personlig økonomi? Her er en litt kynisk og veldig forenklet beskrivelse:

 • De jobber relativt hardt, men de mangler en langsiktig plan for hva de ønsker ut av sin karriere.
 • De bruker veldig mye av sin tid til å slokke små branner og gjøre lite eller middels viktige oppgaver, slik at det ikke blir så mye tid igjen til å gjøre de tingene som vil skape store resultater på sikt.
 • De bruker en god del tid til å klage på og irritere seg over andre mennesker, politikere, «systemet» osv., og skylder gjerne på andre for mangel på resultater i eget liv.
 • De går ikke nødvendigvis i den lett synlige «luksusfellen», men de tilpasser likevel forbruket sitt til den inntekten de til enhver tid har, slik at det blir lite eller ingenting igjen til å investere i en bedre framtid.
 • Etterhvert som årene går begynner de å angre på ting de ikke har fått gjort tidligere i livet og blir gjerne skuffet over de resulatetene de har klart å skape.

Misforstå meg ikke. Jeg mener på ingen måte å rakke ned på «folk flest». Grunnen til at de fleste av oss havner i den grå gjennomsnittsmassen er sammensatt, og det krever mot og stor innsatsvilje å klare å skille seg ut. Det er også mulig at mange i den grå gjennomsnittsmassen er fornøyd med livet sitt, og da er det selvsagt greit å befinne seg der. Problemer er alle dem som av en eller annen grunn befinner seg i denne massen, men som egentlig ikke ønsker å være der.

Så hva kan du gjøre hvis du kjenner deg igjen i beskrivelsene ovenfor? Her finnes det ingen enkle snarveier, og veldig mye av det jeg skriver om på denne bloggen forsøker å gi svar på akkurat dette. Som en liten kick-start har jeg likevel fem tips som du allerede i dag kan begynne å arbeide med:

 1. Sett deg noen gode mål og lag en systematisk plan for hvordan du skal nå disse målene.
 2. Slutt å klage og skylde på andre. Ta ansvar for eget liv og egne resultater. Sannsynligvis finnes det mange eksempler på mennesker som har hatt et langt verre utgangspunkt enn deg, men som likevel har klart å utrette mye.
 3. Bli en evig student. Ikke av typen som går 20 år på universitetet og aldri kommer seg ut i arbeidslivet, men av typen som aldri ser på seg selv som utlært og som alltid er sulten på ny kunnskap og nye ferdigheter.
 4. Tenk stort og langsiktig. Ikke la all energi gå med til å takle dagligdagse småproblemer.
 5. Følg med på denne bloggen. 🙂
Annonser

6 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  april 13, 2013 @ 11:04 am

  En av grunnene til at så veldig mange passer inn i den gråe massen er fordi samfunnet har lært oss at det er helt greit å være der. Det er ikke noen vits i å streve etter noe annet. Det er så vanskelig at det ikke er noe poeng i å prøve en gang. Satt litt på spissen..

  Bra innlegg! Kjenner meg igjen ja.

 2. pengeblogg Said,

  april 14, 2013 @ 8:46 am

  Det har du nok rett i, Formuebygging. Og «samfunnet» du viser til består jo stort sett av mennesker i den grå massen, så effekten er trolig selvforsterkende. 🙂

 3. Anette {foreldremanualen} Said,

  april 14, 2013 @ 11:30 am

  Mange gode poeng! Jeg starter å følge! 🙂

 4. pengeblogg Said,

  april 14, 2013 @ 5:43 pm

  Velkommen skal du være, Anette. 🙂

 5. Einar Halvorsen Said,

  april 22, 2013 @ 6:41 pm

  God artikkel, jeg liker å bli minnet på å ha en aktiv holdning til egen økonomi.

 6. pengeblogg Said,

  april 22, 2013 @ 7:02 pm

  Takk for det, Einar. Å ha at aktivt forhold til det man ønsker å forbedre tror jeg er helt avgjørende. Et aktivt forhold til god helse, et aktivt forhold til god økonomi, et aktivt forhold til gode relasjoner osv. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.