Gjesteinnlegg – Mental trening for bedre økonomi

Bøker kan gi inspirasjon til å endre innstilling og vaner. “Bli best med mental trening” av Erik Betrand Larssen er en slik bok. Selv om den kanskje først og fremst er beregnet til idrettsutøvere og folk som vil lykkes som ledere, er det veldig mye som kan brukes for å oppnå en bedre personlig økonomi.

Luksusfellen, eller iallfall forbrukskulturen, brer seg blant nordmenn: aldri har forbrukslån- eller kredittkortgjelden vært større. Stort sett går det bra, men det er heller ingen tvil om at mange kunne fått bedre livskvalitet av å ta mer bevisste valg og føle mestringen av personlig økonomi. Det er også det Betrand Larssen innleder med. Godfølelsen handler ikke bare om å lykkes, men å få ting til på grunn av målrettet arbeid.

Som i denne bloggen er det ingen hokus pokus løsninger som presenteres i Bli best med mental trening. Det er åpenhet med seg selv, klar tenkning og langsiktig jobbing som gjelder. På mange måter representerer boken kanskje et typisk nordisk perspektiv. Amerikanske bøker om mental trening har nok en tendens til å forenkle og å fokusere på slagord. Betrand Larssen klarer å kombinere en viss nordisk nøkternhet og helhetstenkning, med det å tenke stort og å sette seg ambisiøse mål.

Så la oss oppsummere noen av poengene i boken og sette dem i en kontekst av personlig økonomi:

1. Livet i perspektiv: en dag skal jeg dø

Du har kanskje en idé om at du vil endre noe. Du vil ikke bli møtt av en tom lønnskonto på slutten av hver måned. Du vil betale tilbake boliglånet raskere. Føle at du har mer økonomisk frihet. Men du vet ikke hvor du skal begynne. Betrand Larssen anbefaler å sette ting i perspektiv. Tenk: “Jeg har bare ett liv. En sjanse. En mulighet til å gjøre mitt liv best mulig. Jeg har kanskje bare ti år igjen å leve.” Dette kan hjelpe deg å få motivasjon til å møte en utfordrende hverdag.

Prøv også å være åpen mot deg selv. Kjenn deg selv og dine verdier. Verdier er særlig viktige for privatøkonomi, for det kan være store variasjoner fra person til person. Hva betyr ting for deg? Hva er egentlig dine grunnleggende behov? Hva driver ditt forbruk? For noen er stor enebolig og Landcruiser noe som kan gjøre dem lykkelig. For andre er kanskje en jobb med barn som er dårlig betalt noe som kan gi mening. Andre igjen tenker kanskje at det er naturopplevelsen ved langrenn som virkelig betyr noe på dem, ikke modellen på skiene. Dersom du blir mer bevist på hva dine verdier er, kan du også lettere sette deg mål og stå for dem.

2. Forbered deg på at det går bra

Noen ganger har vi kanskje et ønske om å få til noe, men vi tør ikke helt å satse. Vi tviler på en måte på at det er mulig. Slik er det for mange med sparing. Vi vet at vi helst bør legge opp en reserve og sette av penger til langsiktig sparing, men vi tenker kanskje at det er veldig vanskelig å få til med lønnen vi har og de daglige utgiftene vi har. Men det er utrolig hva mennesker kan få til. Fokuser på målet der fremme, ikke det som kan gå galt.

3. Sett deg mål   

Nå som du har klarlagt verdiene dine, er det lettere å sette seg mål for din økonomi. Mål skal gi en god følelse å tenke på. De skal være motiverende. De skal også være konkrete nok til å hjelpe deg å ta rette valg i hverdagen. Betrand Larssen sier at et godt mål skal føles litt uoppnåelig i begynnelsen, fordi det er det som må til for at det skal være skikkelig tilfredsstillende å oppnå det. Lå oss si at du vil kjøpe en hytte på fjellet innen tre år. Du vil spare opp 300,000 i egenkapital. Med tanke på hva du har klart å spare de siste fem årene, kan det virke urealistisk. Men med riktig innstilling og handlinger kan det være mulig. Skriv ned målet! Ved å få det ned på papiret sier du til deg selv at dette er virkelighet.

4. Veien til målet: dag ut og dag inn med gode økonomiske valg

Bestem deg for å nå målet. Mange blir rett og slett litt late. Kanskje har du vært mer ambisiøs og full av driv en gang. Men så er det ganske mange som ender opp med å gå dag ut og inn i en slags middelmådighet. Det er ikke nok å bare være seg selv: strev etter å være den beste utgaven av deg selv! Minn deg selv på målet. Lag en handlingsplan. Det er mange gode tips om sparing, om hvordan du kan øke lønnen din, og hvordan du kvitter deg med uproduktiv gjeld som forbrukslån på denne bloggen. Det er de små valgene vi tar i hverdagen som er viktige. Minn deg selv på målet hver dag. Det er ikke alltid lett. Motgang er en del av livet. Jobb med å trekke frem styrken i deg selv når det butter imot.

5. Det handler ikke om talent

Det er ikke noe “naturtalent” i å tjene penger eller spare. Det er jevn jobbing. Hver dag. Har du hatt en kaotisk økonomi, eller levd fra hånd til munn, er det lett å si til seg selv at dette er jeg rett og slett ikke god på. Man mangler økonomisk sans, og slik er det. Men som Betrand Larssen fremhever, handler det om vilje, disiplin og pågangsmot. Alle kan få det til.

6. Godsnakk med deg selv  

Det er mange små triks du kan ta i bruk i hverdagen for å leve det livet som fører deg til dine personlige økonomiske mål og godfølelsen. Du ønsker å være den beste utgaven av deg selv, så fremstå også som det fysisk. Gå med en god holdning. Ha skuldrene rett og kjenn at ryggraden strekker seg når du sier hei til kolleger om morgenen. Hvis du føler deg litt nede, tenk på alt som tross alt er bra i livet ditt og smil. Kjenn smilet bre seg i kjeven, øynene og brystet. Tenk på hvilke ord du bruker. Kanskje du kan luke ut noen negative ord hvis du har en tendens til å ty til dem. Godsnakk med deg selv om gi deg ros. “Ja, der klarte jeg å spare 2000 kroner denne måneden. Bra jobba!”

Som med alle selvhjelpsbøker er det din innstilling og vilje til endring som er avgjørende. Bli best med mental trening kan bare gi deg et lite dytt og et rammeverk for å få det til. Men det er en bok å vurdere dersom du allerede har en motivasjon for å endre noe i livet ditt. Og så er det jo en fordel at boken nå er på salg 🙂 Og du har jo alltid biblioteket.

Gjesteinnlegget er skrevet av Anne for Forbrukslånkalkulator.com

 

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.