Male eller lese?

For en tid tilbake leste jeg et innlegg på Formuebygging om å gjøre ting selv. Dette innlegget fikk meg til å tenke på spørsmålet: Hvis du har et par timer fri en kveld, bør du da bruke tiden til å male huset eller lese en «kunnskapsøkende» bok?

Jeg har ikke kommet fram til noe fasitsvar, men her er noen tanker jeg har gjort meg:

Argumenter som taler for å male huset:

  • Det mest opplagte argumentet er at håndverkere koster penger, mens egen tid er «gratis».
  • Å gjøre noe praktisk selv føles godt, særlig dersom man har en jobb hvor man sitter foran en PC store deler av dagen.
  • Det finnes en god del ganske useriøse håndverkerfirma, så kvaliteten på den jobben en innleid maler vil utføre, kan derfor være noe usikker. Gjør man jobben selv, kan man bruke god tid og være ekstra nøye.
  • Kun en brøkdel av det man leser kan man bruke til noe praktisk.

Argumenter som taler for å lese en «kunnskapsøkende» bok:

  • Informasjonen i gode bøker kan være svært mye verd. La meg ta et eksempel: I boken The automatic millionaire av David Bach leste jeg for mange år tilbake om det å betale seg selv først. Denne teknikken regner jeg for å være selve grunnmuren i egen formuebygging, og i løpet av årene har jeg betalt meg selv først mange hundre tusen kroner.
  • Dersom man er lite praksisk anlagt, er det grenser for hvor godt resultat man kan få ved å male selv. Treffer man på en flink profesjonell maler, kan han eller hun sannsynligvis gjøre jobben både mye raskere og med bedre resultat enn deg selv.
  • Bill Gates, Warren Buffet, Øystein Stray Spetalen og Odd Reitan maler neppe husene sine selv. 😉

For min egen del velger jeg å gjøre en god del arbeid i huset selv, men leier også inn håndverkere til å gjøre endel oppgaver. Jeg maler huset selv, men leier inn en snekker når jeg trenger en ny sykkelbod. Jeg skifter de taksteinene som har gått i stykker, men leier inn en taktekker den dagen hele taket må byttes. Jeg klipper gresset selv, men leier inn folk når jeg skal ha felt store trær osv. Jeg er middels praktisk anlagt, og kunne nok ha gjort mer selv enn jeg gjør, men jeg velger likevel å verne om noe av fritiden min, slik at jeg har tid til å lese og øke egen kompetanse. Skal man oppnå over gjennomsnittlig inntekt, er man i de fleste tilfeller nødt til å bruke noe mer tid på jobben og egen kompetanse enn det en gjennomsnittlig person gjør.

Hva er din mening om å «gjøre ting selv»?

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.