Selvutviklingslitteraturen under lupen

Selvutviklingslitteraturen er elsket og hatet. Mange har lært og oppnådd mye gjennom å lese selvutviklingslitteratur, mens andre ikke har fått noen resultater og mener at hele bransjen lurer folk og kun er ute etter å loppe godtroende og håpefulle mennesker for penger. I dette innlegget skal jeg ta for meg tre av de punktene som ofte blir trukket fram når det er snakk om denne litteraturen.

Selvutviklingslitteraturen lover resultater som ikke er realistiske

Dette er jeg delvis enig i. Enkelte bøker lover alt for mye. Satt på spissen hevder for eksempel noen bøker at man nærmest kan visualisere seg fram til suksess, og dette er opplagt en alt for enkel framstilling. Samtidig er det mange gode bøker som gir et mye mer helhetlig bilde av hva som krever for å gjøre suksess. I bøkene til Jim Rohn og Brian Tracy legges det for eksempel slett ikke skjul på at man er nødt til å legge ned en betydelig mengde hardt arbeid for å oppnå store resultater. Man må også skille på hva som faktisk står i litteraturen og hva som står i reklamen for litteraturen. Reklamebransjen har sitt eget språk, og alle intelligente mennesker vet at ikke alt som sies kan tas bokstavelig. Reklamen overdriver hvor glansfullt hår du får av en sjampo, hvor attraktiv du blir dersom du velger en spesiell deodorant, hvor ren og ung hud du får av å bruke en spesiell krem og hvor slank du blir av å svelge en bestemt pille. Slik er det bare og de fleste av oss har lært oss å leve med det. At reklamen for en selvutviklingsbok lover litt for mye, er derfor bare som forventet.

Selvutviklingsforfatterne er ikke troverdige

Dette er jeg også delvis enig i. Jeg skal ikke nevne navn, men det finnes flere selvutviklingsforfattere som gir ekteskapsråd, men som selv er skilt. Og flere av de amerikanske forfatterne skriver om viktigheten av å spise sunt og mosjonere, men har selv mage som henger over beltet. Dette er opplagt ikke troverdig. Jeg ville aldri ha tatt imot slankeråd av en person som ikke selv er slank eller økonomiske råd av en person som selv har dårlig økonomi. I tillegg smører mange av selvutviklingsforfatterne ganske tykt på når de snakker om egen kompetanse og bakgrunn. Flere ganger har jeg sett disse forfatterne skrive og si at de har «forsket» på disse temaene i mange år. Vel, vel, å tilegne seg kunnskap om og presentere ting med en egen vri er ikke det samme som å forske. Disse forfatterne har i svært liten grad kommet opp med noe helt nytt selv. Og skikkelig forskning krever en vitenskapelig metodikk som de fleste av disse forfatterne ikke er i nærheten av.

Selvutviklingslitteraturen gjentar seg selv

Dette er jeg ikke bare delvis, men helt, enig i. Grunnprinsippene for å gjøre suksess er de samme i dag som de var for 50 år siden, og det er skrevet tusenvis av bøker som inneholder omtrent det samme. Strengt tatt trenger du kun å lese en selvutviklingsbok, så lenge du velger en god en. Bøkene The power of focus av Jack Canfield, Mark Victor Hansen og Les Hewitt og 7 strategies for wealth and happiness av Jim Rohn mener jeg inneholder nesten alt du trenger å vite for å oppnå enorm suksess, gitt at du velger å faktisk gjøre det som står i dem. Mange går her i det jeg har kalt for «selvutviklingsfellen». Denne fellen går man i dersom man leser bok etter bok etter bok etter bok, men aldri bruker det man leser om i praksis. Bokhyllen blir full av bøker, lommeboken blir tom for penger og resultatene uteblir.

Annonser

2 Comments »

 1. Banjosnorkel Said,

  august 12, 2013 @ 5:42 pm

  Ah, den klassiske selvutviklingsfellen! Den som kan lese, men som ikke leser, er ikke bedre stilt enn den som ikke kan lese i det hele tatt. Tilsvarende med de som ikke tar i bruk «selvutviklings»-kunnskapen.

  Men det er uansett bedre å havne i «selvutviklingsfellen» enn å kaste bort tiden ved å lese skjønnlitteratur eller, gud forby, se noe tilfeldigvis på TV. 🙂

  Selv om man vanligvis ikke snur livet sitt på hodet etter å ha lest en bok, så ser jeg ikke bort fra at man absorberer eller endrer noen verdier, og at man av og til tar bedre valg enn man ellers ville tatt. Og dette skjer uten at man selv legger merke til det.

 2. pengeblogg Said,

  august 13, 2013 @ 6:42 am

  Takk for kommentar, Banjosnorkel. Enig i at det å lese slik litteratur kan ha en mer subtil effekt. I tillegg kan jo kunnskap i seg selv ha en egenverdi.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.