Ekkokammer

Befinner du deg i et ekkokammer? 🙂

Det er ikke sikkert at alle som leser dette vet hva et ekkokammer er (jeg lærte meg ordet først for noen uker siden), så la meg forklare det vet et eksempel. Anita er noen kilo overvektig og hun ønsker å gå ned i vekt. Hun er litt opprørsk av seg og liker folk som går imot det etablerte, og det har bidratt til at hun har bestemt seg for at lavkarbo er veien å gå. I tillegg har hun en venninne som har gått ned noen kilo ved hjelp av en lavkarbokur, så hun er helt overbevist om at dette er det som fungerer best. Anita er glad i å lese og tilegne seg kunnskap, så hun søker opp en nettbokhandel og kjøper fem bøker om vektnedgang. Alle disse bøkene tar utgangspunkt i lavkarbofilosofien. At det finnes en rekke bøker som anbefaler helt andre opplegg, ser hun helt bort ifra. Hun har bestemt seg for at lavkarbo er tingen, og hun blir selvsagt bare mer og mer overbevist om dette når hun leser de fem flotte bøkene hun har kjøpt. Videre begynner hun å lese en rekke blogger og nettsider om slanking. Også her holder hun seg kun til de som skriver om lavkarbo. På en av bloggene hun leser er det i tillegg et diskusjonsforum. Der blir hun en aktiv deltaker. Nå bruker hun et par timer hver dag på å lese og skrive om lavkarbo, og blir etterhvert så opphengt i dette at hun blir helt blind for andre meninger og opplegg. Selv det at hun selv egentlig ikke har fått noen gode resultater av lavkarbo (hun føler seg slapp og tiltaksløs og er drittlei av å kun spise mat som kun inneholder fett og proteiner) gjør at hun er villig til å skifte mening. For Anita er det nå bare lavkarbo, lavkarbo, lavkarbo. 🙂

Eksempelet er satt veldig på spissen, men de fleste av oss befinner oss i mange ulike ekkokamre. Grunnen til dette er muligens at verden er veldig kompleks, og det reagerer vi mennesker på ved å prøve å forenkle ting. Vi prøver å se mønstre der det egentlig bare er tillfeldigheter og vi henger oss opp i bestemte oppfatninger og meninger som vi innbiller oss er sannheter.

Finnes det noen kur for dette? Vel, noe kan du ihvertfall gjøre. Det viktigste er å se en sak fra mange ulike sider. Anita i eksempelet ovenfor kunne for eksempel ha kjøpt fem bøker med ulike filosofier, og ikke fem bøker som det sannsynligvis stort sett sto det samme i. Videre kan det være greit å minne seg selv på at det er få absolutte sannheter og at man uansett bør ha respekt for andres meninger.

Annonser

2 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  august 29, 2013 @ 10:27 pm

  Alt henger til syvende og sist sammen. Man må kunne se helheten i det man gjør også selv om det er lett å snøe seg inn i et spor.

 2. pengeblogg Said,

  august 30, 2013 @ 7:11 am

  Det tror jeg du har helt rett i, Formuebygging.

  I tillegg bør man alltid legge vekt på å gjøre det som faktisk fungerer for en selv, og ikke det som fungerer bare for andre eller som man bare har bestemt seg for at skal fungere. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.