Hvor strukturert bør dagene være?

En kamerat av meg hadde lenge et opplegg der han trente tre dager i uken. Disse treningsøktene gjennomførte han på akkurat de samme tidspunktene på mandag, onsdag og torsdag, og han ryddet plass til dem i kalenderen sin, slik at det var svært sjeldent at han måtte hoppe over ei treningsøkt. For noen måneder siden sluttet han med dette opplegget, og begynte heller å trene når han hadde «tid og overskudd». Hva tror du dette førte til? 🙂

Min kamerat er en opptatt mann. Han har en relativt krevende jobb, og han er i tillegg småbarnsfar. Hans nye opplegg med å trene når han har tid og overskudd førte derfor til at han trente langt sjeldnere enn han gjorde da han fulgte sitt rigide opplegg med å trene på tre faste tidspunkt hver uke.

Grunnen til at kameraten min sluttet med det rigide opplegget, var at han ønsket å være litt mer impulsiv og ikke fullt så fastlåst til en oppsatt plan i hverdagen. Samtidig har han et sterkt ønske om å holde seg i god form. Han innså etterhvert at han ikke kunne få både i pose og sekk, og gikk tilbake til det rigide opplegget. Det har sine svakheter, men fordelene er så store at det alt i alt er den klart beste løsningen for han.

Dette var bare et eksempel, men jeg tror mange sliter med å bestemme seg for hvor strukturert man ønsker at hverdagen skal være. «Hakuna matata»-filosofien om å være impulsiv, ta ting på sparket og la «humla suse» kan virke forlokkende, men den passer dårlig dersom man er ambisiøs og har et sterkt ønske om å være produktiv og utrette mye. Det som faller deg naturlig å gjøre på et gitt tidspunkt, er ofte ikke det som må gjøres for at du skal nå dine langsiktige mål. Slik er bare den menneskelige natur. 🙂

Det finnes ikke noe fasitsvar på dette. Selv har jeg kommet fram til at jeg ønsker å ha en relativt strukturert hverdag, men ikke gå så langt som at hver time i døgnet er nøye planlagt. Jeg setter meg hvert år noen mål, som krever at jeg (nesten) hver dag må sette av litt tid, slik at jeg sikrer en gradvis framgang. Denne tiden er «hellig» for meg, og jeg er nesten fanatisk når det gjelder å verne om den. Samtidig har jeg bevisst noe tid hver dag der jeg ikke har noen spesielle planer. Jeg syns jeg har funnet en kombinasjon som fungerer greit for meg i den livsfasen jeg er i nå, men må selvsagt vurdere dette på nytt etterhvert som «rammebetingelsene» endrer seg.

Hvor strukturert er din hverdag?

 

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.