Millionærskolen – En enkel oppskrift

Albert Einstein skal ha sagt “Make things as simple as possible, but not simpler.” Dette er jeg helt enig i. Mange har en tendens til å komplisere det de driver på med, og ender opp med å rote seg bort i detaljer i stedet for å skape resultater. I dagens samfunn, med en overflod av informasjon tilgjengelig med noen tastetrykk, er dette en felle man bør passe seg godt for.

Millionærskolen bygger på en svært enkel oppskrift. Oppskriften er som følger:

  1. Du får utbetalt lønn hver måned.
  2. En andel av denne lønnen brukes til løpende forbruk.
  3. Den delen av lønnen som ikke brukes til løpende forbruk, investeres.
  4. Man følger steg 1 – 3 i mange nok måneder til at man blir millionær.

Selv om denne oppskriften kan virke litt overforenklet, så er det svært viktig at du har den i bakhodet i tiden framover. Ikke la deg friste til å tro at det å bli millionær er veldig komplisert. Det er nesten alltid slik at det å lykkes med noe, handler om å beherske noen få enkle ferdigheter bedre enn andre. Slik er det også når det gjelder det å lykkes med penger.

Så langt i Millionærskolen har jeg primært skrevet om noen innledende «teoretiske» emner som er viktige å ha kjennskap til. Fra nå av vil jeg skifte over til mer praktiske teknikker. Følg med videre! 🙂

 

11 Comments »

  1. Pengebingen Said,

    desember 3, 2013 @ 8:54 am

    Som elev tar jeg sjansen på å stille et konkret spørsmål:
    I tidligere innlegg har du skrevet om at du som millionær kan fremskaffe en million uten å f.eks selge boligen din. Det synes jeg er et godt mål på millionærstatus! Men, det betyr at du med investering i dette innlegget snakker om aksje/fond antar jeg?

    Men når vil du si det er greit å ikke betale mer på boliglån og heller investere i aksjer/fond? Vi har 79% belånt bolig, vel og merke bare 750000 i boliglån i SPK, men allikevel. Å ikke betale ekstra på boligen betyr jo mange ekstra rentekroner betalt, som heller kunne vært investert senere.

    Min bedre halvdel har nok veldig lyst til å investere mer i aksjer/fond, mens jeg mener vi fortsatt er nødt til å betale ned så mye vi kan på boligen vår. Men da er jo din definisjon av millionær-status lenger unna. Hva ville du gjort?

  2. Kalle K Said,

    desember 3, 2013 @ 10:24 am

    Hei Pengebingen,

    Jeg ser at du spør ‘pengeblogg’, men jeg tenkte jeg kunne fortelle hva jeg gjorde (da jeg var i tilsvarende situasjon). 🙂

    Da jeg kjøpte min første bolig, hadde jeg penger på BSU. Renten på boliglånet, var ca 3,60%, men renten på BSU var ca 5%. Det ville derfor være et dårlig valg av meg å benytte BSU-kronene.

    Det samme gjelder nå. Dersom jeg kan få bedre avkastning for pengene mine enn lånerenten, plasserer jeg de heller andre steder. Det er dermed ikke sagt at jeg ikke betaler ned på lånet, men det finnes en gyllen middelvei 🙂

    Det er også en del andre hensyn å ta; bankene opererer vel med belåningsprosent, etc, som vil påvirke renten. Men må også ta hensyn til hvor komfortabel man er med å ha mere lån.

    Igjen, ser at du spør ‘pengeblogg’, men tenkte jeg kunne skrible ned mine tanker 🙂

  3. Pengebingen Said,

    desember 3, 2013 @ 12:36 pm

    Takker, alle innspill settes pris på!
    Det med forventet avkastning er jo ikke så enkelt å sammenlikne alltid synes jeg. Hva vil boliglånsrenta være de neste 10 årene? Hvilken avkastning kan vi forvente i aksjemarkedet i tilsvarende periode? Sånt vet vi jo ikke, men kanskje blir det litt hipp som happ. Middelveien kan være en god løsning, da det i alle fall betyr spredning av investeringene, i både bolig og annet. Mulig jeg burde fire litt på lysten til å betale boliglån.

    PS. Jeg har også BSU’en vel bevart, så jeg er inneforstått med tankegangen 😉

  4. Vasco Da Lama Said,

    desember 3, 2013 @ 2:31 pm

    @Pengebingen: Hva er lånerenten i SPK? Ca 1% under vanlig rente, altså kanskje 2.7? Innskuddsrenten i f.eks. sparesmart.no er 3,4%, så jeg ser ingen grunn til å betale mer enn minimumsbeløp på boliglånet med mindre du får et betydelig rentekutt hvis du når 60%-grensa. Gitt lik rente på lån og innskudd er det bedre (mer fleksibelt) å ha penger på bok enn tilsvarende mindre i lån. Men de fleste som velger å gire investeringene sine med boliglånet velger nok noe annet enn banksparing.

  5. pengeblogg Said,

    desember 3, 2013 @ 8:03 pm

    Litt vanskelig å gi individuelle råd, da dette avhenger av så mange forhold. Men generelt syns jeg ikke belåningsgraden er det viktigste, men heller i hvilken grad man er i stand til å håndtere en renteøkning. Jeg ville ha prioritert nedbetaling av boliglånet inntil man ikke har mer lån enn at man kan håndtere en lånerente på opptil 10 % uten at man får større økonomiske problemer. Når man er nede på dette nivået, ville jeg ha vridd sparingen over på aksjer eller andre investeringer med mulighet for høyere avkastning.

    Jeg kommer for øvrig til å skrive mer om dette i senere innlegg i Millionærskolen.

  6. Vasco Da Lama Said,

    desember 3, 2013 @ 8:23 pm

    Det er nok en god tommelfingerregel. Men man kan jo i hvert fall holde på pengene helt til lånerenta eventuelt skulle bli høyere enn innskuddsrenta og heller betale ned et større beløp når den tid kommer.

  7. pengeblogg Said,

    desember 3, 2013 @ 9:19 pm

    Det er jeg helt enig i. Hvis man er i den heldige situasjon at lånerenten er lavere enn innskuddsrenten, så ville jeg ha plassert det som normalt sett skulle ha gått til ekstra nedbetaling av lånet på høyrentekonto. Dette vil jo være gratis penger som man ikke bør si nei takk til. 🙂

  8. Pengebingen Said,

    desember 5, 2013 @ 3:51 pm

    Takk for svar 🙂
    Lurte mest på tankene ang lånegrad.
    Vi har uansett vurdert høyrentekonto frem til rentesituasjonen endrer seg, men spsm er om ikke pengene like gjerne kan investeres langsiktig. Heller mot en 50/50 fordeling mellom sparing til nedbetaling av lån, og investering. 10% rente er null problem pga lavt boliglån 🙂

  9. pengeblogg Said,

    desember 5, 2013 @ 9:35 pm

    Hvis 10 % rente ikke er noe problem, syns jeg det høres fornuftig ut å fordele framtidig sparing på nedbetaling av lån og investering i noe annet (50/50 er et bra utgangspunkt).

    Selv når boliglånet begynner å bli lite, syns jeg det er fornuftig å fortsette å nedbetale ihvertfall litt hver måned. Å bli totalt gjeldsfri er jo et godt langsiktig mål.

  10. Ivrig Said,

    desember 13, 2013 @ 1:24 am

    Hei. Vannvittig interessant blogg!
    Jeg er innom daglig og håper siden er oppdatert.

    Forstår at du har plenty å gjøre, men siden du uansett er innom her for å kommentere på innsendte kommentarer fra lesere, så vær så snill å sett av noen minutter ekstra til å publisere nye innlegg også.

    Som jeg håper du kan lese i mellom linjene, er dette langt i fra «sinna-kritikk». Men rastløsheten i meg vokser litt når det går så mange dager mellom hver oppdatering!
    Det er veldig interessant å lese – Så, gi meg årets julepresang og publiser mer til millionærskolen 🙂

    God jul.

  11. pengeblogg Said,

    desember 13, 2013 @ 5:27 am

    Flott at du liker bloggen min, Ivrig. Skriver nye innlegg i ledige stunder, så derfor kan det av og til ta noe tid mellom innleggene.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.