Millionærskolen – Du trenger en plan (del 2)

I forrige innlegg skrev jeg om viktigheten av å legge en plan og hva som kjennetegner en god plan. Lar du tilfeldigheter bestemme i hvilken retning du beveger deg i livet, vil du sannsynligvis ikke ende opp der du ønsker. I dette innlegget skal jeg skissere en helt konkret plan som du kan ta utgangspunkt i når du skal planlegge de neste tolv månedene.

Slik kan du lage en enkel, men god, plan:

  • Ta fram et A4-ark og lag en horisontal og en vertikal strek. Disse to strekene skal krysse hverandre midt på arket, slik at du ender opp med fire like store firkanter på arket.
  • I firkanten øverst til venstre skriver du ned dine mål for de kommende tolv månedene. I Millionærskolen skal du sette deg tre mål, nemlig mål på hvor mye du skal tjene, hvor mye du skal spare og hvor mange fag-/faktabøker du skal lese. Du må selv bestemme hvor høye mål du skal sette deg, men er du en særiøs student på Millionærskolen, vil jeg at du minimum skal sette inntektsmålet 5 % høyere enn det du har tjent de siste tolv månedene, sparemålet skal minimum settes til 10 % av forventet utbetalt lønn og du skal lese minimum 12 fag-/faktabøker.
  • I firkanten øverst til høyre lager du avkrysningsbokser for å følge opp inntektsmålet ditt. Verdien på hver boks vil avhenge av inntekten din, men jeg vil anbefale mellom 50 og 100 bokser totalt. Er målet ditt for eksempel å tjene kr 500.000 de neste tolv månedene, kan du lage 100 bokser med verdi på kr 5.000. Tjener du kr 40.000 i januar, kan du altså sette kryss i åtte av boksene.
  • I boksen nederst til venstre lager du avkrysningsbokser for sparemålet ditt. Også her vil verdien av hver boks avhenge av størrelsen på målet ditt. Er målet ditt å spare kr 50.000 de neste tolv månedene, kan du lage 100 bokser med verdi på kr 500. Sparer du kr 3.000 i januar, kan du da sette kryss i seks av boksene.
  • I boksen nederst til venstre lager du 12 (eller flere) avkrysningsbokser for de fag-/faktabøkene du skal lese.

Det var det. Vanskeligere trenger det ikke å være å legge en plan. 🙂

Legg gjerne litt innsats i å lage en plan som er flott å se på. Dette er en plan for en viktig del av livet ditt for de neste tolv månedene, så ikke ta lett på oppgaven og gjør den skikkelig. 🙂 Jeg foretrekker å skrive ned mine planer for hånd, men du kan selvsagt også lage den på en datamaskin.

Som jeg har skrevet om tidligere, har jeg lest haugevis av selvutviklingslitteratur. Planen ovenfor er enkel, men inneholder likevel de tre verktøyene fra selvutviklingslitteraturen som jeg selv har aller best erfaringer med, nemlig:

  1. Kraften i det å sette seg mål.
  2. Inspirasjonen og motivasjonen som ligger i det å systematisk følge egen framgang.
  3. Alt det positive som følger med det å kontinuerlig styrke egen kompetanse.

 

2 Comments »

  1. Vasco Da Lama Said,

    desember 19, 2013 @ 11:28 pm

    Yey, del 2! Takk for ideen, ikke noe dumt system, men jeg noen innvendinger, eller spørsmål. Muligens bør jeg gjøre noe annerledes. For 1) er avkrysningsbokser hensiktsmessig hvis jeg har fast lønn uten mulighet for overtid, og lønnsjustering bare en gang i året? Man kan jo alltids se etter ny jobb, eller gå enda lenger ved å be om ekstraordinær lønnsjustering. 🙂 Eventuelt levere pizza på kveldstid. Og 2) Når kan man egentlig si man har spart et bestemt beløp? Det er jo ikke som om jeg putter penger på sparegrisen, selv om jeg av og til flytter penger fra lønnskonto. Jeg summerer finansverdiene en gang i måneden, men variasjonene utgjøres i stor grad av svingninger i feks aksjemarkedet. Kunne jo tracket utgiftene, men det er ikke så kult som å tracke formue. 🙂

  2. pengeblogg Said,

    desember 20, 2013 @ 6:12 am

    Takk for gode spørsmål, Vasco Da Lama. Ser ikke bort ifra at det også er andre som lurer på noe av det samme. Her er forsøk på svar:

    Spørsmål 1: Det er ganske mange som er i denne situasjonen. Man har en fast lønn og denne endrer seg kun en gang i året. I seg selv er dette ikke noe stort problem, så lenge lønnen er høy nok. Problemet oppstår når man har en fast, relativt lav lønn, som ikke gir rom for noe særlig sparing. Da er man fanget i en situasjon som man ikke ønsker å være i dersom man vil å bli millionær. Hvis lønnen din er lav eller middels høy, ville jeg derfor ha satt meg et inntektsmål, og bestemt meg for å gjøre det som måtte bli nødvendig for å nå målet. Det være seg økning av fastlønn utover det som alle får, ekstrajobb noen kvelder eller netter e.l.

    Spørsmål 2: Det er veldig viktig at det du «tracker» er det du kan påvirke. Aksjemarkedet og andre finansmarkeder har sterke «humørsvingninger» og kan bevege seg mye på en måned, men dette er noe som du ikke har noen som helst kontroll over. Det du skal følge opp er derfor hvor mye av løpende lønn du setter av til sparing hver måned. Altså, kjøper du aksjefondsandeler for kr 5.000 en måned og markedet faller så kraftig at den totale verdien av fondsandelene dine likevel synker i verdi, så har du fortsatt spart kr 5.000. Det er dette tallet du kan påvirke og derfor dette tallet du bør «tracke».

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.