Millionærskolen – Spar penger ved å være miljøvennlig

Det er delte meninger om hvor ille det står til med jordens tilstand, og jeg har ikke tenkt å komme med noen dommedagsprofetier her. Jeg har imidlertid et inntrykk av at mange nordmenn ønsker å bli mer miljøvennlige. Er du en av dem, kan det være greit å vite at dette fint kan la seg kombinere med det å spare penger. Her er noen tips for hvordan du kan bidra litt til å redde verden, samtidig som du sparer penger:

 • Senk «omløpshastigheten». Med omløpshastighet i denne sammenheng mener jeg hvor ofte du bytter ut de produktene du eier med nyere modeller. Hvor ofte bytter du bil? Hvor ofte bytter du mobiltelefon?  Hvor ofte bytter du tv? Hvor ofte bytter du pc? Hvor ofte kasserer du en bukse og kjøper deg en ny? En glimrende måte å spare penger på, samtidig som du skåner miljøet, er å senke omløpshastigheten på de produktene du eier. Skifter du i dag mobiltelefon annenhvert år, kan du gå over til å skifte hvert tredje eller fjerde år o.l. Et viktig poeng i denne sammenheng er at det slett ikke alltid er slik at det totalt sett er mer miljøvennlig å investere i et mer miljøvennlig produkt. Bytter du for eksempel ut den fem år gamle bilen din med en splitter ny en, kan det godt hende at den nye bruker mindre drivstoff enn den gamle. Men tar man med miljøbelastningen av å produsere den nye bilen, kan det godt være at dette totalt sett ikke er et miljøvennlig kjøp.
 • Spis mindre (rødt) kjøtt. Produksjonen av kjøtt forurenser generelt sett mye mer enn produksjonen av frukt og grønnsaker, og dette gjelder særlig rødt kjøtt (storfekjøtt). Rødt kjøtt er i tillegg ofte det dyreste kjøttet og inneholder mye mettet fett, så her kan du få en trippelgevinst (du skåner miljøet, du sparer penger og du får bedre helse) ved å kutte ned på forbruket. Mange nordmenn kunne også ha veldig godt av å rett og slett spise litt mindre. Ved å ha et for høyt kaloriinntak over tid, bidrar du både til unødvendig forurensning og dårlig helse.
 • Bruk mindre strøm. Det er mye du kan gjøre for å spare strøm. Hva som monner mest avhenger imidlertid av hvilken type bolig du har. Bor du i en topp isolert liten leilighet, er det andre tiltak som virker enn dersom du bor i et stort og trekkfult gammelt hus. De aller fleste kan imidlertid kutte litt på strømforbruket ved å dusje kortere (og i noen tilfeller sjeldnere) og ved å være mer bevisst på hvilke rom man til enhver tid varmer opp. Ved kjøp av nye elektroprodukter, kan det være smart å legge vekt på hvor mye strøm produktene bruker, men å bytte bare for å spare strøm trenger ikke å være smart (se første tips).
 • Kjør mindre bil. Det spiller ingen rolle om du kjører en kjempestor gammel amerikaner eller en topp moderne Nissan Leaf – ved å kjøre mindre vil du både spare penger og skåne miljøet. De aller fleste som har bil bruker den noe mer enn de strengt tatt har behov for. Noen kjører bil til jobben selv om de kunne ha tatt bussen, syklet eller gått. Noen kjører bil til butikken som ligger kun noen minutters gange unna. Noen kjører til butikken hver eneste dag pga. at de ikke planlegger innkjøpene sine osv.
 • Slutt å kjøpe vann på flaske. De aller fleste nordmenn har vann i springen som er rent nok til å drikke, så ikke sløs bort penger på å kjøpe vann på flaske. Du kan også spare penger og skåne miljøet ved å gå over til å drikke vann i stedet for andre typer drikke. Kutt ned på inntaket av brus, jus, saft, øl og vin og drikk heller vann.
 • Kjøp brukt. Bli flinkere til å kjøpe brukte produkter. Internett har gjort at det nå er mye enklere å finne gode brukte produkter, og dette bør du utnytte.
 • Bruk biblioteket. Norske biblioteker har et godt utvalg av både bøker, lydbøker og filmer, og på nettsidene deres kan man også bestille produkter som finnes tilgjengelig på andre biblioteker. Ikke fyll opp hyllene dine med bøker og filmer som du kun kommer til å lese eller se bare en eller noen få ganger. Lån dem heller på bibliotektet.

Har du noen tips for hvordan man både kan spare penger og skåne miljøet?

Annonser

2 Comments »

 1. Henrik - Målbevisst.no Said,

  februar 10, 2014 @ 10:20 am

  Mange gode tips her 🙂

  Selv vil for meg det viktigste i forhold til dette temaet være å bosette seg så strategisk som mulig i forhold jobb, butikker, evt barnehage osv. Dette har en helt enorm påvirkning på hverdagen. For meg ble dette en åpenbaring da jeg flyttet til nærområdet til jobben (og alt annet jeg trenger i hverdagen). Det er rett og slett to forskjellige liv å leve 1 time kjøring fra jobben og 5 min spasertur til jobben. Ikke bare sparer jeg opptil 2 timer hver dag (tilsvarende 40 timer i mnd (Altså en hel arbeidsuke), jeg sparer også minst 50 000 kroner i året ved å ikke ha bil (som igjen jo ville tilsvart halvannen måned med jobbing), jeg sparer miljøet og ikke minst er det en fantastisk befrielse å slippe å sitte i kø og bare kunne spasere rett hjem og få mye mer ut av dagen 🙂 Vinn-vinn-vinn-VINN!

 2. pengeblogg Said,

  februar 10, 2014 @ 10:58 am

  Godt poeng, Henrik. 🙂

  En kollega av meg flyttet ut av byen i fjor, og begrunnet dette med at han fikk så mye mer hus og tomt for pengene der. Greit nok i utgangspunktet, men han måtte fort kjøpe seg en bil nummer to pga. denne flyttingen, han er blitt helt avhengig av å kjøre daglig og bruker nå godt over en time mer hver dag på å komme seg til og fra jobb.

  Hva man går for blir en avveining mellom mange forhold, men tror mange glemmer det totale regnestykket i slike sammenhenger.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.