Millionærskolen – Tøffe valg og hardt arbeid

For en tid tilbake nevnte jeg de tre ferdighetene du må tilegne deg for å klare å bli millionær – du må lære deg å kutte kostnadene dine, du må lære deg å øke inntektene dine og du må lære deg å investere pengene dine.

I de siste innleggene har jeg skrevet om hvordan du kan gå fram for å klare å kutte kostnadene dine. Nå skal jeg gå over til å skrive om hvordan du kan øke inntektene dine. Jeg vet at mange av leserne av Millionærskolen er interessert i å lære om hvordan de kan øke inntektene sine, men la meg innledningvis komme med en liten advarsel – det å øke inntektene vil kreve mye av deg, og jeg vil komme med noen påstander som ikke nødvendigvis er politisk korrekte og som kanskje kan virke litt støtende på enkelte. Den risikoen tar jeg, for jeg er ute etter å formidle ting som faktisk fungerer i den virkelige verden, og ikke teorier om hva som burde ha fungert i en perfekt verden.

For de av dere som har fulgt denne bloggen en stund, husker dere kanskje at jeg for en tid tilbake skrev at det er to typer arbeidstakere. La oss kalle disse type x og type y og se litt på hva som skiller dem:

Type x:

 • Ser på jobben som et ork
 • Kommer gjerne for sent på morgenen og går hjem tidlig på ettermiddagen
 • Gjør gjerne private ærend i arbeidstiden
 • Bruker mye av arbeidstiden til å prate med kollegaene om ting som ikke har med jobben å gjøre
 • Tar veldig lange lunsjpauser
 • Bruker aldri av privat tid til å utvikle kompetansen sin
 • Utnytter ordningene knyttet til sykdom og syke barn til å være mest mulig borte fra jobb
 • Klager over lønnen og arbeidsforholdene

Type y:

 • Ser på jobben som en mulighet til å realisere seg selv
 • Kommer gjerne før andre på morgenen og sitter etter normal arbeidstid når det er nødvendig
 • Gjør private ærend på fritiden, og ikke i arbeidstiden
 • Bruker arbeidstiden til å jobbe
 • Tar passe lange lunsjpauser til vanlig, og korte dersom det er hektisk
 • Bruker deler av egen fritid til å utvikle kompetansen sin
 • Er kun borte fra jobb når det er strengt nødvendig
 • Ser på lønn som et resultat av god innsats

Type x og type y er selvsagt stereotyper. De fleste av oss har litt av begge disse typene i seg. Kjenner du deg imidlertid mest igjen i beskrivelsen av type x, er du rett og slett nødt til å gå i deg selv og bestemme deg for at du må ta deg sammen. Det er nemlig som regel en vesentlig forskjell på lønnsuviklingen til personer av type x og personer av type y.

Jeg vil påstå, etter mange års erfaring fra arbeidslivet, at en stor andel av norske arbeidstakere ikke står på særlig hardt. Du kan være enig eller uenig i dette, men dette er altså mitt inntrykk. Jeg sier ikke dette for å rakke ned på noen, men heller for å poengtere at veldig mange har et stort potensiale på dette området. «Hør nå her, din idiot av en bloggskriver. Hadde du tjent like lite som meg, hadde ikke du heller orket å stå på noe særlig» er det kanskje noen av dere som tenker nå. 🙂 Har du denne innstillingen, er vi sannsynligvis ved kjernen av problemet allerede. Høy lønn kommer som et resutat av god innsats og produktivitet. Du må først prestere, og deretter bli belønnet, ikke motsatt.

I endel jobber er det slik at det ikke er noen særlig forskjell på lønnen til de som står på sånn passe og de som virkelig står på. Dette gjelder særlig jobber i offentlig sektor, der det er veldig mange som har samme stilling (eksempler er lærere, sykepleiere, førskolelærere og så videre). Dette er yrkesgrupper som er veldig viktige for at det norske samfunnet skal fungere så godt som det gjør (jada, jeg er helt enig i at det er mange svakheter med det norske samfunnet også, men mye fungerer tross alt veldig bra), men som likevel er lavt eller middels lavt lønnet. Har du en slik type jobb, må du ta et viktig valg. Syns du fordelene ved å ha en slik type jobb er så mange og viktige at du ikke ønsker å bytte jobb, kan du fortsatt bli millionær, men det vil kreve at du har veldig god kontroll på kostnadene dine og at du er villig til å vente i mange år på å nå målet ditt. Syns du derimot at fordelene ved å ha en slik jobb ikke er særlig mange og viktige, er det eneste riktige å begynne å se seg om etter en annen jobb. Dette kan ta mye tid og energi og kan til tider være frustrerende, men skal du klare å bli millionær, må du være villig til å ta noen tøffe valg.

Et eksempel på det jeg innledningvis skrev om forskjellen på det å forholde seg til verden slik den er og hvordan den burde være, er ansatte i barnehager. Førskolelærere og assistenter har et stort ansvar og gjør en svært viktig jobb (ihvertfall mener jeg det, som har barnehagebarn selv), men de er likevel lavt lønnet. På avdelingen til et av mine barn er det en assistent som alltid er i kjempegodt humør, er veldig godt likt av både ungene, foreldrene og kollegaene og som gjør en kjempegod jobb. Hun har likevel en lønn som de fleste vil karakterisere som lav. Veldig mange mener at dette er helt feil, og at ansatte i barnehager burde lønnes mye høyere. Men hva kan en assistent i en barnehage gjøre for å øke lønnen sin? Hun kan selvsagt ta en aktiv rolle i fagforeningen sin og true med streik, men det er heller tvilsomt at dette vil føre til noe voldsomt lønnshopp. Et alternativ er å si at nok er nok, og begynne å se seg om etter en annen jobb. Dersom hun trives veldig godt i jobben ellers, er selvsagt dette er drastisk valg å ta, men igjen, skal man nå store mål, er man nødt til å ta noen tøffe valg. Det finnes ikke noe fasitsvar i slike situasjoner. Bare du vet hva som er best for akkurat deg.

Ok, dette ble et ganske langt innlegg, så la meg ta en rask oppsummering:

 • Dersom du i dag har en jobb der det er mulighet for en god lønnsutvikling, bestem deg for å stå på ekstra hardt framover for å øke lønnen din.
 • Dersom du i dag har en type jobb der alle tjener omtrent det samme, må du bestemme deg for hva du ønsker å prioritere mest framover. Og forhold deg til verden slik den faktisk er, ikke slik den burde være. Sannsynligheten for at lærere, sykepleiere og førskolelærere vil ha en lav lønn også om ti år, er veldig høy.

 

 

 

Annonser

6 Comments »

 1. Marianne Said,

  februar 24, 2014 @ 9:06 am

  Vil bare si takk 😀 Takk for inspirasjon som nå begynner å gå over til handlekraft. Ikke i morgen, men i dag! For det er bare akkurat nå man kan gjøre noe, ikke i morgen. Jeg mener en langsiktig plan og visjon er viktig. Det er allikevel akkurat nå jeg med sikkerhet vet at jeg kan gjøre en forskjell. Ble litt mer enn takk, men takk.:-D

 2. pengeblogg Said,

  februar 24, 2014 @ 11:27 am

  Takk for det, Marianne. No time like the present. 🙂

 3. Formuebygging Said,

  februar 26, 2014 @ 7:49 pm

  Spør sjefen din om du kan gjøre en arbeidsoppgave du i utgangspunktet ikke har lyst til i det hele tatt og du har valget å kunne si nei?

  Si ja likevel!

  Ok, det finnes alltids unntak men, tenk deg skikkelig godt om først!

 4. pengeblogg Said,

  februar 27, 2014 @ 10:47 am

  Høres ut som en bra måte å steppe ut av sin komfortsone på,Formuebygging. 🙂

 5. Pia Said,

  mars 2, 2014 @ 4:23 am

  Takk for flott inspirasjon og lærerik lesing!

 6. pengeblogg Said,

  mars 2, 2014 @ 7:44 am

  Takk for det, Pia. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.