Millionærskolen – Livslang læring

Skal du til topps inntektsmessig, må du ha topp kompetanse. Det finnes unntak, men i de aller fleste sammenhenger er det en sterk sammenheng mellom hvor høy kompetanse du har og hvor høy inntekt du har.

Dessverre er det slik at veldig mange slutter å aktivt tilegne seg kunnskap etter at de er ferdige med sin utdannelse. Veldig mange leser aldri fagbøker, og mange nekter å bruke av fritiden sin til å øke sin yrkeskompetanse. Har du imidlertid satt deg som mål å øke inntekten din kraftig i årene framover, må du tenke og handle annerledes enn de fleste andre.

Bestem deg for at du fra nå av skal satse på livslang læring og en kontinuerlig styrking av din kompetanse. I et arbeidsmarked der det ofte er sterk konkurranse om de godt betalte jobbene, er dette den eneste veien å gå. Du får ingenting gratis. Dette vil koste tid og litt penger, men det vil på sikt absolutt være verdt den tiden og de pengene du investerer.

Her er noen tips for hvordan du kontinuerlig kan styrke din kompetanse:

 • Les minst 20 minutter hver dag. Dette er et absolutt minimum. Dersom du ikke har for mange andre forpliktelser, les gjerne minst en time hver dag.
 • Les fagbøker som er relevante for den jobben du har, men les også bøker som er litt på siden av det du jobber med. La meg bruke meg selv som et eksempel. Jeg jobber primært med bedriftsøkonomi i min jobb, og leser selvfølgelig bøker som styrker min kompetanse på dette området. Jeg leser imidlertid også bøker om andre tema innenfor økonomifeltet, for eksempel bøker om personlig økonomi, markedsføring, markedsøkonomi og økonomisk historie. Ved å lese bøker som er litt på siden av det du vanligvis jobber med, utvider du din horisont og blir flinkere til å se ting i en større sammenheng. Dette er egenskapet som ofte blir viktigere og viktigere jo høyere du stiger i gradene i yrkeslivet.
 • Utnytt tiden du bruker til å trene, kjøre bil alene, gå tur alene eller lignende til å høre på lydbøker. Lydbøker er en fantastisk oppfinnelse for moderne, travle mennesker.
 • Ikke kjøp norske bøker som finnes på biblioteket. I Norge har bibliotekene et godt utvalg av både bøker og lydbøker, og dette tilbudet bør du utnytte. Målet ditt bør være best mulig kompetanse, ikke flest mulig hyllemeter med bøker som samler støv i bokhyllen.
 • Gode bøker kan gjerne leses flere ganger. Med mindre du har uvanlig god hukommelse, vil du ikke klare å få med deg alt som står i en bok kun ved å lese den en gang.

Personlig leser jeg mye og hører mye på lydbøker. Jeg leser vanlige bøker før familien står opp på morgenen og etter at ungene har lagt seg, og jeg hører på lydbøker på bussen og når jeg går sovetur med minstemann. For tiden vil jeg anslå at jeg bruker om lag en time hver dag på dette. Før jeg fikk barn leste jeg imidlertid enda mer, og hadde perioder der jeg leste flere timer hver dag. Jeg noterer meg alle bøker jeg leser, og rekorden for noen år tilbake var på over 150 vanlige bøker på et år, i tillegg til at jeg hørte flere titalls timer på lydbøker. Ok da, jeg var kanskje litt smågal den gangen, men angrer på ingen måte på at jeg investerte så mye tid på dette.

Å tilegne seg kunnskap er selvsagt ikke det eneste som vil påvirke inntektsutviklingen din framover. Det er vel så viktig at du evner å omsette denne kunnskapen til noe nyttig for din arbeidsgiver. Det er imidlertid litt vanskelig å si akkurat hvilken kunnskap du vil kunne ha nytte av om noen år, så jeg vil påstå at det er mye bedre å lese for mye enn for lite.

Annonser

4 Comments »

 1. MaxMega Said,

  mars 5, 2014 @ 2:10 pm

  Dette er jeg veldig enig i! I tillegg til læring mener jeg det er viktig å tro på seg selv. Man bør være ærlig på hva man mener man kan, mestrer og er god på. I tillegg er det viktig å selge seg selv og være villig til å bytte arbeidsgiver, arbeidsoppgaver og andre arbeidsforhold. Dette er det jeg personlig har økt inntekten min mest med. Min brutto årsinntekt er over doblet på 6-7 år. Jeg valgte til slutt å etablere et enkeltmannsforetak for å levere samme tjenester som jeg leverte som ansatt. Bare dette doblet inntekten min.

 2. pengeblogg Said,

  mars 5, 2014 @ 2:47 pm

  Enig i det du skriver, MaxMega. Det handler om å ta ansvar for egen inntekt og å gjøre det som må til for å øke den. Man kommer ingen vei ved å sitte og vente på at andre plutselig skal finne ut at de skal øke lønnen din.

 3. Tordne Said,

  mars 5, 2014 @ 3:35 pm

  Takk for påminnelsen, Herr Pengeblogg! Jeg har problemer med å motivere meg selv til å lese fagbøker etter jobb. Da er det lettere å lese noe annet som er litt på siden. Noen tips?

 4. pengeblogg Said,

  mars 6, 2014 @ 7:38 am

  Hva som er «litt på siden» vil variere med hva slags jobb du har, så det er litt vanskelig å gi noen generelle råd.

  Her har jeg imidlertid skrevet litt om hva jeg selv leser: http://pengeblogg.bloggnorge.com/2011/09/03/hva-jeg-leser/

  Og her er en hel del anbefalte bøker om personlig økonomi og selvutvikling: http://pengeblogg.bloggnorge.com/2010/02/27/anbefalte-b%c3%b8ker/

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.