Millionærskolen – Flere inntektskilder

De fleste millionærer har mer enn en inntektskilde. Millionærer kan i tillegg til lønn ha leieinntekter fra utleieboliger de eier, motta utbytte fra aksjer de eier, få renteinntekter på sine bankinnskudd, ha annonseinntekter fra nettsider de driver og så videre.

Det er mange fordeler med å ha flere inntektskilder. Den største fordelen er sannsynligvis at dersom en av inntektskildene skulle falle ifra, så har du andre inntektskilder som gjør at du ikke helt plutselig står uten inntekt.

Det går imidlertid fint an å bli millionær uten å ha mange inntektskilder. Jeg har blitt millionær primært ved å investere deler av lønnsinntekten min over mange år, og har i mindre grad hatt andre inntektskilder. Dersom du går for denne løsningen, er det to ting som er viktig å huske på. Det første du må huske på er at du bør sørge for at du har topp kompetanse. Skulle det bli nedskjæringer der du jobber, er det som regel de med lavest kompetanse som ryker først. Og skulle du være så uheldig å miste jobben, vil det være langt lettere å finne en ny jobb dersom du har topp kompetanse og får gode referanser fra din tidligere arbeidsgiver. Det andre du må huske på er at du må ha gode forsikringer. Dersom din primære inntektskilde er din arbeidsinntekt og du ikke har noen forsikringer, så er du og dine nærmeste veldig avhengige av at du holder deg frisk og i live. Siden ingen av oss har noen garanti for at vi vil være i live og arbeidsføre i framtiden, er det svært viktig at du har gode forsikringer.

Et annen viktig poeng i denne sammenheng er at det er den totale inntekten som er det viktigste når det gjelder hvor mye du har anledning til å spare og investere hver måned, ikke hvor mange inntektskilder du har. Jeg har en kamerat som har mange inntektskilder. Har driver flere nettsider, eier noen utbytteaksjer, spiller i et danseband som han tjener litt penger på og er også medeier av en utleieleilighet. I tillegg til dette har han en vanlig jobb. Denne jobben er relativt dårlig betalt, mye på grunn av at han aldri har satset noe særlig på å utvikle sin kompetanse eller søke seg over til bedre betalte stillinger. Stor sett gjør han akkurat det samme i dag i jobben sin som han gjorde for ti år siden. Men på tross av min kamerats mange inntektskilder, er ikke hans månedlige utbetalte inntekt så veldig imponerende. Faktisk har han de fleste måneder en lavere utbetalt inntekt enn det jeg har, og jeg har nesten kun arbeidsinntekt. Jeg sier ikke at jeg har valgt riktigere enn min kamerat. Om fem eller ti år kan det hende at han har en mye høyere samlet inntekt enn meg. I tillegg er enkelte av inntektskildene hans ganske hobbypregede, og disse er kanskje ikke direkte sammenlignbare med min arbeidsinntekt.

Når man snakker om flere inntektskilder, mener man ofte at man har noen inntektskilder utover arbeidsinntekten sin. Det er imidlertid også fullt mulig å ha flere arbeidsinntekter. I mange andre land er det helt vanlig å ha to eller flere jobber. I Norge har de fleste kun en jobb, men det er selvsagt ingen lov som sier at det må være slik. Faktisk mener jeg mange som har satt seg som mål å bli millionær, bør vurdere å skaffe seg en ekstrajobb. Har du for eksempel en jobb der du arbeider på dagtid på ukedagene, har du mange timer på kveldene og i helgene som kan brukes til å øke inntektene dine. Dette gjelder dog først og fremst unge personer med god helse og få forpliktelser. Når man har stiftet familie, vil det ofte være mye vanskeligere å finne tid til å ha flere jobber. Pass også på at du ikke jobber så mye at ekstrajobbingen går utover innsatsen og produktiviteten din i din «vanlige» jobb. På sikt bør det jo være et mål å ha en «vanlig» jobb som er så godt betalt at den gir gode muligheter for å spare mye hver måned.

En spesielt attraktiv type inntekt er det som kalle for passiv inntekt. Dette er inntekter som krever ikke krever noe, eller svært lite, av din tid. Et godt eksempel på en slik inntekt er rentene fra et stort bankinnskudd. Har du for eksempel 10 millioner kroner på bok, og du mottar 3 % årlig rente, har du en passiv inntekt på kr 300.000 per år. Dette er penger som du ikke trenger å gjøre noen ting for å motta.

8 Comments »

  1. Trine Said,

    april 6, 2014 @ 8:33 pm

    Kjempeflott innlegg! Jeg synes bloggen din bare blir bedre og bedre og gleder meg alltid til neste innlegg. Har du flere eksempler på ulike passive inntekter for oss foreløpige «ikke-millionærer»? 🙂

  2. pengeblogg Said,

    april 7, 2014 @ 5:08 am

    Tusen takk for det, Trine. 🙂

    Her er et par øvrige eksempler på relativt vanlige passive inntektskilder:

    * Utbytte fra aksjer: Ved å investere i aksjer i selskaper som årlig betaler ut utbytte, vil man skaffe seg en passiv inntektskilde. Dette vil kreve noe oppfølging, men ikke mer enn at det kan kalles en passiv inntektskilde.
    * Utleieinntekter: Utleieinntekter fra en hybel i huset der man bor eller fra en egen utleiebolig, kan kategoriseres som en passiv inntektskilde dersom det ikke medfører for mye oppfølging. Eier man en gammel bygård og bruker flere timer per uke på vedlikehold og oppfølging av leietakerne, er det dog ikke lenger en passiv inntektskilde.

  3. Formuebygging Said,

    april 10, 2014 @ 9:34 am

    Mange gode tips. For min del er det noe ekstrainntekt via nett som alltids er noe. Det utgjør kanskje 500 – 1000kr / måneden. Det er en del jobbing i starten, men nå går mesteparten av seg selv.

    1000 kr ekstra i måneden, 12 000 i året, 120 000 på ti år 😉

  4. pengeblogg Said,

    april 10, 2014 @ 11:28 am

    Alle monner drar. 🙂 Og dersom de kr 120.000 blir investert på en god måte, vil det jo kunne bli en mye større sum etter ti år. 🙂

  5. kristerb Said,

    april 10, 2014 @ 7:02 pm

    Hei! Fint innlegg – som du sier er det mange veier for å opparbeide seg penger. Kompetanse som du sier, er viktig, men også flere inntektskilder. En kombinasjon er kanskje det beste? Uansett går det jo an på hva man har tid til. Selv sjonglerer jeg mellom 4(!) jobber, der to er fast og to er mer av tilkallingstypen. Totalt blir det alt fra 100-120% stilling, men det gir meg høy grad av fleksibilitet og variasjon. Jeg er høyskoleutdannet, så noe krever utdanning, mens annet svært lite. På toppen av dette leier jeg ut deler av huset mitt, som gir meg gode inntekter. De 4 jobbene gjør at jeg har flere ben å stå på – skulle den ene gi mindre inntekt har jeg mulighet til å øke trykket på en av de andre jobbene. Som en av mine helter Jim Rohn sier, «learn more than one skill» – det tror jeg på!

  6. pengeblogg Said,

    april 10, 2014 @ 7:43 pm

    Takk for det, kristerb. 🙂

    Jim Rohns historie om at han gikk fra å kun kunne melke kuer til å bli en suksessfull forretningsmann er det mye å lære av. 🙂

  7. Tom Said,

    januar 20, 2016 @ 4:47 pm

    Veldig fin artikkel! Personlig tror jeg flere inntektsstrømmer (istedet for bare én) er veien å gå i fremtiden. Sjekk gjerne ut http://www.passiveinntekter.no

  8. pengeblogg Said,

    januar 25, 2016 @ 7:12 am

    Takk for det, Tom. Skal sjekke ut nettsiden din.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.