Millionærskolen – God og dårlig gjeld

Hva er det første du tenker på når du hører ordet gjeld? Er gjeld noe positivt eller negativt i dine ører?

Sannheten er at gjeld ikke er hverken noe positivt eller noe negativt, men begge deler. Gjeld kan føre deg ut i et økonomisk uføre som du aldri kommer deg ut av, men gjeld kan også bidra til at du når dine økonomisk mål langt raskere enn du ville ha gjort uten gjeld. Vi kan sammenligne det med en skarp kniv. Brukt på riktig måte kan en skarp kniv bidra til at du kan klare å lage de nydeligste retter på kjøkkenet. Er du imidlertid uforsiktig med den skarpe kniven, kan du påføre deg selv og andre alvorige skader.

Vi snakker altså om god og dårlig gjeld, og her er mine definisjoner:

 • Dårlig gjeld: Gjeld med en høyere effektiv rente enn forventet årlig verdiendring på det gjelden har finansiert.
 • God gjeld: Gjeld med en lavere effektiv rente enn forventet årlig verdistigning på det gjelden har finansiert.

La oss si at du tar opp et lån for å kjøpe deg ny bil. Er dette god eller dårlig gjeld? Billån er opplagt dårlig gjeld. I de aller fleste tilfeller vil en bil falle i verdi, og å låne penger til noe som faller i verdi er dårlig butikk.

Hva med å ta opp lån for å kjøpe bolig? Dette vil i mange tilfeller være snakk om god gjeld. Dersom boliglånet har en effektiv rente på 4 %, og boligen du kjøper har en forventet verdistigning på 6 %, vil du hvert år tjene på å ha denne gjelden. Det er god butikk.

Mange mangemillionærer og milliardærer ville aldri ha klart å opparbeide seg så store formuer som de har, hvis de ikke hadde hatt tilgang til god gjeld. La oss si at du kunne låne en milliard kroner til 5 % årlig effektiv rente. Dersom du hadde funnet noe å investere disse pengene i som hadde gitt en årlig verdistigning på 8 %, ville du hvert år ha tjent 30 millioner kroner. Slik opererer de store finansguttene (og til en viss grad finansjentene).

Hvis god gjeld kan gjøre deg rik på kort tid, hvorfor er det ikke slik at alle tar opp maksimalt med lån? Årsaken er selvsagt risiko. I eksempelet ovenfor forutsatte vi at du kunne investere den lånte milliarden til 8 % årlig avkastning. I den virkelige verden vil det imidlertid nesten alltid være slik at det er usikkerhet knyttet til verdistigningen på det man investerer i, og denne usikkerheten er større jo kortere tidsrom man ser på. I aksjemarkedet kan man for eksempel forvente å klare å oppnå en årlig avkastning på 8-10 % på lang sikt, men avkastningen det enkelte år er svært variabel.

I Millionærskolen skal jeg ikke anbefale deg å ta opp masse gjeld, men det er veldig viktig at du forstår forskjellen på god og dårlig gjeld. Å ha som fremste økonomiske mål å bli gjeldsfri kan være et godt mål, men dette vil sannsynligvis ikke være den beste måten å bli millionær på. Jeg kunne for eksempel ha vært gjeldsfri for mange år siden, men har valgt å betale ned boliglånet mitt svært langsomt og heller investert pengene i aksjemarkedet. Så langt har dette vist seg å være et godt valg.

Annonser

4 Comments »

 1. Pengebingen Said,

  mai 5, 2014 @ 10:35 am

  Det vil vel kanskje avhenge av boliglånsrenta? Blir den høyere fremover så er det jo mange rentekroner spart ved å betale ned lånet raskt. Forblir den lav har du rett selvsagt. Så at det hittil har lønt seg stemmer nok, men om det er løsningen for de neste 20-30 årene? Tja? Ved å nedbetale lånet sparer man mye i renter som kan reinvesteres i aksjemarkedet. Jo høyere boliglånsrente jo mer spares jo ved å ikke ha lånet. Og i tillegg frigjøres det jo kapital fra lønnen som følge av å ikke lenger ha boliglån, som også kan investeres.

  Men, effekten av å være gjeldsfri inntrer kanskje sterkest ved at man har andre muligheter og kan ta andre sjanser i arbeidsmarkedet enn om man har mye lån og er avhengig av den faste inntekten. Kanskje medfører muligheten til å ta sjanser en betydelig høyere inntekt i form av annet arbeid, starte for seg selv el. Slik at man pga gjeldsfriheten faktisk kan bli enda raskere millionær enn om man satt fast i den gode gamle 8-16 jobben for å betale på lån. Men, det er selvsagt ingen garanti, men ingen umulighet heller. Det sies å skje noe positivt psykisk ved å ikke ha gjeld som indirekte kan være positivt for fomuebygging 😉

  Men alt i alt, om man betaler ned bolig eller setter i aksjer, så lenge man finner det som motiverer til å gjøre noe fornuftig med pengene, så blir det kanskje bare en forskjell på hvor mange millioner man tilslutt har 😉

  Takk for fin blogg, alltid tankevekkende!! Flott inspirasjon!

 2. pengeblogg Said,

  mai 6, 2014 @ 5:59 am

  Takk for gode kommentarer, Pengebingen.

  Det finnes ikke noe fasitsvar her. Enkelte er mer komfortable med risiko og gjeld enn andre.

  En liten presisering: hva som faktisk vil lønne seg på sikt, ser man først i ettertid. Det man bør ta utgangspunkt i er forventet avkastning, og da er ofte det å se på historisk avkastning det beste utgangspunktet. Over lang tid har aksjemarkedet gitt en høyere avkastning enn boliglånsrenten, selv om det i perioder (og disse periodene kan vare i flere år) har vært motsatt. Hva som er det beste de neste 20 årene vet vi først i år 2034. 🙂

 3. MaxMega Said,

  mai 6, 2014 @ 4:09 pm

  Det er mange veier til Rom!

  Jeg skal heller ikke anbefale gjeld. Men å investere penger i objekter som har potensiale til å gi en avkastning vurderer jeg personlig som lurt. I tillegg til å gevinsten av en eventuell verdistigning på det man har investert i ved hjelp av gjeld så kommer det også annen type avkastning. Om man eksempelvis velger å kjøpe en leiegård eller to så kommer det penger inn i kassa i form av husleie. Dette kan gjelde mange type investeringer, inklusive aksjer.

  Jeg har vel tidligere nevnt hva som er min masterplan. Det er leiemarkedet. Og da langt utenfor pressområdene, men i nærheten av potensielle vekstområder. Det er fremdeles høyst mulig å finne utleieobjekter til en P/E på 10-11 og nedover. Personlig er min P/E mellom 7 og 8. Det mener nå jeg er verdt litt økt gjeld. Her er det potensiale for verdistigning, samt avkastningen som husleien utgjør. Ulempen er selvfølgelig risikoen, alt arbeidet og mindre fritid.

  Poenget er å lete etter det man kan noe om og er interessert i. Etter dette er det en ting som gjelder. Begynn i det små men start med noen prosjekter! Uten handling blir det ingen suksess.

 4. pengeblogg Said,

  mai 7, 2014 @ 4:33 am

  Helt enig i det du skriver, MaxMega. Det du skriver i siste avsnitt er ofte det som skiller de som lykkes og de som ikke gjør det.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.