Millionærskolen – Mange investeringsmuligheter

La oss forutsette at du har fulgt de rådene jeg har gitt i de siste innleggene i Millionærskolen. Du har kvittet deg med all dyr gjeld, du har bygget deg opp en bufferkonto, du har forstått hva som er forskjellen på god og dårlig gjeld og du har innsett at du må spare en betydelig andel av inntekten din hver måned for å klare å bli millionær i løpet av noen år. La oss videre forutsette at du har jobbet hardt de siste månedene med å øke inntektene dine og redusere kostnadene dine, og at du nå er i følgende situasjon:

  • Netto utbetalt månedslønn: kr 30.000
  • Månedlige kostnader: kr 20.000
  • Månedlig sparing: kr 10.000

Det store spørsmålet blir da – hva skal du investere de kr 10.000 i hver måned? Det finnes opplagt ikke noe fasitsvar på dette spørsmålet,  og det er nesten et uendelig antall markeder og produkter du kan investere i. I Millionærskolen skal jeg ikke skrive om alle investeringsmuligheter, men holde meg til noen få investeringsalternativer der det finnes velfungerende markeder for kjøp og salg, og der man har lang avkastningshistorikk. Jeg vil altså ikke skrive om det å investere i strutsefarmer, fransk kunst fra det 14. århundre eller amerikanske baseballkort. 🙂

I Millionærskolen vil jeg ta for meg følgende type investeringer:

  • Investering i egen bolig
  • Investering i utleiebolig
  • Investering i passive aksjefond
  • Investering i aktive aksjefond
  • Investering i enkeltaksjer
  • Investering i obligasjonsfond
  • Investering i pengemarkedsfond og bankinnskudd

Noen av mine elever på Millionærskolen syns kanskje at denne listen er litt kjedelig, og kunne tenke seg å lære om litt mer spenstige investeringsformer. Til disse vil jeg si følgende:

  • Målet mitt er å gjøre mine lesere til millionærer, ikke å gi dere mest mulig spenning i hverdagen.
  • En fryktelig kjedelig investeringsplan kan være en svært lønnsom en.

Jeg vil faktisk påstå at grunnen til at så mange mislykkes med sine investeringer, er at de søker spenning når de investerer. Dette fører til at de investerer i ting de ikke forstår, de kjøper og selger på feil tidspunkt og de kjøper og selger alt for hyppig. Resulatetet av dette er gjerne at de får elendig avkastning (som regel negativ avkastning), og at de for å prøve å redde de få kronene de har igjen, investerer i noe som er enda mer spekulativt. Til slutt har de sløst bort hele sin investeringskapital og går tilbake til gamle vaner med å bruke opp hele inntekten sin hver måned. Ikke la dette skje med deg! Dersom du liker fart og spenning, sørg for å få utløp for dette på annet vis. De aller fleste som prøver å tilfredsstille sitt behov for fart og spennig når de investerer penger, ender opp med å tape penger.

Når du begynner å investere, vil det gjerne bli slik at du blir din egen verste fiende. Faktisk er det å sette opp en investeringsplan som vil gjøre deg til millionær i løpet av noen år, relativt enkelt. Det å gjennomføre planen derimot, er mye vanskeligere. I aksjemarkedet for eksempel, er det slik at det ikke er veldig uvanlig at det kommer to-tre år på rad med negativ avkastning. Å holde hodet kaldt og ikke gjøre noe dumt mens man ser at pengene sine taper seg i verdi over en lengre periode, er noe de færreste klarer. Å lære seg å bli mer tålmodig og stole på at ting vil ordne seg på sikt, er man bare helt nødt til dersom man skal lykkes som investor.

12 Comments »

  1. Kalle K Said,

    mai 19, 2014 @ 7:57 am

    Hei Pb,

    Etter det jeg har forstått er vi i ca. samme situasjon, og har hatt stor glede av å følge bloggen din de siste årene. Tusen takk for tiden du bruker på å skrive innlegg.

    Jeg har et spørsmål. Investerer du som privatperson, eller som investeringsselskap? Hva tenker du om det? Fordelene, er jo mange, men også en del ulemper. I følge forfatteren av «The Automatic Millionaire» (som jeg har forstått er en av dine favoritter), så er det jo en no-brainer å velge å re-investere uten å skatte av utbytte/rente/yield. Rentes-rente-effekten av å kunne re-investere uten å måtte skatte er jo enorm etter en del år. Ulempener jo revisor (man trenger faktisk ikke dette), kostnader ved etablering, og fravær av skjermingsfradrag.

  2. pengeblogg Said,

    mai 19, 2014 @ 8:46 am

    Fint at du liker bloggen min, Kalle K. 🙂

    Jeg investerer som privatperson. Det meste av aksjeporteføljen min har jeg plassert i aksjefond, og siden jeg bytter fond veldig sjeldent, er det ikke noe stort poeng i å opprette et investeringsselskap for meg. I aksjefond skatter man jo først når man selger andeler, så den rentes-rente-effekten av reinvestering du er inne på, får man også som privatperson. Jeg er helt enig med David Bach i at denne effekten kan være betydelig, og jeg vil komme tilbake til dette i et senere innlegg.

  3. Formuebygging Said,

    mai 19, 2014 @ 12:44 pm

    Jeg har 90% i indeksfond og 10% i aktive fond.

    50% DnB Global Indeks
    20% DnB Norge Indeks
    20% KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II
    10% DnB Nordic Technology (aksjefond)

    Mulig vektingen kanskje kan endres noe, men jeg tror dette er en sammensetting som passer ganske bra nå. Noen innspill?

  4. pengeblogg Said,

    mai 19, 2014 @ 2:08 pm

    Formuebygging, jeg syns dette ser ut som en veldig bra fordeling.

    Noen kommentarer:

    * Du har primært valgt billige indeksfond som kommer veldig bra ut i Dine Penger sin ranking – veldig bra!
    * Du har det meste av porteføljen din investert utenfor Norge – veldig bra!
    * Du har fordelt dine globale fond både på etablerte og framvoksende markeder – vedig bra!
    * Du har 10 % i et teknologifond – det er ganske stor risiko knyttet til slike bransjefond, men fondet utgjør bare en liten del av porteføljen din, og jeg har forstått det slik at du selv er interessert i og opptatt av teknologi, så jeg skjønner valget.
    * Du har 20 % investert i et norsk fond – hvis jeg skulle endre på noe i sammensetningen din, ville det vært dette valget. Oslo Børs er en liten mygg i den store sammenheng. Jeg ville nok heller ha investert disse midlene i fondet for framvoksende markeder (eventuelt 10 % i det norske fondet og 10 % mer i fondet for framvoksende markedet), men skjønner at du som nordmann syns det er greit å investere på Oslo Børs også.

  5. Formuebygging Said,

    mai 19, 2014 @ 5:21 pm

    Jeg har vurdert om 20% i Norge er litt mye jeg også så det er greit å få en slags bekreftelse på at tankene mine ikke er helt på avveie. Jeg kanskje heller mer mot 5% mer i nye markeder og 5% mer i Global, men det kanskje er litt flisespikkeri.

  6. pengeblogg Said,

    mai 20, 2014 @ 4:53 am

    Det syns jeg også høres ut som en grei løsning.

    Generelt tror jeg mange nordmenn har for mye investert på Oslo Børs. At Norge er et veldig lite land tenker vi kanskje ikke igjennom til daglig, men som investor bør man ha dette i bakhodet.

  7. Kalle K Said,

    mai 27, 2014 @ 7:19 am

    Det var litt snakk om indeksfond over, så jeg slenger ut denne:

    Indeksfond med 0%(§) kostnad: https://www.nordnet.no/superfondet

    PS: Jeg kom over denne nettopp, og har ikke lest annet enn det som står i prospektet.

  8. pengeblogg Said,

    mai 27, 2014 @ 8:28 am

    Takk for tips om noe som ser ut til å være et bra produkt, Kalle K. 🙂

    Dette er et lokkeprodukt fra Nordnet (og det skriver de jo også i prospektet); omtrent som når Obs selger Pizza Grandiosa med tap for å lokke folk inn i butikkene. 🙂 Produktet i seg selv ser imidlertid ut til å være utmerket. Jeg vil likevel ikke anbefale noen å investere store deler av sin aksjeportefølje i dette produktet, rett og slett på grunn av at produktet kun følger en liten andel av aksjene (riktignok de mest likvide aksjene, men likevel) på en liten børs. Skulle gjerne ha sett at Nordnet hadde lansert tilsvarende fond for verdensindeksen.

  9. Kalle K Said,

    mai 27, 2014 @ 8:34 am

    Ja, grunnen til at de velger OBX, er vel for å minimere kostnadene. Og selvfølgelig, svært få ting her i verden er gratis. Nordnet sin strategi er å lokke til seg flere aktive kunder (noe de skriver selv). Men når det er sagt, skulle jeg valgt å kjøpe et OBX indexfond, ville jeg vurdert dette fondet.

  10. pengeblogg Said,

    mai 27, 2014 @ 10:55 am

    Ja, det er jeg helt enig i. Ønsker man å investere i OBX-indeksen, virker dette å være et utmerket valg. 🙂

  11. Martin Said,

    juni 7, 2014 @ 10:44 pm

    Hvorfor så lav vekting av norske aksjer egentlig? Har ikke Oslo Børs en historisk gjennomsnittlig årlig avkastning på rundt 10 prosent da? For meg virker det fornuftig å ha en høy andel av porteføljen i norsk indeksfond. Men det er meg da.

  12. pengeblogg Said,

    juni 8, 2014 @ 7:38 am

    Du har rett i at Oslo Børs kan vise til god historisk avkastning, Martin. Men Oslo Børs er likevel en veldig liten børs, og dette er grunnen til at jeg ikke vil anbefale å ha en stor andel av aksjeporteføljen der. Å investere mye i ett enkelt land, eller i en spesifikk bransje, vil i de aller fleste tilfeller være mer risikabelt enn å investere bredt i verdensindeksen.

    Jeg kommer forresten til å skrive mer om dette i senere innlegg i Millionærskolen.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.