Nytt ultimat økonomisk mål, del 2

I del 1 av dette innlegget skrev jeg om at jeg nå har endret mitt ultimate økonomiske mål. I del 2 skal jeg skrive litt om min strategi for å nå dette nye målet.

I 2015 regner jeg med å få utbetalt i gjennomsnitt om lag kr 40.000 hver måned. Hvor mye jeg får utbetalt den enkelte måned vil variere en god del; jeg regner med å få utbetalt mest i feriepengemåneden juni og minst i de månedene jeg kun får min faste lønnsutbetaling. Videre har jeg satt meg som mål at jeg skal investere kr 20.000 hver måned, altså halvparten av hva jeg gjennomsnittlig regner med å få utbetalt. Å leve på kr 20.000 hver måned med hus, unger og bil vil kreve en del, men jeg er ikke en person som må ha et veldig høyt forbruk for å ha det bra, så jeg regner med at det skal gå greit. Store uforutsette utgifter kan likevel bli en utfordring hvis slike skulle dukke opp.

De neste tre-fem årene regner jeg med at inntekten min vil øke noe år for år, men jeg ser ikke for meg en voldsom inntektsvekst. Hvis det skulle skje, må jeg finne meg en annen jobb. Jeg ser ikke helt bort ifra at jeg vil gjøre det, men anser det altså som mest sannsynlig at jeg blir i den jobben jeg har de neste årene. Når det gjelder kostnadsnivået mitt, ønsker jeg ikke å redusere dette noe særlig mer enn  jeg allerede har gjort. Jeg kunne ha levd på langt mindre i kortere perioder, men jeg er ute etter en langsiktig plan som jeg skal trives med og klare å gjennomføre i praksis. Det at ungene blir større og etterhvert kanskje vil begynne med dyrere fritidsaktiviteter vil også kunne føre til at jeg blir nødt til å øke kostnadsnivået mitt noe over tid.

Min hovedstrategi for nå nå mitt nye ultimate økonomiske mål er derfor følgende:

 • Invester minst kr 20.000 hver eneste måned de neste årene.

Hvis jeg er litt heldig med utviklingen i aksjemarkedet de neste årene, og boliglånsrenten fortsatt holder seg lav, vil faktisk dette være nok til at jeg vil kunne klare å nå mitt nye ultimate økonomiske mål i løpet av tre-fem år. Selv om planen i teorien er svært enkel, vil den selvsagt ikke være like enkel å følge i praksis. Jeg snakker her om en solid investering hver eneste måned over flere år. Det er ikke rom for å gjøre unntak noen måneder. Planen må følges helt slavisk for at målet skal nås på såpass kort tid. Hvis vi overfører dette til «slanketerminologi», så snakker vi altså her om å holde en stabil lav kroppsvekt over flere år. Nesten alle kan klare å sulte seg noen uker og dermed gå ned noen kilo i vekt, men kun dem med en god dose selvdisiplin og langsiktig tankegang klarer å holde vekten stabil over lang tid.

I neste del av dette innlegget skal vi se på hvordan jeg har tenkt å investere disse pengene hver måned for å nå målet mitt. 🙂

Annonser

7 Comments »

 1. Dizwisf Said,

  januar 9, 2015 @ 3:53 pm

  Hei!

  Setter pris på at du deler dine mål og tanker.

  Er sum på kr 20.000,- en sum du regnet frem påbakgrunn av ditt sluttgyldige mål? Eller er det at du ønsker å spare mest mulig av månedlige overskuddet?

  Mvh
  Diz

 2. Dividend Said,

  januar 9, 2015 @ 9:55 pm

  Gleder meg til investeringstips! Antar jeg bør bestille aksjebøker jeg mangler fra din leseliste!:)

  50% sparegrad er meget bra!! Jeg planlegger selv i år å ligge på 70%. Da vi har en utleiedel i huset koster det oss svært lite å bo. Men målet er uansett såppas stramt at jeg ikke kan unne meg mye unødvendig.

  Har du begynt å se på aspekter i forhold til pensjon, skatt, forsikringer ved «tidlig-pensjonering?

  Tenker da spesielt på skatt av kapitalinntekter da en er «pensjonert» og således ikke har en ordinær inntekt

  D

 3. pengeblogg Said,

  januar 10, 2015 @ 8:40 am

  Diz, kr 20.000 er det jeg maks klarer å investere hver måned, uten at det går for mye utover levestandarden min.

  Dividend, 70 % sparegrad er imponerende. 🙂 jeg har ikke tenkt igjennom alle detaljer rundt forsikringer o.l. ennå.

 4. Helge Said,

  januar 11, 2015 @ 8:46 pm

  Gleder meg til fortsettelsen. Jeg er i lik livssituasjon med inviseringsoverskudd hver måned. Blir spennende hvilken risiko/mulighet du tar med de 20.000:-)

 5. Kalle K Said,

  januar 12, 2015 @ 6:18 pm

  Dette høres spennende ut. Med 50% sparegrad vil du nok nå dine måle ganske kjapt vil jeg tro. Jeg må si jeg er imponert.

  Målet mitt er å spare 40% av nettoinntekt i år (ikke medregnet avdrag på lån, etc., kun ren sparing/investering). Jeg tror dette kommer til å bli vanskelig. Det blir derfor spennende å følge deg gjennom bloggen med 50% sparegrad.

  Dividend, samme som på forum.hegnar.no? Isåfall så fulgte jeg med på utbytteporteføljen din i fjor 🙂

 6. Dividend Said,

  januar 13, 2015 @ 9:26 pm

  Kalle K, nei det må nok være en annen person! 50% sparegrad ekskl. avdrag er imponerende!:) (jeg inkl. avdrag i min sparegrad)

  D

 7. pengeblogg Said,

  januar 14, 2015 @ 9:09 am

  Det finnes flere måter å måle sparing på, men jeg syns det blir mest riktig å inkludere avdrag på lån i det man kaller sparing. Betaler jeg et avdrag på kr 20.000 på boliglånet mitt, er jo dette en investering på kr 20.000 i egen bolig.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.