Nytt ultimat økonomisk mål, del 3

I de to første delene av dette innlegget skrev jeg om at jeg nå har omdefinert mitt ultimate økonomiske mål og at mitt viktigste verktøy for å klare å nå dette målet er at jeg skal investere minst kr 20.000 hver eneste måned de neste årene. I dette innlegget skal jeg skrive litt om hvordan jeg har tenkt å investere disse pengene.

Min netto finansformue består i dag av følgende:

 • Fondsandeler i aksje- og obligasjonsfond (med en klar overvekt i aksjefond).
 • En buffer på en bankkonto.
 • Et boliglån.

Totalt sett er jeg finansmillionær med god margin per i dag, men jeg er fortsatt et godt stykke unna mitt nye ultimate økonomiske mål. Jeg har ikke alt planlagt ennå, og veien må bli til litt mens jeg går, men etter å ha tenkt meg litt om den siste uken, har jeg kommet fram til noen føringer for veien videre:

 • Mitt nye ultimate økonomiske mål er viktig for meg, og jeg er sterkt innstilt på å nå det. Jeg ønsker derfor ikke å ta unødig høy risiko med de investeringene jeg skal gjøre. Den viktigste konsekvensen av dette er at jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal investere i enkeltaksjer med de kr 20.000 jeg minimum skal investere hver måned. Jeg kan imidlertid ta høyere risiko med eventuelle midler som jeg klarer å spare utover kr 20.000 hver måned.
 • Når jeg slutter å jobbe, skal jeg blant annet ha fem års levekostnader på en bankkonto. Dette innebærer at jeg etterhvert må realisere fondsandeler. Jeg har ganske store summer plassert i fond i dag, så jeg har bestemt meg for at en slik realisering skal skje over en tidsperiode på minst ett år. Grunnen til dette er at jeg ønsker å redusere risikoen for uheldig timing av realiseringen.
 • En viktig avgjørelse er hvor mye jeg fra nå av skal investere i fond og hvor mye jeg skal bruke på å nedbetale på boliglånet. Jeg har kommet fram til at jeg fram til og med juli i år skal investere kr 20.000 i fond hver måned og at jeg fra da av skal konsentrere meg fullt ut om å nedbetale på boliglånet. Hva som er den optimale fordelingen av investering i fond og nedbetaling på boliglånet er det uansett ikke mulig å si før i ettertid.
 • Når jeg begynner å realisere fondsandeler, skal disse pengene i sin helhet gå til videre nedbetaling av boliglånet helt til det er helt nedbetalt. Deretter skal jeg bygge opp tre ulike bankkontoer:
  • Konto for fem års levekostnader
  • Konto for tradingkapital
  • Bufferkonto

En svært viktig avgjørelse vil være hvor store jeg skal kreve at disse tre kontoene skal være før jeg slutter i min vanlige jobb og dermed kan si at jeg har nådd mitt ultimate økonomiske mål. Dette vil jeg skrive mer om i neste del av dette innlegget.

Annonser

10 Comments »

 1. Dizwisf Said,

  januar 16, 2015 @ 11:34 pm

  Hei igjen!

  Jeg har ventet på dette innlegg :). Takk.

  Lurer på hvorfor du valgte/velger å investere 20.000,- i fond frem til og med juli? Dvs. hvorfor ikke dele det opp jevnt over året? F.eks 10′ på lån og 10′ på fond hver måned.

  Tenker du deretter at du skal leve av renter/avkastning ved å forvalte de tre kontoene? Eller har du andre planer? F.eks jobbe 20-50% ved siden? Evt. at du tar helt fri fra «vanlige jobb», og istedet leter etter andre investeringer, f.eks. eiendommer til en god pris?

  Et annet spørsmål som du sikkert allerede svaret på tidligere.. hvor gammel er du?
  Bare litt nysjerrig da jeg selv er i en lignende situasjon 🙂

  Mvh
  Dizwisf

 2. Helge Said,

  januar 18, 2015 @ 8:07 pm

  Ditt ultimate mål er å bli økonomisk uavhengig. Hvordan skal du klare dette med minimal risiko?

  Jeg har vel lest bloggen din helt fra starten og er imponert over hvor mye litteratur du har lest og over alle dine år i markedet. Med denne erfaringen vil vel en høyere andel med enkeltaksjer være innenfor risikomarginene dine. Risikostyring innen enkeltaksjer virker det som du har god styring på, og det er en viktig faktor for å lykkes som trader.

  Jeg tenker at den erfaringen du har fra markedet gir deg en STOR fordel, og den fordelen bør du bruke for det den er verdt!

  Selv har jeg kun nybegynner erfaring, noe jeg har tapt på, men heldigvis små summer.

 3. pengeblogg Said,

  januar 19, 2015 @ 8:11 am

  Dizwisf – Jeg har valgt å investere i denne rekkefølgen rett og slett fordi at jeg ønsker å være lengst mulig investert i aksje- og obligasjonsmarkedet. Avkastningen der svinger jo kraftig fra måned til måned (særlig i aksjemarkedet), og risikoen reduseres jo lengre man er inne i markedet.

  Planen er å slutte helt i min nåværende jobb, og leve av avkastningen på mine investeringer. De første fem årene kan jeg leve helt og holdent på oppsparte midler, så jeg har fem år på meg til å bli en god investor og trader. 🙂

  Jeg er i siste del av midten av tredveårene. 😀

 4. pengeblogg Said,

  januar 19, 2015 @ 8:24 am

  Helge, takk for gode spørsmål.

  Hvis døgnet hadde hatt flere timer, hadde jeg sannsynligvis valgt en litt annen framgangsmåte enn den jeg har skissert. Jeg har erfaring med og interesse for (og har tidligere lyktes med) investeringer i enkeltaksjer, men skal jeg gjøre dette med betydelige summer, vil det kreve en del tid. Per i dag har jeg derfor vurdert det slik at det beste jeg kan bruke ledig tid til, er å sørge for at arbeidsinntekten min er høy nok til at jeg kan investere minst kr 20.000 hver måned.

  Når det er sagt, så ønsker jeg etterhvert å gå over til å investere i enkeltaksjer i større og større grad. Når jeg slutter å jobbe, ser jeg jo for meg at en av de tingene jeg skal skape inntekter av er enkeltaksjer, og da er det selvsagt en fordel at jeg har mest mulig praktisk erfaring. Men på grunn av en travel hverdag med unger og hus, er jeg nødt til å ta dette litt gradvis.

 5. Finansnerden Said,

  januar 19, 2015 @ 6:21 pm

  Jeg som trodde at du nå hadde lagt det å jakte enkelt aksjer på hyllen? Er forsåvidt ikke noe bedre selv, da jeg fortsatt har satt av 10% av porteføljen til enkelt aksjer. Vil nok justere denne delen av porteføljen til 5% i løpet av året ettersom verdiene blir større, da den selskapsspesifikke risikoen ved enkelt aksjer er sinnssyk. Sannsynligvis vil jeg selv kutte ut enkelt aksjer på sikt, da matematikken nok vil vise at jeg ikke likevel ikker er Warren Buffett 😉

  Samtidig skjønner jeg jo at det å handle enkelt aksjer frister, da avkastningen kan være enorm i forhold til trauste indeksfond. Litt spenning må man jo ha i hverdagen, ikke sant? Likevel spørs det om man da heller burde ta opp f.eks downhill biking, siden det sannsynligvis vil bli mye billigere på sikt.

  Ellers synes jeg det er et spennende prosjekt du har gitt deg i kast med her. Gleder meg til å følge med på din videre ferd mot å besitte hva jeg liker å kalle «Fuck You Money»! 🙂

 6. pengeblogg Said,

  januar 19, 2015 @ 9:00 pm

  Finansnerden, kan jeg stille deg et spørsmål?

  Som du er inne på, så er det en kjennsgjerning at svært mange av dem som prøver seg på trading eller investering i enkeltaksjer taper penger. Men hva mener du er hovedårsaken til dette? Vil du si at det er egenskaper ved markedet, altså at det er så effisient at det nærmest er nytteløst å prøve?

  Jeg tror hovedårsaken til at så mange taper penger i markedet, er egenskaper ved dem selv, og ikke egenskaper ved markedet. Den store hopen av håpefulle tradere gjør de samme feilene gang på gang. Klarer man å styre unna disse feilene, øker sannsynligheten for at man kan lykkes betraktelig. Jeg sier ikke at det er enkelt, for i stor grad handler dette om å gjøre det motsatte av det som faller oss mennesker naturlig å gjøre, men jeg tror virkelig at det lar seg gjøre. 🙂

 7. Finansnerden Said,

  januar 24, 2015 @ 6:10 pm

  Litt sent svar på denne, da jeg de siste dagene ufrivillig har testet ut årets influensa.

  Nei, haha, er det noe man fort lærer seg, så er det at markedet kan være like spinnvilt og irrasjonalt som folk flest. Slike tilfeller kan absolutt utnyttes. Favoritten er når gode selskaper opplever kortsiktige kriser, som skaper massive ramaskrik i finansnissepressen, men som har lite si å for det fundamentale på lang sikt. Typisk da er at alle roper SELG og kursen sendes til bunns på kort sikt. Norwegian opplevde f.eks noe slikt høsten 2013, uten at jeg husker detaljene i febertåka.

  Så nei, jeg synes ikke det er nytteløst å prøve. Derimot mener jeg at oddsen for å lykkes med aksjeplukking på lang sikt dessverre er liten. Hovedårsakene til dette i mine øyne er at det er så himla utfordrende å vurdere den selskapsspesifikk risikoen. En liten sort svane, og så BAM kan mesteparten være tapt. Å inkludere flere selskaper på tvers av bransjer og regioner i porteføljen vil bidra til å redusere denne risikoen, men med flere selskaper desto mer transaksjonskostnader. Før man vet ordet av det, så sitter man plutselig der med netto avkastning på linje med verdensindeksen til tross for alt arbeidet som er lagt ned.

 8. pengeblogg Said,

  januar 27, 2015 @ 10:14 am

  Vi er stort sett enige, Finansnerden, men jeg er nok litt mer optimistisk enn deg når det gjelder mulighetene for å skape meravkastning.

  Men det krever selvsagt mye. For eksempel må man ha helt rigide stop loss-regler som man følger slavisk.

 9. Finansnerden Said,

  januar 27, 2015 @ 8:58 pm

  Absolutt, er litt mer skeptisk til det å skape meravkastning med aksjeplukking, da en Titanic med statistiske data viser hvor vanskelig dette er i praksis. Men, kremt…ikke mer enn at jeg fortsatt driver med det selv fra tid til annen. Merk at denne skepsisen ikke inkluderer det å kjøpe seg opp med kontrollerende poster i mindre selskaper. Aktivt eierskap har jeg stor tro på, da man har mer kontroll på flere variabler enn om man kun satt passiv. Ellers anbefaler jeg at du tar en kikk på «Free Capital» av Guy Thomas. Case studier av private investorer som gjennom ulike strategier har tjente haugevis av penger i aksjemarkedet. Viktig med litt inspirasjon! 🙂

  Når det gjelder «stop-loss», så har jeg bare en ting å si. Hva når et flash-crash forekommer? For det har skjedd flere ganger, og det vil skje om igjen og igjen. Jo, da ryker hele tradingporteføljen ut, og kanskje til en så lav kurs at det må mye hardt arbeid til for å komme ovenpå igjen. Samtidig er «stop-loss» ubrukelig når du virkelig trenger dem. Står de på f.eks 15% under et skikkelig børsras, så er det ikke sikkert de fungerer fra en intradag til en annen. Fikk kjenne den på huden selv under finanskrisen. Ble dyrt!

 10. pengeblogg Said,

  januar 28, 2015 @ 7:53 am

  Du har nok rett i at en stop loss ikke alltid vil være en fullgod forsikring mot tap, men i «normale» tider uten store børsras er det ihvertfall et verktøy som kan være til god hjelp for å få til å «kutte tapene og ri på vinnerne» i praksis.

  Det er neste umulig å eliminere risikoen helt når man investerer i aksjer (med opsjoner kan man kanskje nesten gjøre det, men dette koster og vil da selvsagt påvirke gevinstmulighetene), men hvis man følger noen av gode, gamle Jesse Livermores råd (fra Reminiscences of a stock operator) så reduserer man ihvertfall risikoen betydelig (rådene gjelder ved kjøp og salg av enkeltaksjer, og ikke nødvendigvis når man investerer i fond):

  * Ikke vær inne i markedet til enhver tid. Vær tålmodig og vent på gode muligheter.
  * Bruk stop loss for å kutte tapene tidlig.
  * Aldri ha hele tradingkapitalen i markedet.
  * Når man en gang i blant gjør en skikkelig kule, sett av deler av gevinsten på en egen konto.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.