Jeg er rå, jeg når mine mål…

Jeg har lest haugevis med selvutviklingslitteratur. Jeg har lest noen få virkelig gode bøker, mange gode bøker og noen få ganske dårlige bøker. Veldig mye er kun variasjoner over samme tema, så sett i ettertid hadde det på en måte holdt å kun lese en eneste bok mange ganger (i så fall ville jeg sannsynligvis ha valgt The power of focus av Jack Canfield, Mark Victor Hansen og Les Hewitt, som er en skikkelig bra bok). Samtidig bidrar det til økt læring at det man prøver å lære seg blir vinklet på ulike måter, så jeg angrer ikke på at jeg har lest mange bøker om dette.

I tillegg til å lese om dette, har jeg også prøvd ut mye av det jeg har lest om i praksis. Noe har jeg forkastet, mens andre ting har jeg hatt gode erfaringer med og derfor fortsatt med. Hvis jeg skal velge ut de tingene jeg har best erfaring med, så blir det:

 • Ha et klart og konkret bilde av det du ønsker å oppnå.
 • Ha alltid noen gode mål å arbeide mot.
 • Tilstreb litt framgang hver eneste dag.

En av de teknikkene som jeg lenge nærmest fnyste av, er det som i amerikanske bøker kalles for «affirmations». På norsk kan man kanskje kalle det for «selvsnakk», og i praksis er dette ofte noen ord eller setninger som man stadig sier til seg selv. Dette hadde jeg veldig liten tro på at hadde noen som helst virkning, men etter å ha lest boken Bli best med mental trening av Erik Bertrand Larssen første gang, tenkte jeg at jeg likevel skulle forsøke denne teknikken. Etter å ha tenkt meg om noen dager, kom jeg fram til følgende setninger:

 • Jeg er rå!
 • Jeg når mine mål!
 • Jeg gir aldri opp!
 • Jeg lar meg ikke irritere av andre mennesker!

De siste par årene har dette vært setninger som jeg stadig har sagt til meg selv, og jeg må innrømme at de har hatt en viss positiv virkning på meg. Jeg sier disse setningene til meg selv i dusjen, før jeg skal trene, når jeg til tross for stor motstand fra kroppen står opp klokken fem om morgenen, når jeg føler at motivasjonener er helt på bånn, når jeg skal holde en viktig presentasjon på jobben osv.

Grunnen til at jeg valgte disse setningene, er at disse representerer karakteristika som jeg ønsker at skal beskrive meg som person. Jeg sier ikke at jeg er der i dag, men dette er idealer og områder jeg alltid kan bli bedre på. La oss se litt nærmere på disse fire setningene:

 • Jeg er rå! Erik Bertrand Larssen bruker ordene «rå» og «råskap» mye, og dette er også blant mine favorittord. Jeg skal ikke være noen pingle. Jeg skal levere resultater, og ikke bare komme med unnskyldninger for at jeg ikke får ting til. Jeg skal stå på selv om jeg er trøtt, umotivert og sliten og jeg vil at mine barn skal se på meg som en person som aldri er redd for å «ta i et tak». Jepp, det å være rå er et ideal jeg virkelig tilstreber. 🙂
 • Jeg når mine mål! Jeg har både kortsiktige og langsiktige mål, og disse skal jeg nå. Jeg skal ikke være en som setter i gang med alt mulig rart, men som aldri fullfører noenting.
 • Jeg gir aldri opp! Å nå store mål tar tid og er ofte en real utholdenhetsprøve. Jeg skal ikke la meg knekke av dårlig motivasjon eller av at ting ikke alltid går slik som planlagt.
 • Jeg lar meg ikke irritere av andre mennesker. Mange bruker veldig mye mental energi på det å irritere seg over andre mennesker. I stor grad er dette bortkastet energi, og jeg ønsker heller å bruke denne energien på å arbeide mot mine mål. Jeg er langt ifra perfekt på dette området per i dag, så dette er nok den setningen som minst passer til den jeg er akkurat nå.

NB! Jeg mener ikke at man ved bruk av slikt selvsnakk kan gå fra å være en taper til å bli en vinner. Det krever mye mer enn som så. Men i kombinasjon med gode mål og stor innsats over tid kan det være med på å bidra til din framgang.

Bedriver du selvsnakk? 🙂

Annonser

6 Comments »

 1. Q Said,

  februar 17, 2015 @ 10:14 pm

  Selvutviklingssvada kalles slikt.

 2. pengeblogg Said,

  februar 18, 2015 @ 1:54 pm

  Mulig det, Q. Men har du prøvd det med et åpent sinn? 😉

 3. Valutamannen Said,

  februar 25, 2015 @ 7:41 pm

  Gode tips!

 4. pengeblogg Said,

  februar 25, 2015 @ 8:50 pm

  Takk for det, Valutamannen. 🙂

 5. Marianne Said,

  februar 28, 2015 @ 11:28 pm

  Alfor lenge siden jeg tittet inn her. Takk for påminnelsen. Jeg hadde mange gode affirmasjoner. Kanskje litt for mange. Det som er sikkert er at jeg nådde mange fler mål under den tiden. Var mer tilfreds og mer takknemlig. På tide å ta frem noen av de igjen, men spesifisere de mer og kanskje ha maks fem. I tilegg hadde jeg en takknemlighets bok hvor jeg skrev noe ned hver morgen og kveld. Det kunne være alt fra takk for noe som hadde skjedd eller noe jeg ville skulle skje. Eks. Takk for at jeg holder en sterk presentasjon av nytt konsept. Gjorde mye med fokuset mitt og gjorde meg enda mer motivert til å lykkes. På tide å komme inn i det sporet igjen ja. Tusen takk 😀 du hjelper mer enn du vet 😀

 6. pengeblogg Said,

  mars 1, 2015 @ 12:19 pm

  Takk for det, Marianne. 🙂 Og velkommen tilbake. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.