Alt jeg kunne ha brukt penger på

Velstandsøkningen har kommet gradvis over flere tiår i Norge, og mange tenker ikke over hvor godt vi har det materielt sett. Nå er det riktignok tegn som tyder på at «gullårene» for norsk økonomi kanskje er over, men ser vi på utviklingen over de siste tiårene, har det vært en solid reallønnsvekst og det som er normal levestandard i dag ville sannsynligvis ha blitt betraktet som ren luksus på 60-tallet.

Ser vi på min egen situasjon, så har jeg brukbar inntekt, men det er også veldig mange som tjener mer enn meg. Jeg sparer kr 20.000 hver måned, men dette er et veldig bevisst valg jeg har tatt for å kunne slutte å arbeide mange år før normal pensjonsalder.  Hvis jeg ikke hadde hatt og prioritert dette målet, kunne jeg ha brukt kr 20.000 mer hver måned til forbruk. Hva ville jeg i så fall ha brukt disse pengene på? La oss se på ti ting jeg kunne ha brukt penger på.

 1. Jeg kunne ha brukt penger på å pusse opp huset mitt til tipp topp standard. På badet kunne jeg hatt de lekreste italienske fliser og det kuleste badekaret, på kjøkkenet kunne jeg hatt en kaffemaskin som kunne gitt meg den mest velduftende kaffe hver morgen og jeg kunne generelt ha valgt eksklusive materialer til å lage en skikkelig digg bolig.
 2. Jeg kunne ha kjøpt meg hytte. Det finnes mange fine hytteområdet, for eksempel Oppdal, Geilo, Hemsedal og Tjøme. Hytta kunne jeg tilbrakt tid på i ferier og i helgene, og ungene kunne fått mange gode opplevelser der.
 3. Jeg kunne ha brukt mye mer penger på biler. Jeg kunne ha kjørt en skikkelig macho bil med stor motor og masse lyd, eller kjøpt meg en topp moderne bil med minimale utslipp.
 4. Jeg kunne ha kjøpt meg motorsykkel. Jeg liker litt fart og spenning, og kunne på fine sommerdager suse rundt på en flott «horse of steel».
 5. Jeg kunne ha brukt penger på det kuleste, feteste og mest moderne hjemmekinoanlegget. Det kunne jeg brukt til filmkvelder i helgene og arrangert bursdager for ungene som det ville blitt snakket om i årevis. 🙂
 6. Jeg kunne ha brukt penger på å bli en skikkelig livsnyter. Jeg kunne ha drukket eksklusivt brennevin til kvelds, røkt de lekreste sigarene fra Cuba og spist på restauranter som er fulle av allskens stjerner og utmerkelser.
 7. Jeg kunne ha brukt penger på hjelp i huset. Jeg kunne ha leid inn en gartner til å klippe plenen og til å frisere hekk og blomster, jeg kunne ha leid inn vaskehjelp til å vaske hele huset en gang i uken og jeg kunne ha leid inn håndverkere når huset må males eller når andre ting må fikses.
 8. Jeg kunne ha skjemt bort ungene mine skikkelig. De kunne til enhver tid ha fått de kuleste syklene, lekene og barnemøblene, og jeg kunne ha tatt dem med til opplevelsesparker rundt om i hele verden.
 9. Jeg kunne ha brukt penger på dyre ferieturer. Det finnes mange steder jeg kunne ha tenkt meg å besøke, og jeg skulle selvsagt alltid ha bodd på hotell med minst fem stjerner.
 10. Jeg kunne ha brukt penger på et hjemmestudio, slik at jeg kunne ha spilt inn musikk hjemme. Jeg kunne ha lydisolert et rom i kjelleren og investert i det flotteste studioutstyr.

Ville livskvaliteten min ha økt dersom jeg hadde brukt penger på de tingene jeg her nevner? Kanskje, selv om livet mitt også sannsynligvis hadde blitt litt mer komplisert hvis jeg hadde gått for dette. Samtidig er jeg ikke så veldig materalistisk av meg, og jeg er sterkt motivert til å leve under evne i noen år til, slik at jeg ikke må bruke hele mitt voksne liv i arbeidslivet. Dette er imidlertid mine valg. Du har kanskje andre prioriteringer.

Når jeg slutter å jobbe 31.12.2018 er planen at jeg etterhvert skal leve av å trade med og investere oppsparte midler (og kanskje spe på inntektene litt med noen småjobber av og til). Hvor mye jeg vil få å leve av hver måned da, vil i stor grad avhengig av hvor dyktig jeg blir til å trade og investere. Dersom jeg blir rimelig god til dette og klarer å generere relativt høye inntekter, ser jeg ikke bort ifra at jeg vil komme til å realisere noen av de ti punktene nevnt ovenfor etterhvert. Jeg kunne for eksempel godt tenkt meg å kjøpe meg en motorsykkel. Per i dag har jeg imidlertid andre prioriteringer som er mye viktigere for meg, men jeg ser absolutt ikke bort ifra at det en dag vil stå en motorsykkel i garasjen min. 🙂

Annonser

10 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  februar 25, 2015 @ 3:18 pm

  Nr 10 passer ganske bra her 🙂

 2. pengeblogg Said,

  februar 25, 2015 @ 8:53 pm

  Det skjønner jeg godt, Formuebygging. 🙂

  I min ungdom hadde jeg et lite analogt firespors Fostex «studio», og jeg husker det var kjempeartig å styre på med det. Nå når alt er blitt digitalt er det selvsagt helt andre muligheter.

 3. Finansnerden Said,

  februar 25, 2015 @ 10:04 pm

  Faktum er at folk flest bruker alle pengene sine på skrot for å imponere andre. Bare så synd at alle andre er for opptatt med å bekymre seg over hva andre synes om dem til å bry seg om deg. Det er derfor liten vits i å laste opp med all verdens fancy ting. Dette er faktisk noe å tygge på, da ekte lykke ikke kan erstattes av materialistisk skrot, sånn satt litt på spissen 😉 Stå på med sparingen, blir bra!

 4. Formuebygging Said,

  februar 25, 2015 @ 10:29 pm

  Ja takk for den digitale alderen sier jeg. Den gjør det utrolig plassbesparende iallfall! Jeg har ikke så mye hardware, egentlig. Lydkort, en god datamaskin, keyboard, monitorer. Dette kommer man langt med og trenger ikke være dyrt heller. 🙂

 5. pengeblogg Said,

  februar 26, 2015 @ 7:48 am

  Hvis man gjør alt digitalt, vil jeg tro at man kan komme langt uten å bruke så alt for mye penger. Men hvis man skal ha mulighet til å spille inn alle slags instrumenter, vil det fort koste langt mer. Hvis jeg skulle ha bygget mitt drømmestudio, måtte jeg ha hatt mulighet til å spille inn trommer (nope, trommemaskin er ikke bra nok for meg), piano, gitar, bass og keyboard, samt vokal. Det er mulig at selve studioutstyret ikke hadde kostet all verden, men kostnadene til ombygging av kjelleren og ikke minst innkjøp av de instrumentene jeg ikke allerede har ville vært betydelige.

  Ok da, kunne egentlig tenkt meg et flygel i stedet for et piano, men kan jo ikke bli helt stormannsgal heller. 😀

 6. pengeblogg Said,

  februar 26, 2015 @ 8:00 am

  Finansnerden, jeg er veldig enig i det du skriver. Å prøve å imponere andre er en svært dyr «hobby» som man ikke blir lykkelig av.

  Jeg innbiller meg at jeg ikke er særlig opptatt av å imponere andre, men det er alltid vanskelig å evaluere seg selv. Men å investere i aksjefond kan vel ihvertfall neppe sies å være noe som man kan «dra damer med». 😀 Hadde det vært målet, hadde jeg heller kjøpt meg dyre merkeklær og en skinnende flott bil. 🙂

  Men ta for eksempel mitt ønske om en gang å kjøpe meg en motorsykkel. Hvis jeg spør meg selv hvorfor mange ganger, kommer jeg fram til at det rett og slett er en ting jeg liker å gjøre. Jeg tror ikke jeg vil imponere særlig mange ved å kjøpe meg en motorsykkel (det er da ikke så veldig uvanlig å ha en i garasjen), og jeg tror heller ikke at jeg vil bli noe særlig lykkeligere av å kjøpe en, men å kjøre motorsykkel er en ganske fysisk greie som krever konsentrasjon og som gir en flott frihetsfølelse. Det liker jeg.

  Vanskelig å si hva som gir lykke, og en heseblesende jakt etter lykke vil sannsynligvis ikke føre til noe økt lykkenivå. Men å kunne drive på med mye forskjellig som man liker (det være seg å sysle med musikk, kjøre motorsykkel, lese bøker eller hva det måtte være) gjør man ihvertfall ikke noe mindre lykkelig. 🙂

 7. Dizwisf Said,

  februar 26, 2015 @ 10:34 pm

  Fant denne og tenkte på deg: http://www.timeanddate.no/nedtelling/online-resultat?msg=Nedtelling+til+ferien+&dag=31&maaned=12&aar=2018&time=12&min=&sek=&p0=187

  🙂

 8. pengeblogg Said,

  februar 27, 2015 @ 4:06 pm

  Takk for tipset, Dizwisf. 🙂

  Har faktisk tenkt på om jeg skal ha en nedtelling til planlagt jobbslutt på denne bloggen, men må tenke litt mer på hvordan jeg skal gjøre det.

 9. Tora Said,

  august 19, 2016 @ 4:09 am

  Fint innlegg og god oversikt over hvordan man planlegger økonomien☺

 10. pengeblogg Said,

  august 19, 2016 @ 7:11 am

  Takk for det, Tora.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.