31.12.2018 – Noen tanker om veien videre

Dere som har fulgt denne bloggen de siste månedene, vet at jeg har satt meg et ambisiøst mål om å akkumulere så mye penger at jeg kan slutte i min vanlige jobb 31.12.2018. Fram til nå har jeg «kronesatt» dette målet til at jeg skal ha en netto finansformue på kr 3.500.000 innen denne datoen, og denne formuen skal bestå av følgende kontoer:

 • Konto for fem års levekostnader: kr 1.800.000
 • Tradingkonto: kr 1.500.000
 • Bufferkonto: kr 200.000
 • Ingen gjeld

Veien blir til mens man går, og siden forrige gang jeg skrev om dette målet har jeg gjort meg følgende tanker:

 • De kr 20.000 jeg nå sparer hver måned er det jeg klarer å spare så lenge jeg ikke setter av midler til større investeringer som oppussing av bolig, kjøp av bil osv. Jeg har ingen planer om denne typen investeringer i år, men i løpet av de knappe fire årene fram til jeg skal slutte å arbeide, er det nok litt vel optimistisk at det ikke skal bli behov for noen slike typer investeringer. Når jeg slutter å arbeide, vil den faste månedlige inntekten min gå ned, så mine muligheter for å spare opp penger til denne typen investeringer vil da bli redusert. Jeg ser derfor behov for at jeg må sette målet for størrelsen på bufferkontoen til over kr 200.000.
 • Tradingkontoen min på kr 1.500.000 er, som flere har kommentert, nokså lav. Sannsynligvis må jeg spe på med noen andre typer inntekter for å kunne leve av denne på sikt. Dette er greit, men jeg vil ikke bli avhengig av å ta for mange «strøjobber» når jeg slutter å arbeide. Jeg heller derfor mot at jeg er nødt til å øke også denne kontoen noe.

De praktiske konsekvensene av begge punktene ovenfor er at jeg blir nødt til å akkumulere noe mer penger enn det jeg opprinnelig tenkte før jeg slutter å arbeide. Hvor mye har jeg ikke helt bestemt ennå, men jeg  har ikke lyst til å skyve på datoen for når målet mitt skal være nådd, så jeg ser ikke for meg en voldsom økning i akkumulerte midler.

Et annet moment jeg har tenkt en del på er om det vil være fornuftig å plassere såpass mye på bankkontoer, eller om deler av midlene bør plasseres til litt høyere risiko. Jeg tenker da først og fremst på kontoen min for fem års levekostnader og bufferkontoen (tradingkontoen har jeg en «innfasingsplan» for som jeg fortsatt mener er fornuftig). Jeg ønsker ikke å ta veldig høy risiko med kontoen min for fem års levekostnader og bufferkontoen, men mulig jeg går mot at jeg plasserer noe av disse kontoene i indeksfond og obligasjonsfond, i hvert fall hvis rentenivået holder seg så lavt som det er nå.

I april i år er det 45 måneder til målet mitt skal være nådd. Jeg planlegger fra og med månedsrapporteringen for april å ha en slags nedtelling på denne bloggen fram mot dette målet. Akkurat hvordan jeg skal gjøre dette har jeg ikke helt bestemt ennå, men jeg tror kanskje jeg hver måned skal oppgi hvor mange prosent jeg har oppnådd av målet. Over tid vil jeg og mine lesere da til enhver tid se hvordan jeg ligger an og om jeg må gjøre noen forandringer for å klare å komme i mål. Å ha en slik nedtelling tror jeg vil virke motiverende på meg selv, og hjelpe meg til å holde fokus på målet. En ting er sikkert – dette målet vil jeg ikke nå uten god innsats og fokus! 🙂 Støtte, oppmuntring og ikke minst gode tips fra mine lesere vil også være en kjempefordel. 🙂

Annonser

7 Comments »

 1. Formuebygging Said,

  mars 13, 2015 @ 2:23 pm

  Å legge deler av kontoen for levekostnader inn i fond høres ut som noe høy risiko, men jeg forstår tankegangen din spesielt nå som rentenivået er såpass lavt.

  Uansett, et hyggelig «problem». Jeg tror det finnes like mange svar på dette som lesere her. God helg! 😉

 2. Pengebingen Said,

  mars 13, 2015 @ 3:20 pm

  Det kan være risiko å investere hele/deler av levetidskontoen. Men samtidig har du jo muligheten til å ta konsekvens av et potensielt tap ved å utsette å slutte i jobben da du har planlagt. Så du har jo en nødløsning selv om det dirkete betyr at du må utsette målgangen din.

 3. pengeblogg Said,

  mars 13, 2015 @ 3:27 pm

  Formuebygging, jeg er helt enig i at det nok ikke finnes noe fasitsvar her. Jeg blir nødt til å ta avgjørelsen selv, og det blir en avveining mellom trygghet og muligheten for noe høyere avkastning.

  Pengebingen, fram til 31.12.2018 vil jeg i stor grad investere mye av disse midlene i aksjemarkedet. Det er jeg helt nødt til for å klare å nå målet mitt. Det jeg snakker om her er hvordan disse pengene skal plasseres de første årene etter at jeg har sluttet å arbeide. Midlene jeg skal leve av de tre første årene kommer jeg nok til å ha helt trygt plassert på en høyrentekonto, men det er altså mulig at jeg investerer deler av de midlene jeg skal leve av i år 4 og 5 i ulike fond.

 4. tekoppen Said,

  mars 14, 2015 @ 10:40 am

  Du har min støtte i alle fall. Spennende prosjekt!

  Jeg har syslet med lignende planer, men ikke turt å være så åpen og klar på mine mål du er her..

 5. Dividend Said,

  mars 14, 2015 @ 10:23 pm

  Stå på! Blir spennende å følge ferden!

  Enig i dine justeringer, gitt at du ikke vil ha gjeld er dette en grei risiko å ta.

  Selv om jeg selv går for en passiv inntekt strategi. Du får ikke utbetalt utbytte fra index/obl. Fond? Å plassere levetidskostnadene i utbytteaksjer vil med en relativt konservativ portefølje kunne yielde 5% =90k

  Har forresten fått levert noen bøker fra leselisten din, nylig lørdagskvelden er viet 7 strategies to financial freedom;)

 6. pengeblogg Said,

  mars 16, 2015 @ 7:03 am

  Takk for det, Dividend. 🙂

  Man får ikke utbetalt utbytte fra fond nei. Utbytte fra aksjene som et aksjefond investerer i, reinvesteres i fondet. I den «akkumuleringfasen» jeg er i nå syns jeg dette er helt greit. Jeg ønsker høyest mulig avkastning og jeg ønsker å utsette skatten mest mulig. Når jeg skal begynne å leve av mine investeringer derimot, blir situasjonen en helt annen, og da vil jeg absolutt vurdere utbytteaksjer nærmere.

 7. pengeblogg Said,

  mars 16, 2015 @ 7:04 am

  Takk for det, Tekoppen. 🙂

  Du får «komme ut av skapet» når du føler du er klar. 😀

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.