2015 – Status mars

Status for mars:

 • Brutto inntekt: kr 67.000
 • Sparing/investering: kr 20.000
 • Lest følgende aksjebøker:
 1. One up on Wall Street – Peter Lynch
 2. Wall street, the other Las Vegas – Nicolas Darvas
 3. How to trade in stocks – Jesse Livermore
 • Karakter på egen innsats: 1 (godt fornøyd)

Mars ble en veldig bra måned. Jeg hadde en del tilleggsinntekter, mest i form av overtidsbetaling, men også noe fra annonsesalg på denne bloggen, jeg fikk spart det jeg skal spare hver måned og jeg fikk lest tre aksjebøker. Karakter på egen innsats settes derfor til 1.

Annonser

11 Comments »

 1. Finansnerden Said,

  april 4, 2015 @ 10:02 am

  Har selv lest one up on wall street av peter lynch et par ganger. Hva synes du om hans tilnærming til å investere i aksjer?

 2. Helge Said,

  april 4, 2015 @ 5:39 pm

  Du har lest mye «verdipapirlitteratur»; ettersom jeg også nå har lest litt, innser jeg bare mer og mer hvor stor risiko og hvor uforutsigbart det er. Har også vært inne i markedet med en del penger. Har tapt, men også «vunnet» tilbake det tapte, heldigvis. Hvordan har din forståelse utviklet seg ettersom du «lærer»?

 3. pengeblogg Said,

  april 5, 2015 @ 6:05 am

  Finansnerden, Lynch sin «track record» er imponerende, så jeg syns absolutt det er interessant å lese om hans metoder for å finne gode aksjer. Jeg har likevel i svært liten grad benyttes hans teknikker selv. Lynch legger mye vekt på fundamentale forhold, han syns stop-loss er tull og han kan gjerne sitte på en aksje i flere år før den tar av og blir en «tenbagger». Selv har jeg mer sansen for mekaniske trendfølgingssystemer med rigid bruk av stop-loss.

  Jeg tror det er mange veier til suksess i aksjemarkedet. Lynch tenker veldig «business» i det han gjør, og dette gjør han på en utmerket måte. Jeg tror ikke det nødvendigvis er så enkelt for en gjennomsnittsperson å kopiere hans metodikk som han vil ha det til, men syns likevel One up on Wall Street er nyttig lesning.

  Hva syns forresten du om metodikken hans?

 4. pengeblogg Said,

  april 5, 2015 @ 6:17 am

  Helge, dette var et meget godt spørsmål. 🙂

  Jeg tror på ingen måte jeg er i mål på dette området ennå, men her er et par ting jeg har innsett etter flere år i markedet:

  * Skal man investere langsiktig i aksjefond, er indeksfond det beste valget. Jeg har sett (og investert i) flere aktive vinnerfond som etterhvert har blitt så store at de har blitt middelmådige (og i enkelte tilfeller direkte dårlige) fond.
  * De fleste som prøver seg på å investere i enkeltaksjer, taper penger. Dette blir ofte sett på som et bevis på at markedet er effisient, men jeg har kommet til den forståelsen at dette slett ikke er tilfelle. Det er primært egenskaper ved aktørene som gjør at de taper penger, ikke egenskaper ved markedet. Er man disiplinert, metodisk, ydmyk og har evne til å lære av sine feil, er det fortsatt fullt mulig å skape god meravkastning.
  * I de aller fleste tilfeller er det bortkastet tid å høre på «ekspertenes» prognoser om hvordan markedet, rentenivået osv. vil utvikle seg framover. Uansett hvor mange millioner en «sjefs-analyse-strateg-super-ekspert» har, så vet han veldig lite om dette. Det eneste man alltid bør ha i bakhodet er at «markedet vil svinge».

 5. Dizwisf Said,

  april 6, 2015 @ 12:26 am

  Hei!
  Investerer du fortsatt de 20.000,-/mån i indeksfonder, eller har du begynt at betale ned lånet med de? 🙂

 6. pengeblogg Said,

  april 6, 2015 @ 1:43 pm

  Diz, jeg skal investere i fond noen måneder til nå, før jeg begynner å nedbetale på boliglånet. 🙂

 7. Finansnerden Said,

  april 6, 2015 @ 3:41 pm

  Enig med deg i at One Up On Wall Street er nyttig lesing. Synes dog ting presenteres litt vel enkelt. F.eks er dette med å investere i ting man kjenner fra hverdagen isolert sett litt vel banalt i mine øyne. Ellers har mannen et imponerende track-record fra sin tid som forvalter av Fidelity Magellan 1977-1990, så mye gjorde han jo rett. Men selv han slet å oppnå meravkastning målt mot den amerikanske S&P 500 indeksen de siste årene etter at hans talent ble offentlig kjent. Dette er jo typisk, og som du nevner ovenfor når fond blir for store. Mistenker at Skagen Fondene nå er i ferd med å lide den samme skjebnen. Sånn ellers er det gøy at vi har delt syn på nytten av å høre på «sjefs-analyse-strateg-super-ekspert»`er 😉

 8. Ola Said,

  april 7, 2015 @ 9:20 am

  Hei.

  Kan jeg spørre hvor gammel du er? Litt interessant å vite som leser. 🙂 Lykke til videre!

 9. pengeblogg Said,

  april 7, 2015 @ 1:58 pm

  Ola, jeg er i slutten av 30-åra.

 10. Ola Said,

  april 7, 2015 @ 6:34 pm

  Det er inspirerende og ambisiøst at du legger opp til å nå målet i begynnelsen av 40-åra. Når jeg selv driver og funderer på noe lignende, rett nok med et lengre perspektiv, så kjenner jeg også på en viss skam. Ikke at det er hovedfølelsen, men det er en del av det emosjonelle rundt dette. Er det fordi jeg bor på Vestlandet (superpietisme osv.), eller er det fordi det antakelig generelt er rimelig frowned upon å ikke jobbe? Er det ikke en voldsom egoisme i prosjekter som dette? Mange vil nok mene at når samfunnet trenger arbeidskraft og vi er friske, faglig dyktige og i vår beste alder, så burde vi skamme oss som sitter der med «studioet i kjelleren» og en amatørmessig tradingkonto? 😉 Lavt forbruk er jo også med på å skaffe færre jobber til andre, kan man hevde. Hvordan vil du leve med naboenes og familiemedlemmers syn, som sikkert vil være delte? Jeg vil nok leve relativt greit med en liten skamfølelse, og jeg mener absolutt ikke at man bør ha det, men det vil være interessant å høre hva andre mener om det, spesielt du som har en mer nøktern, voksen og reflektert tone enn en del andre med lignende blogger.

 11. pengeblogg Said,

  april 8, 2015 @ 8:06 am

  Jeg har ikke reflektert så veldig mye over det etiske med dette målet, men det meste kan jo vinkles på ulike måter. Som arbeidstaker er jeg en bitteliten brikke i et stort samfunnsmaskineri, og som trader vil jeg bli en bitteliten brikke i et enormt finansieringsmaskineri for næringslivet. Hva som er mest nyttig er ikke lett å si.

  Mulig det er egoistisk å sette seg et slikt mål, men jeg ønsker slett ikke å være en egoistisk person. Tvert imot vil det at jeg slutter å jobbe gjøre det enklere for meg å hjelpe andre. Å jobbe døgnet rundt for å holde samfunnsmaskineriet i gang kan jo også sies å være ganske egoistisk.

  Når det gjelder det å ha et lavt forbruk, er jeg enig i at dette fører til mindre penger inn i landets økonomi. Samtidig vil et lavt forbruk være langt mindre miljøbelastende enn et turboforbruk med store biler og hytter her og der.

  Hva andre måtte mene om målet mitt er jeg ikke så opptatt av. Naboer og andre må få mene hva de selv vil.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.